logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem UPC Connect Box i Router TP-LINK TL-WR841N różne prędkości przesyłu danych

kempiol85 10 Cze 2017 15:56 4809 6
REKLAMA
  • #1 16522411
    kempiol85
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam problem z moim modemem/routerem CONNECT BOX od UPC. Mianowicie sprawa wygląda tak, że max prędkość w stanie sieci pokazuje mi 54 Mb/s, a na routerze TP-LINK TL-WR841N wyświetla 150 Mb/s. Karta w laptopie to Atheros AR9285 działa w trybie 802.11 b/g. Dodam , że to stary komputer ale działa :)

Przełączyłem sobie modem CONNECT BOX w tryb modemu i podpiąłem kablem router żeby wyciągać te 60Mb/s, które mam zadeklarowane przez UPC. W tym systemie tzn router podpięty do modemu w speed teście wyciąga około 60Mb/s ale drażni mnie fakt, że mam modem/router od upc, a i tak muszę podłączać kolejne urządzenie . Co mogę z tym fantem zrobić i co jeszcze miał bym wam podać za informacje żebyście mogli mi pomóc ?

poprawiłem jednostki /salmon/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16522490
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Atheros AR9285 działa w standardach b/g/n (co prawda n tylko w wersji 150Mbps, ale zawsze..), być może w routerze UPC WiFi na 2.4GHz jest ograniczone w ustawieniach do b/g?
  • REKLAMA
  • #3 16522519
    kempiol85
    Poziom 9  
    Salmon to teraz jestem już mądrzejszy, bo wiem dlaczego tp-link pokazywał 150Mb/s :) a co do modemu upc przestawiłem przed chwilą na samo N , wcześniej był mieszany tryb ustawiony b/g/n ale nic się nie zmieniło.
    Generalnie modem UPC jest bardzo ubogi w jakiekolwiek ustawienia :/ a w ustawieniach wi-fi jest możliwośc zmiany trybu pracy , wyboru kanału i zakresu kanałów. Zakres wybór 20Mhz albo 20/40Mhz, próbowałem jedno i drugie ustawienie, nic to nie dało. Kanał mam ustawiony na tryb Auto chyba , że jakiś konkretny kanał trzeba ustawić żeby było lepiej ?
    Wrzuciłem print screna z ustawieniami.
    Załączniki:
    • Modem UPC Connect Box i Router TP-LINK TL-WR841N różne prędkości przesyłu danych ustawienia wifi.jpg (89.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 16522565
    salmon
    Cóż, chip Twojej karty WiFi powstał w czasach, kiedy tak naprawdę nie było oficjalnie zatwierdzonej specyfikacji standardu n. Pokombinować z kanałami też można (wcześniej rozpoznając sytuację w okolicy, co nadaje i na jakich kanałach), ale to raczej nie będzie droga do sukcesu. Spróbuj testowo (po przywróceniu poprzednich nastaw w ustawieniach wifi) zejść niżej ze standardem bezpieczeństwa - a nawet na chwilę wyłączyć kompletnie zabezpieczenia - jeśli w takiej konfiguracji urządzenia nie "zagadają" we właściwym trybie, to nikła szansa na sukces..
  • REKLAMA
  • #5 16522640
    kempiol85
    Poziom 9  
    Twoje podpowiedzi pomagają :) zmieniłem zabezpieczenia sieci z
    WPA-PSK/WPA2-PSK na samo WPA2-PSK i prędkość wzrosła do 65Mb/s. Mówie jest dobrze , potem przeskanowałem sieci w okolicy i większość z nich pracuje na kanale 1 bądź 3 no to ja mówie bierzemy jak najdalej od tych i wybrałem 11. Nie do końca wiem jak to z tymi kanałami działa ale wziąłem to na chłopski rozum i mamy teraz to co na obrazku:)
    Dziękuję ślicznie za pomoc i naprowadzenie mnie na rozwiązanie wkurzającego problemu :)
    Temat do zamknięcia.
    Pozdrawiam Cię serdecznie i miłego weekendu życzę :)
    Załączniki:
    • Modem UPC Connect Box i Router TP-LINK TL-WR841N różne prędkości przesyłu danych ustawienia wifi.jpg (224.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16522655
    salmon
    Zobacz, czy masz w "Zakres kanałów" ustawione "20/40MHz", może jeszcze da się podnieść wydajność tego linku;)
  • #7 16522661
    kempiol85
    Poziom 9  
    tak, mam ustawianowe 20/40 MHZ. Ide otwierać szampana i jaką dobrą butelkę bimbru :D
    Jesteś wieli :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z prędkością przesyłu danych na modemie UPC Connect Box oraz routerze TP-LINK TL-WR841N. Modem wyświetlał maksymalną prędkość 54 Mb/s, podczas gdy router pokazywał 150 Mb/s. Po przestawieniu modemu w tryb modemu i podłączeniu routera, prędkość w speed teście wynosiła około 60 Mb/s. Użytkownik zmienił ustawienia zabezpieczeń sieci Wi-Fi, co zwiększyło prędkość do 65 Mb/s. Dodatkowo, zmiana kanału na 11 oraz ustawienie zakresu kanałów na 20/40 MHz przyczyniły się do poprawy wydajności. Użytkownik zakończył temat, dziękując za pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA