logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program symulacyjny- jak rozwiązać lekcje 3 w plc

slander 09 Lut 2007 00:48 18519 28
  • #1 3546817
    slander
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam ,mam problem z rozgryzieniem programu symulacyjnego-lekcja 3 linia produkcyjna oranzady.nie wiem jak napisac program,by po napełnieniu butelki oranzada-lejek podniosl sie do gory.Jak mam rozwiazac problem z timerem?
  • #2 3547126
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Nie podałeś nawet w czym (w jakim programie) i na co (jaki sterownik) jest ten program - brak choćby poglądowego źródła.
  • #3 3551100
    gckwarek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak tu cokolwiek pomóc kiedy nic nie wiadomo.
    Moze by jakiś schemacik chociaż, rysunek poglądowy?
  • #4 3577123
    slander
    Poziom 11  
    sorki,faktycznie mój błąd.

program symulacyjny nazywa się:
    "Program dydaktyczny do nauki programowania sterowników PLC"
    jest na forum do pobrania w tematyce sterowników PLC.jak nie znajdziecie,wysle na maila.
    Składa się z 5 lekcji.Mam problem z lekcja nr 3

Zadania do wykonania:

Napisz program, w którym linia produkcyjna przesuwa pierwszą butelkę aż do lejka (aż zadziała czujnik PRZY_DOP).
    Dopisz do poprzedniego programu opuszczanie lejka, gdy znajdzie się pod nim butelka , a następnie napełnianie jej oranżadą (wykorzystaj timer).
    Uzupełnij poprzedni program o podniesienie lejka po napełnieniu i ponowne uruchomienie przesuwu linii produkcyjnej.
    Dodaj kapslowanie butelek w analogiczny sposób.

przesylam skan tego co udalo mi sie do tej pory zrobic.nie umiem wykorzystac timera to napelniania butelki.butelka zostaje napelniona i program zatrzymuje sie.co zrobic,wykorzystujac funkcje z tego programu,aby cykl trwal dalej?
    Załączniki:
    • Program symulacyjny- jak rozwiązać lekcje 3 w plc lekcja 3.jpg (52.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 3583773
    LeBmo
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Ja bym zrobił to tak jak w załączniku (to działa). Dla pełnego zrozumienia dodałem opis. Pobaw się tym co zrobiłem, pozmieniaj czasy, a połapiesz się na pewno. Powodzenia.
    Załączniki:
    • oranżada.rar (51.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3584618
    slander
    Poziom 11  
    Dzieki wielkie LeBmo,teraz wszystko wydaje sie prostsze.Pozdrawiam
  • #7 4774889
    slander
    Poziom 11  
    witam.
    mam problem z licznikami. Chcialbym pokombinowac przy pomocy funkcji zawartych w ostatnich 2 linijkach ale nie wiem jak to ustawic by np po 10 pelnych butelkach zatrzymala sie tasma.potem kolejny krok np po 5 sek.oczekiwania tasma rusza ponownie.jak to wykonac?
    Załączniki:
    • Program symulacyjny- jak rozwiązać lekcje 3 w plc 1.JPG (36.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4775775
    slander
    Poziom 11  
    chodzi mi o wykprzystanie funkcji,ktore przechowuja w rejestrze(pamieci)informacje na temat np.zliczonych impulsow(cykli) tak abym mogl je wykorzystac w dalszym etapie programu.Jak to zrobic aby np.po 10 pelnych cyklach zatrzymac tasme,lub puscic butelki puste i znowu aby byly napelnione i zakapslowane?ktore funkcje beda dobre?
    Zalaczony obrazek programu dziala bez zarzutow.Ostatnie 2 linijki to proba sil ze zmiana pracy tasmy-nie dziala i nie wiem jak to zrobic by to zmienic.pozdrawiam
  • #9 4775796
    skuras
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Nie znam tego programu symulacyjnego, ale chyba masz źle podpięty licznik.

Sądząc po nazwach to R - reset licznika, Pv - do ilu ma liczyć.
    Ja bym styk Kapsel podał na licznik, Pv=10 a R=reset postoju taśmy. Wyjście licznika to np zmienna Postój. Nastepnie postój wrzucić na timer żeby odczekał zadany czas, jego wyjście nazwać reset postoju taśmy. Powinno działać

Dodano po 9 [minuty]:

cos takiego tylko to jest w step7, troche inaczej działają liczniki i timery
  • #10 4778594
    slander
    Poziom 11  
    witam ponownie. zrobilem male przerobki programu tak,aby po 3 cyklach kapslowania stanela tasma. Nastepnie chcialem,aby po okreslonym czasie(np.odebrania przez osobe z linii butelek na palete) tasma znowu ruszla na okreslona ilosc cykli i tak w kolko. Mam jednak problem z timerem na czas postoju-w jaki sposob moge przechowac zmienna,tak aby ja wykorzystac w timerze,moze inne funkcje?ostatnia linijka powoduje spowolnienie calego ukladu o zadany czas,wiec nie oto mi chodzi.
    pozdrawiam

• #11 4778683
    skuras
    Poziom 16  
    Za licznikiem zwykła cewka o nazwie Stop tasma, styk zwarty stop tasma wrzucić do pierwszej lini programu oraz na wejście timera R0002. Wyjście timera niech bedzie M5. Teraz powino działac
  • #12 4782212
    slander
    Poziom 11  
    Witam,
    Skuras, raczej to nie mozliwe, z racji ograniczonych funkcji w tym zadaniu.Mamy tylko: Tasma/Kapsel/Lejek/Tlok/Doplyw/przy dopl/przy kaps-to wszystko co mozemu uzyc i nie moge wygenerowac wlasnej komorki. rowniez bloki funkcyjne zawarte w zadaniu nie podlegaja.
    linia zatrzymuje sie na moje polecenie(po 3 cyklach kapslowania) i chcialbym wprowadzic opcje postoju na okreslony czas i ponownego ruszenia tasmy,potem znowu postój.Teraz ja mam postój :|

program do sciagniecia w jednym z moich postów.pozdrawiam
  • #13 4782356
    skuras
    Poziom 16  
    No ale to może być marker czyli coś z obszaru pamięci M, nie musi to być wyjście. Jak możesz to udostepnij ten kod źródłowy
  • #14 4782848
    kilgoor
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Nie mogę znaleźć tego symulatora. Proszę o podesłanie na kilgoor(et)gmail.com
  • #16 4790697
    LeBmo
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jeśli macie coś do poprawy czy do przerobienia to załączajcie nie tylko obrazek ale też plik źródłowy - nie trzeba wtedy przerysowywać wszystkiego! - to pomaga w pomaganiu ;-)

slander oto rozwiązanie dla Ciebie. Jeśli coś źle zrozumiałem to wytłumacz jeszcze raz. Jest obrazek i spakowane dwa pliki (jeden bez przeróbki, drugi z dodaną opcją zatrzymania na pakowanie towaru).

Załączniki:
    • Oranżada.rar (613 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4791614
    DarkNikodem
    Poziom 11  
    Nie mogę znaleźć tego symulatora na elektrodzie. Skorzystałem z wyszukiwarki elektrody i nie ma. Proszę o podesłanie mi linka na nikodem(małpa)myrobot(kropka)pl Z góry dziękuję!
  • #19 4793628
    slander
    Poziom 11  
    LeBmo

dzieki wielkie raz jeszcze za "popchniecie"tematu z komorkami pamieci, nie wiedzialem jak to zrobic teraz juz wiem.
    Pozdrawiam
  • #20 5701606
    pinefka
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem do rozwiązania: Lejek ma mi nalewać 5 butelek, ale w ten sposób, że do pierwszej leje 20% jej pojemności dalej 40% itd. Po 5 butelkach taśma ma się zatrzymać. Wszystkie 5 butelek musi mieć kapsel. Pozdrawiam.
  • #21 5701954
    Pedzelqq
    Poziom 1  
    Powinno być dobrze...
    Załączniki:
    • lekcja3.rar (461 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 5702024
    pinefka
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki. Masz u mnie duże piwo!
  • #23 7217558
    neocry
    Poziom 2  
    a ma ktos koncepcje jak zrobic ten program, trzymajac sie zalozen podanych przez autora, tzn np lejek, albo tłok jest wyjsciem programu i nie uzywamy ich przy stykach, a tylko i wylacznie na wyjsciach z danej linni programu?
  • #24 7390546
    DominikZdw
    Poziom 1  
    witam ma problem potrzebuje zrobic fabryke orenzady tak aby napelnila 5 butelek zatrzymało sie napełnianie zakapslowało i na 5 zakapslowanej butelce staneła tasma :) jak to zrobic pomocy !!!
  • #25 8653304
    LGaga
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z tym samym zadaniem.
    Jestem początkująca i naprawdę staram się to wszystko jakoś ogarnąć, ale cały czas coś mi nie wychodzi. Czy ktoś może mnie naprowadzić, jak zrobić, żeby kapslowało mi co drugą butelkę?
    Taśma działa nieprzerwanie, butelki napełniane są do końca i kapsluje mi wszystkie butelki, a ja chcę, żeby jedną zostawiało niezakapslowaną.

A tak na marginesie do czego służy pamięć wewnętrzna?

Nikt nie pomoże? :cry:
  • #26 8718425
    Ronaldin
    Poziom 1  
    tutaj kapslowanie co 2 butelke

Załączniki:
    • oreznada2.rar (320 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 12954767
    mencin6
    Poziom 1  
    Witam
    Mam ten sam problem, ogarnąłem trochę program ale brakuje mi trochę info.
    Mój program ma nalewać 2 butelki potem 2 puste i znów tak samo, wszystkie kapslować.

Pozdrawiam
  • #28 13089703
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 16806767
    mykola9696
    Poziom 1  
    A jak można zrobić napełnianie do połowy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z realizacją programu symulacyjnego do nauki programowania sterowników PLC, dotyczącego linii produkcyjnej napojów typu oranżada. Główne zadania obejmują sterowanie ruchem butelek do lejka, opuszczanie i podnoszenie lejka po napełnieniu butelki, wykorzystanie timerów do kontrolowania czasu napełniania oraz kapslowanie butelek. Użytkownicy omawiają sposoby implementacji liczników i timerów w programie, w tym resetowanie liczników po określonej liczbie cykli, zatrzymywanie i ponowne uruchamianie taśmy produkcyjnej po zadanym czasie postoju. Wskazano na ograniczenia symulatora, który nie pozwala na tworzenie własnych komórek pamięci ani użycie zaawansowanych bloków funkcyjnych, co wymaga kreatywnego wykorzystania dostępnych elementów (Tasma, Kapsel, Lejek, Tłok, Dopływ, czujniki). Przedstawiono przykładowe rozwiązania z wykorzystaniem markerów pamięci (M), cewek i timerów, a także liczniki z parametrami Pv i R. W dyskusji pojawiły się także pytania o bardziej zaawansowane funkcje, takie jak napełnianie butelek do określonych procentów pojemności, kapslowanie co drugą butelkę oraz zatrzymanie taśmy po określonej liczbie butelek. Użytkownicy dzielą się linkami do symulatora i plików źródłowych, co ułatwia dalszą pracę nad programem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA