logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotel 32 - brak separatora na RS 232, czym zastąpić?

Neptun 08 Cze 2017 22:33 1695 12
  • #1 16519984
    Neptun
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam
    Mam centralę Mikrotel 32 - wersja bez wyświetlacza, oraz pozostały po przeprowadzce kabel RS 232 zgodny z zamieszczonym poniżej schematem.
    Brakuje jakiegoś separatora, bez którego nie mogę połączyć się z centralą. Próbowałem przejściówki z USB na RS 232 TTL którą używałem do programowania sterowników do instalacji LPG, ale nie nawiązuje łączności, "brak sygnału inicjującego".
    Mam u siebie mnóstwo różnych kabli do prawie wszystkich dostępnych w kraju central telefonicznych, sterowników, central alarmowych, instalacji LPG, ale ten wynalazek do Mikrotela mnie rozłożył. :(
    Proszę o jakieś info na temat separatora, jaki tam jest rodzaj RS, czym go zastąpić, gdzie kupić.
    Może ktoś ma schemat tego wynalazku?
  • #2 16521153
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Zrób taki sobie przewód jak na dole.
    Oczywiście nie wszystkie przewody są potrzebne.
    Nie wiem czy masz tam złącze 25 pinowe.

• #3 16524076
    Neptun
    Poziom 13  
    Mam taki kabel ale potrzebna jest jeszcze jakaś " magiczna " przejściówka , separator IPP. A co w nim jest i czym go zastąpić, tego jak na razie nie wie nikt :/
  • #4 16525030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16525220
    Neptun
    Poziom 13  
    Mam przejściówkę USB / RS 232C działającą ze wszystkim czego dotychczas dotykałem, m. in. z NCT dobrej jakości. Ale ten kabel nie działa nawet ze sprzętowym RS232 bez jakijś tam przejściówki IPP
  • #6 16527859
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16528025
    Neptun
    Poziom 13  
    Mój kolega ze sporą wiedzą z elektroniki sugerował że w tym "magic box" będą nawet 2 transoptory, dla RX i TX oddzielny. Może być też układ tranzystorowy odwracający z powrotem stany logiczne po transoptorach.
    Zatem ktokolwiek widział, ktokolwiek wie skąd wziąć taki separator, posiada schemat lub foto tego super tajnego wynalazku Mikrotela proszę niech udzieli mi swej wiedzy.
  • #8 16528390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16528603
    Adrian1978
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    R-MIK napisał:
    Kiepski konstruktor zrobił by jak piszesz
    - dzięki za łatkę, obrażasz kogoś o kim nie wiesz nic. Może weź pod uwagę że ten kiepski konstruktor mówi jak może wyglądać optoizolacja full-duplex w najprostszej postaci i stara się pomóc nie widząc na oczy centrali. Zajmujesz się tym zawodowo - brawo, zaproponuj więc rozwiązanie zamiast krytykować. Neptun czeka na szybką, konkretną pomoc.
  • #10 16528691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16533338
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Poszukałem nieco na elektrodzie i znalazłem stary opis jak to wygląda wg opisu kolegi JARTECH.

cyt:

"W nim jest 4 transoptory, 8 diod, 8 oporów,8 kondensatorów no i dwa gniazda db25 i db9 w jednej obudowie (wszystko na druku dwustronnym)".

Powinno byś prościej coś znaleźć lub zbudować samemu.
  • #12 16534131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16541400
    Neptun
    Poziom 13  
    Dziękuję za zainteresowani i informacje, będę szukał oryginalnego separatora, ponieważ jest zbyt wiele możliwości, do przetestowania, a ja mam ograniczony czas dostępu do funkcjonującej w firmie centrali. Jak uda mi się temat zgłębić, to zamieszczę w temacie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje separatora do centrali Mikrotel 32, aby nawiązać połączenie przez RS 232. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące budowy odpowiedniego przewodu oraz zastosowania przejściówek USB-RS232C. Wskazano na możliwość użycia transoptorów do izolacji galwanicznej oraz na różne konfiguracje, które mogą być wymagane w zależności od wersji centrali. Użytkownicy dzielą się informacjami o komponentach, takich jak transoptory, diody i rezystory, oraz sugerują, że oryginalny separator może być trudny do znalezienia. Wspomniano również o możliwości podłączenia się bezpośrednio do USART, co może uprościć proces.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA