logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Sportage II 2.0 CRDI 103kw - Zapchany DPF

kubas10 05 Cze 2017 19:06 15342 11
REKLAMA
  • #1 16513793
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1546
    Witam, Kia Sportage II 2.0 CRDI 103kw. 2008r. Od kilku lat w samochodzie mruga check i pojawia się błąd "filtr cząstek stałych nieprawidłowe działanie". Obecnie lekko przyspieszając zaczyna poszarpywać silnikiem.
    PARAMETRY:

-ciśnienie filtra cząstek stałych 1027hPa (dużo za dużo)
    -różnica ciśnienia spalin 0hPa (zbyt mało)
    -strumień masy spalin 30m3/h (w normie)

Dodając gazu na biegu jałowym bądź jadąc autem zmienia się tylko strumień masy spalin do ok 200m3/h. Nic się nie dzieje z różnicą ciśnienia spalin nawet jak odepnę przewody od czujnika, (na wejściu dpf-a dmucha mocno, na wyjściu dmucha bardzo słabo) ale czujnik w ogóle tego nie rejestruje. Ciśnienie filtra cząstek stałych wynosi stale 1027hPa - jak jest ono mierzone ? to wartość obliczona ?

Na wydechu jest tylko sonda lambda, czujnik temperatury przed turbo/dpf, czujnik różnicy ciśnienia spalin i czujnik w połowie dpf-a.

Co z tym fantem zrobić ?

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Jak zdemontowałem DPF i uruchomiłem silnik to cały czas parametry były :

-ciśnienie filtra cząstek stałych 1027hPa (dużo za dużo)
    -różnica ciśnienia spalin 0hPa (zbyt mało)
    -strumień masy spalin 30m3/h (w normie)

A jak jest liczony strumień masy spalin ?? sondą ?
  • REKLAMA
  • #2 16514005
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Czasami już ktoś nie grzebał w sofcie?
  • #3 16514014
    kubas10
    Poziom 25  
    Niestety tego nie wiem, klient ponoć był w ASO ok 3 lat temu i ponoć mu to zrobili i zanim dojechał do domu to znowu zapalił się check i tak jeździł. Wczoraj podczas jazdy w korku przestał reagować na pedał gazu. DPF wyjąłem i po wstępnych oględzinach wydaje się być cały i raczej nie zapchany, chodź patrząc pod słońce nie widać przelotu...[/table]
  • REKLAMA
  • #4 16514056
    daras41
    Poziom 26  
    Ocena: 315
    Filtr to nie katalizator, żeby miał przelot. Poczytaj jak to działa...
  • REKLAMA
  • #5 16517620
    kubas10
    Poziom 25  
    Wymieniłem czujnik różnicy ciśnienia spalin na nowy oryginalny i nic się nie zmieniło... po przejechaniu zwraca błąd na przemian albo tego czujnika albo sondy lambda. Przewody od dpf-a do czujnika na pewno drożne i nie dziurawe.
  • #6 16517874
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Wiec ktoś zrobił nieudane wyprogramowanie filtra z ECU. Musiałbyś się postarać o oryginalną mapę i wgrać albo podstawić ECU.
  • #7 16519544
    kubas10
    Poziom 25  
    Odnośnie czujnika różnicy ciśnienia spalin to sprawdziłem to miernikiem i jest ok tzn. po uruchomieniu silnika jest ok 1V i w miarę dodawania gazu rośnie liniowo do ok 2V. Zauważyłem także jeszcze to że na zimnym silniku jak zaczynam ruszać i silnik szarpie to w tym czasie otwiera się EGR, potem łapie błąd DPF-a i wyłącza EGR i już nie szarpie. O co biega ?
  • #8 16519626
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Egr się nie zacina?
  • REKLAMA
  • #9 16529953
    kubas10
    Poziom 25  
    Dzisiaj wymieniłem EGR, przestał szarpać ale pojawił się błąd sondy. Potem wymieniłem sondę i pojawił się błąd regeneracji. Potem zrobiłem regeneracje na postoju i na razie brak kodów usterek ale martwi mnie tylko odczyt parametrów bieżących, tzn cały czas za duże ciśnienie spalin. Tester mnie oszukuje ?
  • #10 16531994
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Filtr zapchany, za duże przeciwciśnienie spalin, gotuje EGR.

Czym diagnozujesz?
  • #11 16532632
    kubas10
    Poziom 25  
    gutmann 66, ale na carmanscann pokazywał te same błędy i parametry
  • #12 17039070
    Rogin47
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    U mnie w Carens III 2CRDI 140KM 2009 „check” migał zapalał się na stałe i gasł, tak to trwało całe lato, zimą zaczął migać cały czas. Komputer pokazał błąd - zapchany DPF, według serwisu DPF do wymiany. Teraz raczej strach go wycinać, bo nie wiadomo jak będzie na przeglądzie, a przegląd już w lipcu.
    Dodatkowo nurtowało mnie, że pomimo zapchanego DPF mój samochód nadal miał moc i był raczej żwawy, a wiec wziąłem sprawy w swoje ręce. Odłączyłem czujnik DPF różnicy ciœnienia od wężyków, aby sprawdzić jak z nich dmucha. Przecież jeżeli filtr jest zapchany to powinno przynajmniej z tego, który jest przed filtrem dmuchać ostro. Z obu wężyków dmuchało, ale raczej słabo, a z tego przed filtrem to nawet słabiej niż z tego za. Sprawdziłem czy któryśœ nie jest uszkodzony. Nie były, a wiec przepchnąłem je linką od roweru i przemyłem płynem do czyszczenia EGR. Po tej operacji dmuchało równo z obu i nawet oba mocniej.
    Ten wężyk przed filtrem był wyraŸźnie zapchany, bo linkę trzeba było wpychać dośœć mocno zanim się udrożnił.

Zmontowałem wszystko skasowałem kontrolkę „check engine” i od miesiąca mam spokój.
    Zobaczymy jak będzie dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Kia Sportage II 2.0 CRDI 103kw z 2008 roku, gdzie kontrolka "check" mruga, a błąd wskazuje na "nieprawidłowe działanie filtra cząstek stałych (DPF)". Pomiar ciśnienia filtra wynosi 1027 hPa, co jest zbyt wysoką wartością, a różnica ciśnienia spalin wynosi 0 hPa. Po demontażu DPF, użytkownik zauważa, że filtr wydaje się być w dobrym stanie, ale nie rejestruje on zmian ciśnienia. Wymiana czujnika różnicy ciśnienia spalin oraz EGR nie przynosi poprawy, a po regeneracji DPF nadal występują błędy. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nieudanej modyfikacji oprogramowania ECU, co wymagałoby przywrócenia oryginalnej mapy. Dodatkowo, użytkownik zauważa, że ciśnienie spalin jest nadal zbyt wysokie, co może wskazywać na zapchanie filtra.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA