logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki DAC jest w Marantz SR6008? Porównanie z CD6005 i CD5005

kubus21 06 Cze 2017 00:43 1221 12
REKLAMA
  • #1 16514534
    kubus21
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Koledzy czy ktoś wie jaki przetwornik kryje się w tym ampli , nigdzie takowej informacji nie umiem znaleźć a jestem na etapie dokupienia CD playera i nie wiem czy warto dozbierać do CD6005 który ma port USB i można na nim FLACi odsłuchiwać bezpośrednio z niego , czy ich jakość będzie porównywalna z odsłuchem z ampli i spokojnie mogę kupić CD5005 na którym będę słuchał tylko CD .
    Dodam że w CD5005 , CD6005 jest zamontowany CS4398 .
    :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16514557
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Z tego co znalazłem w środku siedzi PCM1690.
  • #3 16516476
    kubus21
    Poziom 17  
    Dzięki , informacja dość istotna .
    Wszystko wskazuje że warto dozbierać , bo CS4398 zbiera lepsze opinie , choć nie samą kostką sprzęt żyje .
    ;)
  • #4 16517823
    Mahal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Z własnego doświadczenia: bierz PM6005, ma też świetny wzmacniacz słuchawkowy oparty na elementach dyskretnych - HDAM-SA2.

Sam CD neutralny, krzywdy nie zrobi.
  • REKLAMA
  • #5 16518128
    kubus21
    Poziom 17  
    Z czasem pewnie i wzmacniacz dojdzie do kompletu , na razie bardziej potrzebny sam odtwarzacz CD do ampli .
  • #6 16518399
    Mahal
    Poziom 10  
    Tfu, literówka, chodziło mi o CD-ka.
  • REKLAMA
  • #8 16525732
    Mahal
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o CD6005, USB odtwarza pliki z iTunesa, czyli Apple lossless
  • #10 16526884
    kubus21
    Poziom 17  
    Nie zrozumieliście mnie do końca , oczywiście odtwarzacz kupuję konkretnie dla płyt CD które mam w kolekcji , natomiast zdarzy się czasami że chce też posłuchać jakieś muzy którą mam na kompie we FLAC-ach i zazwyczaj robię to poprzez USB w ampli . I teraz przy dokupieniu odtwarzacza zastanawiam się czy jakoś odtworzenia tych FLAC-ów będzie lepsza na nim w porównaniu do ampli , czy jednak nie i niema sensu dopłacać do portu USB w modelu CD6004 i śmiało mogę kupić CD5004 który to poza brakiem obecności tego portu i oczywiście ceną niczym się nie różni .
  • #11 16526887
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    CD6004 nie odtwarza FLAC. Wg instrukcji z tego co widzę obsługuje tylko MP3, WAV i AAC.

Jak masz USB w ampli to raczej nie opłaca się dopłacać.

PS. Osobiście nie widzę sensu kupna tak drogiego odtwarzacza i podłączanie go pod amplituner KD. Sens może by był wtedy jak byś podłączył go po analogu do jakiegoś wzmacniacza stereo z bardzo wysokiej półki. A że amplituner masz również z wysokiej półki i ma on już dobry DAC to zadowoliłbym się dużo tańszym odtwarzaczem połączonym poprzez interfejs cyfrowy. Zresztą i tak dużej różnicy pewnie nie będzie, nawet jak podłączysz po analogu do ampli KD odtwarzacz CD to i tak chcąc nie chcąc sygnał będzie przechodził przez układy cyfrowe takie jak np. selektor (o ile nie jest zrealizowany na przekaźnikach) lub przez układ regulacji głośności.
  • REKLAMA
  • #13 16527171
    kubus21
    Poziom 17  
    sylweksylwina napisał:
    PS. Osobiście nie widzę sensu kupna tak drogiego odtwarzacza i podłączanie go pod amplituner KD. Sens może by był wtedy jak byś podłączył go po analogu do jakiegoś wzmacniacza stereo z bardzo wysokiej półki. A że amplituner masz również z wysokiej półki i ma on już dobry DAC to zadowoliłbym się dużo tańszym odtwarzaczem połączonym poprzez interfejs cyfrowy. Zresztą i tak dużej różnicy pewnie nie będzie, nawet jak podłączysz po analogu do ampli KD odtwarzacz CD to i tak chcąc nie chcąc sygnał będzie przechodził przez układy cyfrowe takie jak np. selektor (o ile nie jest zrealizowany na przekaźnikach) lub przez układ regulacji głośności.

Sens jest taki że musi być to coś z serii Marantza żeby wizualnie do siebie pasowało . W dodatku z czasem jak będą fundusze dojdzie do zestawu wzmacniacz PM-6005 ( nie wiem czy go klasyfikować jako wzmacniacz godny odtwarzania po analogu sygnału z CD ) . Fakt , nie doczytałem że CD6005 nie obsługuje FLAC-ów , ale same mp3 powinien chyba już lepiej odtworzyć z USB niż amplituner , przynajmniej takie odnoszę wrażenie czytając recenzje kostek zamontowanych w obu urządzeniach .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat przetwornika DAC w amplitunerze Marantz SR6008, który według użytkowników jest modelem PCM1690. Użytkownik zastanawia się nad zakupem odtwarzacza CD, porównując modele CD6005 i CD5005. CD6005 oferuje port USB do odtwarzania plików FLAC, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji sugerują, że jakość odtwarzania z USB nie będzie lepsza niż z amplitunera. Wskazano, że CD6005 obsługuje jedynie formaty MP3, WAV i AAC, co czyni go mniej atrakcyjnym dla użytkowników preferujących FLAC. Uczestnicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być tańszy model CD5005, zwłaszcza że amplituner SR6008 ma już dobry DAC. W kontekście estetyki, użytkownik preferuje sprzęt z tej samej serii Marantz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA