logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Renault BP5039 - Brak reakcji - zasilanie 24V

spicter 09 Cze 2017 23:36 1290 6
REKLAMA
  • #1 16521602
    spicter
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Witam.
    Bardzo proszę o pomoc w diagnozie usterki radia z ciężarówki.
    Radio Blaupunkt Renault BP5039 na 24V.

Dodam, że na co dzień zajmuję się elektroniką płyt głównych laptopów.
    Użyłem mojego zasilacza serwisowego i podłączyłem pod pin stacyjki zasilanie 24V i oczywiście masę.

Radio po podaniu zasilania pobiera w okolicy 500mA prądu (słychać silniczek napędu cd) po czym pobór spada i stabilizuje się na 40mA.

Poniżej prośby:
    1. Może ktoś posiada schemat tego radyjka?
    2. Jak wyciągnąć zaciętą płytę w szufladce skoro radio nie reaguje na przyciski panelu?
    3. Jak bezpiecznie wylutować kość z firmware skoro laminat wybrzusza się (delikatnie rozwarstwia) podczas dosyć krótkiego grzania hotem?
    Nie pomaga nałożenie świeżej cyny ołowiowej...
    Na byle płycie laptopa tę kość miałbym już dawno w szczypcach...
    Pamięć chciałbym przeprogramować świeżym wsadem, który już znalazłem na forum.
    4. Które z napięć sprawdzić w pierwszej kolejności?

Dziękuję za wszelkie wskazówki.
    Jeśli dział nie jest odpowiedni proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 16521703
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    Że tak zapytam... podłączałeś kiedyś radio samochodowe na biurku?

spicter napisał:
    Użyłem mojego zasilacza serwisowego i podłączyłem pod pin stacyjki zasilanie 24V i oczywiście masę.

A wcześniej sprawdzałeś kiedy było podłączone w aucie?
    Jesteś pewny, że bez CAN się normalnie włączy?
  • REKLAMA
  • #3 16521907
    spicter
    Poziom 23  
    Cześć!

Radio już miałem na biurku i też pod serwisówką tyle, że najzwyklejsze na płyty CD
    bez szyny CAN (12V)
    Masz na myśli złączenie przewodów stacyjka i akumulator?

W samochodzie nie sprawdzałem, radio od znajomego.
    Powiedział, że u niego nie działało w ogóle. Zamontował inne więc wykluczam
    problem w przewodach w ciężarówce.

Jak bym wszystko wiedział to bym tutaj nie pytał ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16521941
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 321
    Radio uruchamia i działa się bez samochodu (wyświetlacza) - pod warunkiem, że kod jest nieaktywny. Częsta przyczyna uszkodzeń - woda lub zalanie innymi płynami - obejrzeć płytę główną - okolice złącza i płytkę panela - sprawdzić, czy działa włącznik - gumka przewodząca. Nawet, jak jest aktywny kod, powinna być reakcja na przycisk włączania - stabilna zmiana napięć. Jeśli dobrze pamiętam, to również włożenie płyty cd powinno włączyć radio.
    Wsad pamięci - jak już skończą się inne pomysły - chyba, że z nieaktywnym kodem
    lub jeśli pan już tę pamięć zabił hotem, skoro rozwarstwiał się laminat....
  • #5 16521971
    spicter
    Poziom 23  
    Dzięki za rzetelną odpowiedź.

Kości biosu wylutowałem już sporo i to przy większych temperaturach nastawnych na płytach laptopów - jestem dobrej myśli, że nic jej nie jest.
    Okolice układu 24C08 rzeczywiście odczuły temperaturę lutownicy na gorące powietrze, ale nie jest to coś strasznego.

Od tego co Pan pisze chciałem zacząć, gdyż mam wsad z forum i podobno działa bez kodu więc radio powinno się uruchomić.

Jeśli chodzi o napęd CD to po podaniu napięcia 24V na pin stacyjki - słychać tylko silniczek napędu i to wszystko - płyty nie da się wysunąć.
    Czy z aktywnym kodem (pamięć oryginalna) będzie działać jakikolwiek przycisk, np. wysunięci płytki CD?

Czy przewody rzeczywiście muszą być złączone (stacyjka - akumulator) wydaje mi się, że wystarczy tylko stacyjka gdyż drugi przewód zawsze służył do podtrzymania nastaw i pamięci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16522046
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 321
    Batt (akumulator) i Acc (stacyjka) nigdy nie zaszkodzą - mamy pewność, że radio na pewno dostaje właściwe zasilanie, natomiast sam Batt - zazwyczaj Blaupunkty dawały się włączyć na skończony okres czasu np. 1H, ale po co się zastanawiać, czy ten model na pewno tak ma. Na samym obwodzie Acc raczej żadne radio nie ruszy.
  • #7 16522251
    spicter
    Poziom 23  
    Temat można zamknąć - radyjko śmiga :)

Wylutowałem kość pamięci - okazało się, że pamięć jest przyklejona bardzo
    solidnie do laminatu jakąś żywicą i przezroczystym klejem. Napracowałem się
    ale po sprzątaniu efekt jest zadowalający.

Wgrałem soft z forum i radyjko ruszyło. Działa napęd CD i oczywiście radiostacje.

Dziękuję za pomoc koledze adam white zwłaszcza cenne wskazówki na temat
    uruchamiania radia bez wyświetlacza i zabezpieczonego kodem oraz info o szynie CAN.

Jestem też przekonany, że kolega rosak chciał pomóc, ale proszę na przyszłość nie odpowiadaj pytaniami na pytania i jak widzisz bez CAN się włączy, a pewny nie byłem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem Blaupunkt Renault BP5039, które nie reaguje po podłączeniu zasilania 24V. Po podłączeniu radio pobiera 500mA, a następnie stabilizuje się na 40mA, co sugeruje, że napęd CD działa, ale radio nie reaguje na przyciski. Użytkownik poszukiwał schematu, sposobu na wyjęcie zaciętej płyty oraz wskazówek dotyczących wylutowania kości pamięci. Odpowiedzi sugerowały, że radio powinno działać bez aktywnego kodu, a także zalecały sprawdzenie połączeń zasilania (stacyjka i akumulator). Po wylutowaniu kości pamięci i wgraniu nowego oprogramowania z forum, radio zaczęło działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA