logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kia Sportage 2.0CRDI - Ciśnienie w skrzyni korbowej i wielka chmura dymu

Opalony 19 Mar 2017 13:13 7305 9
REKLAMA
  • #1 16356151
    Opalony
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    Witam serdecznie forumowiczów.

Robiona była uszczelka pod głowicą. Wypaliło ją między 2 a 3 cylindrem i ciśnie przedostawało się do układu chłodzenia. Po naprawie auto zrobiło 300km i jak to klient opowiada, zdjął nogę z gazu bo było z górki, a jak ponownie nacisną pedał gazu auto zgasło.
    Jak odkręciłem korek od wlewu oleju auto odpaliło i praktycznie równo zaczęło chodzić, ale kopciło się z wlewu tak mocno że pół placu było w chmurze dymu. Ciśnienie w karterze robiło się takie, że jak wyjmowałem bagnet to wyciskało nim olej.

A więc wymieniłem podkładki miedziane pod wtryskiwaczami ponieważ dół wtrysku jest pod deklem zaworów, i na nieszczelność padło podejrzenie. Oczywiście gniazda przefrezowane i oczyszczone. Nie pomogło ani trochę.

Zdjąłem głowice bo podejrzenie padło na wypaloną dziurę w tłoku przez uszkodzony wtrysk. Okazało się ze tłoki całe. Na 4 Cylindrze dwie 0,5 cm rysy wzdłuż tak jak pracuje cylinder, a więc padło na pęknięty pierścień.

Wyjąłem tłok, ale okazało się że pierścienie całe więc wyjąłem wszystkie no i tam też w porządku.

Tłoki sprawdzone i pomierzone. Szlifierz twierdzi że są w dobrym stanie.

Co do rys na 4 cylindrze nie są wyczuwalne paznokciem i zaczynają schodzić jak potraktowałem je papierem ściernym 1000.

Pomierzyłem cylinder starym pierścieniem i szczelinomierzem, bo nie posiadam średnicówki. Na górze 0.35 mm na dole 0,75 mm na zamku pierścienia.

Co o tym sądzicie? skąd ta chmura i ciśnienie?
    Odma oczywiście sprawdzona.
  • REKLAMA
  • #2 16356167
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 964
    Głowicę sprawdzałeś?
  • #3 16356217
    Opalony
    Poziom 13  
    tylko organoleptycznie robione były w niej uszczelniacze test szczelności i plan. Wydaje mi się, że jak by pękła to bliżej są kanały wodne niż olejowe. Jest do nich dość daleko od tłoka.
  • REKLAMA
  • #4 16356277
    jenusz11
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    wydech drożny? odpal na pare sekund bez pokrywy bedziesz widział skąd dmucha czy z pod wtrysku czy z komory korbowej czy zawory
  • #5 16356345
    Opalony
    Poziom 13  
    No i to chyba będzie najlogiczniejsze rozwiązanie. Myślisz że zatkany wydech spowodował by Taką chmurę? Dodam jeszcze bo zapomniałem, w kolektorze wydechowym jest widoczny olej, w dolocie również.
  • #6 16356807
    jenusz11
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    w mazdzie miałem taki przypadek jak odkręciłem korek to dawało jak z wydechu winne były uszczelniacze pod wtryskami zatkany kat też może to powodować bedzie dmuchało przez uszczelniacze zaworowe albo nawet przez turbo
  • REKLAMA
  • #7 17314085
    zbynio1981
    Poziom 1  
    Witam Opalony
    mam podobny problem w swojej kijance ten sam silnik, czy znalazles problem
  • REKLAMA
  • #8 17315372
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 487
    Naprawiałem kiedyś auto z identycznymi objawami, tylko że to było clio 1.5 dci. Też był wyrok na silnik, ale okazało sie że urwał sie wirnik turbiny po stronie wydechu, zatkał kanał wylotowy z turbiny, i spaliny z silnika szły rurą spływową oleju do komory silnika. Autem dało sie powoli ruszyć, tylko z odkręconym korkiem wlewu oleju.
  • #9 17440148
    Opalony
    Poziom 13  
    Przepraszam za nie zamknięcie tematu. Oczywiście problem rozwiązany już dawno.
    Stało się dokładnie to samo co opisał kolega "lukasz12345678910.

Wszyscy koledzy mechanicy byli zdziwieni.
  • #10 17440152
    Opalony
    Poziom 13  
    Przepraszam za nie zamknięcie tematu. Oczywiście problem rozwiązany już dawno.
    Stało się dokładnie to samo co opisał kolega "lukasz12345678910.

Wszyscy koledzy mechanicy byli zdziwieni.

Dodano po 4 [minuty]:

Winna uszkodzona turbina.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z Kia Sportage 2.0CRDI, który objawiał się wysokim ciśnieniem w skrzyni korbowej oraz dużą chmurą dymu po naprawie uszczelki pod głowicą. Po wymianie uszczelniaczy pod wtryskiwaczami i sprawdzeniu głowicy, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie drożności układu wydechowego oraz uszczelniaczy zaworowych. Ostatecznie, po dalszej diagnostyce, okazało się, że przyczyną problemu była uszkodzona turbina, co potwierdziło doświadczenie innego użytkownika z podobnymi objawami w innym modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA