logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

selektor wyjść rozgałęźnik sygnału z gitary na trzy wzmacniacze

werde 09 Cze 2017 01:22 2616 4
REKLAMA
  • #1 16520178
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 61
    Witam
    Wykonałem rozgałęźnik sygnału z gitary na trzy wzmacniacze. Najpierw schemat i opiszę problem.
    Sygnał z gitary jest rozgałęziony do trzech wyjść. Wyjścia są włączane poprzez mikroprzekaźniki (X, Y, Z) sterowane zdalnie. Wszystkie połączenia wykonane w miarę dobrymi przewodami z wtykami i gniazdami Jack 6,3. Aktywne może być dowolne z wyjść lub dwa lub wszystkie jednocześnie.
    Dalej sygnał biegnie na różne efekty i do wzmacniaczy (AMP 1-3).
    Teraz ...problem
    Praca gałęzi dla AMP-2 i AMP-3 jest prawidłowa. Gorzej z jakością sygnału na AMP-1, gdzie za Switchem włączony jest dość mocny przester (w czerwonej ramce). Jeżeli gitarę podłączę bezpośrednio na wejście tego przesteru (z pominięciem rozgałęźnika) to wszystko jest OK. Gitara zamyka obwód wejściowy przesteru. Ale gdy podłączę z użyciem rozgałęźnika, to w AMP-1 mam mocne zakłócenia (świerszcze, gwizdy). Domyślam się, że jest to wynikiem działania pewnego rodzaju "antenki" zbierającej zakłócenia, czyli miejsc oznaczonych na rysunku zielonym "K", oraz dodatkowych (choć krótkich) połączeń między mikroprzekaźnikiem "X", a gniazdem wyjściowym rozgałęźnika.
    Wstępnie myślałem o zastosowaniu w punkcie "H" małego preampu na tranzystorze FET (np. 2N5457), który poprawi kondycję "KABEL 1-a" zmniejszając jego podatność na zakłócenia.
    Ale zanim zacznę eksperymenty, chętnie wysłucham sugestii kolegów.

P.S.
    Proszę o sugestie tylko w temacie, bez pytań - dlaczego chcę jednocześnie używać trzech wzmacniaczy. Tak mi się podoba i tyle. Najchętniej podłączył bym osiem albo dwanaście
  • REKLAMA
  • #2 16520223
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    werde napisał:
    Jeżeli gitarę podłączę bezpośrednio na wejście tego przesteru (z pominięciem rozgałęźnika) to wszystko jest OK. Gitara zamyka obwód wejściowy przesteru. Ale gdy podłączę z użyciem rozgałęźnika, to w AMP-1 mam mocne zakłócenia (świerszcze, gwizdy).

Problem nadaj występuje jak wypniesz z przełącznika kable w kierunku Centaura i Chorusa?

werde napisał:
    Domyślam się, że jest to wynikiem działania pewnego rodzaju "antenki" zbierającej zakłócenia, czyli miejsc oznaczonych na rysunku zielonym "K", oraz dodatkowych (choć krótkich) połączeń między mikroprzekaźnikiem "X", a gniazdem wyjściowym rozgałęźnika.

Pokaż zdjęcia wnętrza konstrukcji - problem polegać może na niedostatecznym ekranowaniu.

werde napisał:
    Wstępnie myślałem o zastosowaniu w punkcie "H" małego preampu na tranzystorze FET (np. 2N5457), który poprawi kondycję "KABEL 1-a" zmniejszając jego podatność na zakłócenia.
    Ale zanim zacznę eksperymenty, chętnie wysłucham sugestii kolegów.

Raczej w punkcie L przydał by się wtórnik (wzmacniacz o niskoimpedancyjnym wyjściu i wzmocnieniu bliskim 1). Zastosowanie w punkcie H nie osłabi zakłóceń dostających się do układu w bloku przełączników, rozwiąże jedynie problem badziewnej jakości kabla 1a.
  • REKLAMA
  • #3 16520307
    walbe
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Czy zestawy AMP1 i AMP3 były zamieniane miejscmi, tzn. zamiana wyjść X i Z, i czy występuje ten sam efekt? Możliwe, że na samych stykach przełącznika coś się dzieje niedobrego.
  • REKLAMA
  • #4 16520852
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Po prostu przełączniki podłącz odwrotnie, tak, żeby przy odłączonej gitarze zwierały wejście do masy, i po sprawie ; )

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Oczywiście oprócz oczywistego wiszącego w powietrzu wysokoczułego wejścia możesz też mieć klasyczną i w sumie nieuniknioną w tym przypadku pętlę mas, wtedy pomoże tylko separacja galwaniczna newralgicznego wzmacniacza. Niestety, łączenie mas różnych wzmacniaczu gitarowych skutkuje mniejszymi czy większymi kłopotami i w zasadzie jest niedopuszczalne.
REKLAMA