logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon JVC - Radio odbiera w tle przy podłączeniu urządzeń z wbudowanym radiem

Zakx 09 Cze 2017 06:07 1002 4
REKLAMA
  • #1 16520213
    Zakx
    Poziom 2  
    Odrazu proszę moderatora o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce jeżeli nie jest nim ten dział oraz zmianę tematu jeżeli jest nie prawidłowa.

A teraz do rzeczy. Otóż mój problem wygląda następująco. W domku letniskowy mam stary magnetofon JVC, niestety modelu nie pamiętam. Podłączyłem swojego Huawei y6 2 do niego za pomocą kabla 2xRCA -> Jack 3,5. Na pierwszy rzut oka wszystko działa jak należy, ale zauważyłem problem. Ciągle w tle odbiera radio. Cicho ale słyszalnie, nawet przy muzyce. Wydaje mi sie że telefon stał się anteną dla magnetofonu i może coś w nim trzeba ustawić, ale przy podłączeniu MP4 z wbudowanym radiem jest identycznie, więc nie wiem co z tym fantem zrobić. Aaa... Jeszcze jedno. Przy podłączeniu do laptopa nie ma żadnych problemów, tylko przy podłączeniu urządzeń z wbudowanym radiem. Zamysł ogólny jest taki żeby poprostu goście, którzy będą w tym domku mogli podłączyć telefon, mp3 lub laptop do magnetofonu i cieszyć się swoją muzyką lub poprostu głośnikami o fajnej mocy. Niestety nie mam pomysłu jak rozwiązać ten problem więc liczę na was.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16520231
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    Zakx napisał:
    Podłączyłem swojego Huawei y6 2 do niego za pomocą kabla 2xRCA -> Jack 3,5. Na pierwszy rzut oka wszystko działa jak należy, ale zauważyłem problem. Ciągle w tle odbiera radio. Cicho ale słyszalnie, nawet przy muzyce. Wydaje mi sie że telefon stał się anteną dla magnetofonu i może coś w nim trzeba ustawić, ale przy podłączeniu MP4 z wbudowanym radiem jest identycznie, więc nie wiem co z tym fantem zrobić.

Z problemem można walczyć włączając między masę a przewody sygnałowe wejścia kondensatory o pojemności rzędu kilkuset pF.
  • REKLAMA
  • #3 16520407
    Zakx
    Poziom 2  
    Dzięki. Zobaczę wieczorem czy zadziała i dam znać. A że raczej jesteś bardziej zorientowany w tym ode mnie więc jeszcze mi dla pewności powiedz dwie rzeczy. Pierwsze. Skoro to jest magnetofon z lat 80-90 to mam użyć kondensatorów o stałej pojemności czy zmiennej? W starszych radiach były zmienne jeżeli dobrze kojarzę. Drugie. Jak możesz to podaj przybliżoną wartość oraz ilość tych kondensatorów. Niestety jestem po humanie więc i tak się cieszę, że moje zdolnosci manualne są dość dobre :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16520502
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    Zakx napisał:
    koro to jest magnetofon z lat 80-90 to mam użyć kondensatorów o stałej pojemności czy zmiennej?

Stałej. zaopatrz się w kilka sztuk o różnych pojemnościach.

Zakx napisał:
    W starszych radiach były zmienne jeżeli dobrze kojarzę.

Ale do strojenia stacji, a ty masz po prostu pozbyć się detekcji.

Zakx napisał:
    Drugie. Jak możesz to podaj przybliżoną wartość oraz ilość tych kondensatorów.

Zaopatrz się w wartości 100pF, 470pF, 1nF, 2,2nF, 4,7nF. Potrzebne będą dwa, bo masz dwa kanały do obsłużenia.
    Zacząć możesz od większych wartości, jeśli spowodują obcięcie "góry" to je zmniejszaj.
  • #5 16521505
    Zakx
    Poziom 2  
    A więc chętnie by ci piwo postawił za pomoc :) a jeszcze chętniej wódeczkę za wyjaśnienie mi co ja zrobiłem, że kabel będąc nie wykorzystywanym może robić za antenę? Działa lepiej niż fabryczna. Zakres się zwiększył lub przesunął. Sam dokładnie nie wiem jak to nazwać. Zmieniłem też sposób podłączenia telefonu do magnetofonu. Wykorzystałem dwa kable. Do radia bezpośrednio podłączyłem do wejścia REC/PB kabel 5 pin din 180 (czy jakoś tak) -> 2xRCA a do tego kabla podłączyłem 2xRCA -> Jack 3,5 który można podłączyć do telefonu. No i po rozkręcenie i okazało się że trzeba było poprawiać troszkę bebechy bo próby czasu nie wytrzymały staruszek. Ale twardziel daje radę jak na swe lata :) Więc może wiesz dokładniej co zrobiłem? Jestem ciekaw bo takiego efektu końcowego się nie spodziewałem.

Nie chcę mi się edytować tekstu więc poprostu dopiszę. Nie widziałem konieczności dodawania nowych kondensatorów. Jeden był jak należy a drugi trzeba tylko było poprawić. Mogę jeszcze dodać to że ten magnetofon był używany jako głośniki do telewizora będąc podłączonym do magnetofonu poprzez właśnie wejście rec/pb w nim. Ale więcej nie przypomnimy sobie. No i jeszcze podam model: jvc pc-w150. Rocznik przed 1980 prosto z japońskiej taśmy produkcyjnej ;)
REKLAMA