Witam
Każda linia pakująca, rozlewnicza itd. różni Sie od siebie.
Mogę Ci opisać Np: linie rozlewnicza butelkową, puszkową, lub kegową.
Linia butelkowa ma kilkanaście maszyn, sterowanych każda za pomocą PLC.
Wymienię Ci maszyny rozmieszczone w kolejności na linii butelkowej od miejsca włożenia pustych butelek do miejsca spakowania pełnych.
Pierwsza maszyną jest:
• Transporter palet z Depaletyzatorem oraz magazynem palet jest to maszyna do rozpakowania skrzynek z palety na transporter skrzynek. Depaletyzatory są bardzo różne w zależności od wydajności i metody rozpakunku, oraz stopnia zaawansowania technicznego.
• Następną maszyną są transportery skrzynek, butelek przesyłające skrzynki z butelkami pustymi i pełnymi, oraz same butelki przez poszczególne maszyny
• Następna to Wyładowarka wyładowująca butelki ze skrzynek i układająca na transportery butelek, które prowadzą butelki do myjki butelek.
• Myjka Butelek to maszyna potężnych gabarytów pakująca butelki w kosze i myjąca je. Butelki po umyciu są praktycznie sterylne
• Następną maszyną jest kontroler pustych butelek, który jest bardzo zaawansowaną maszyną pod względem elektroniki. Spokojnie można powiedzieć tak. „Pokarz mi butelkę a pokarze Ci, że jest zabrudzona lub źle wykonana”.
• Po kontroli butelki wchodzą na maszynę Rozlewającą. Są to maszyny sterylne lejące po okręgu i zarazem kapslujące lub zakręcające itd. Proces nalewu jest uzależniony od produktu i budowy maszyny.
• Następną maszyną jest Etykieciarka. Przykleja ona etykiety na butelkę w różnych wzorach.
• Następną jest Załadowarka. Jest to bliźniak Wyładowarki pracujący odwrotnie.
• Następną maszyną jest Paletyzator. Jest to bliźniak Depaletyzatora pracujący odwrotnie.
To nie jest wszystko są jeszcze w zależności od procesu rozlewu i produktu, kontrolery opakowań jakości produktu, pasteryzatory tunelowe i w przepływie, urządzenia znakujące, monitorujące itd.
Nie opisywałem szczegółowo od strony technicznej poszczególnych maszyn gdyż nie wiem, co Cię interesuje.
Prześlę jeszcze Ci rysunek poglądowy takiej linii.
Proszę o konkretne pytania.
Pozdro Waldi