logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszczelnianie gwintu zaworu bezpieczeństwa w kawiarce ze stali nierdzewnej

manveeru 11 Cze 2017 23:11 2697 13
REKLAMA
  • #1 16524834
    manveeru
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.
    Mam taki problem. W mojej kawiarce która jest ze stali nierdzewnej przepuszcza gwint zaworu bezpieczeństwa. Myślałem o tym aby spróbować dookoła zaworu zastosować lut twardy srebrny. Podpowie mi ktoś czy to się uda? Nie chciałbym ryzykować. A może uszczelnić czymś innym?
  • REKLAMA
  • #2 16524902
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    manveeru napisał:
    Myślałem o tym aby spróbować dookoła zaworu zastosować lut twardy srebrny.

Jeśli tylko gwint cieknie a nie ma innych powodów przecieku to lutowanie jest bez sensu.
    Są różne metody uszczelniania gwintów, zaczynając od konopii, taśmy teflonowej po świetne uszczelniacze (np Loctite 542) tyle że drogie. Jeśli tam nie ma jakiegoś kołnierza gdzie by radę dała płaska uszczelka, to może na początek spróbuj skręcić ten gwint na taśmę teflonową (bardzo tania ok. 2zł i nie potrzebuje dużo siły).
  • REKLAMA
  • #3 16524910
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Lutowanie to ostateczność - no może w przypadku gdybyś zerwał ten gwint.
  • REKLAMA
  • #4 16525085
    manveeru
    Poziom 9  
    Wiem że są różne uszczelniacze ale tu chodzi o to że jest to kawiarka. Zaworek bezpieczeństwa ma kontakt z wodą którą się pije i do tego ma ona temperaturę wrzenia. To tego dochodzi cały pojemnik który stoi na gazie.
  • #5 16525096
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Zastanawiam się jak jest zrobiony zaworek bezpieczeństwa w kawiarce - czy masz gwarancję, że jest zrobiony z elementów, które wytrzymają lutowanie?
    A może jakiś oring będzie bezpieczniejszy?
  • #6 16525097
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Dla taśmy teflonowej sto stopni to dopiero rozgrzewka i jest przeznaczona do wody pitnej.
    No i tak na marginesie, przez nią nie będzie woda przepływać, woda po gwincie nie płynie.
  • #7 16525098
    manveeru
    Poziom 9  
    Niestety gwarancji już nie mam:/
    wydaje mi się niestety że gwint jest zerwany ale racja, spróbuję najpierw jakiś miedziany lub mosiężny oring zastosować. Taśma teflonowa niby do ok 200st. wytrzymuje ale jak kawiarka stoi na gazie to nie wiem czy takiej taśmy nie stopi...
  • #8 16525142
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16525169
    manveeru
    Poziom 9  
    Na szczęście nie ogrzewają zawór bezpośrednio, ale z drugiej strony nie mam pojęcia jaka jest temperatura przy zaworku. Oto zdjęcie znalezione w sieci:
    https://www.kamikava.cz/fotky31548/fotos/_vyrp14_75Bialetti-Venus-rozlozena-3.jpg

Niestety nie mogę go dodać przez "Dodaj obrazek".

Na pewno uszczelniłby mi to silikon wysokotemperaturowy, ale te są do silników a nie do urządzeń AGD:)
  • #10 16525387
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 16526461
    Frog_Qmak
    Poziom 25  
    Ocena: 298
    Kurtka na wacia napisał:
    manveeru napisał:
    na szczęście nie walą na zwór ale z drugiej strony nie mam pojęcia jaka jest temperatura przy zaworku
    Jak zaworek ma kontakt z wodą która jest podgrzewana to nie ma on temperatury większej od tej wody.

Może mieć, bo może być omiatany płomieniami na kuchence gazowej.
  • #12 16527179
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    Kurtka na wacia napisał:
    Jak zaworek ma kontakt z wodą która jest podgrzewana to nie ma on temperatury większej od tej wody.
    Frog_Qmak napisał:
    Może mieć, bo może być omiatany płomieniami na kuchence gazowej.
    Może ale niewiele większą. Maksymalnie 150 stopni a najprawdopodobniej 110-120.
    Proponuję zastosować teflon.
  • #13 16528262
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2069
    manveeru napisał:
    mosiężny oring

Mosiądz nie jest dopuszczony do kontaktu z żywnością.

Moderowany przez CMS:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #14 16624625
    manveeru
    Poziom 9  
    Pomocna okazała się taśma teflonowa. Pomimo że gwint był bardzo zjechany to i tak ładnie trzyma aż do dziś:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przeciekającym gwintem zaworu bezpieczeństwa w kawiarce ze stali nierdzewnej. Proponowane rozwiązania obejmowały użycie taśmy teflonowej, konopii oraz uszczelniaczy, takich jak Loctite 542. Lutowanie zostało uznane za ostateczność, a zastosowanie oringów z miedzi lub mosiądzu również rozważano, jednak mosiądz nie jest dopuszczony do kontaktu z żywnością. Ostatecznie, użytkownik zastosował taśmę teflonową, która okazała się skuteczna w uszczelnieniu gwintu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA