logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SSD Crucial MX100 256GB - Nie idzie wgrać nowego firmware

WidgetSW 12 Cze 2017 15:22 1518 6
REKLAMA
  • #1 16525707
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam,
    chciałem wgrać do mojego SSD Crucial nowy firmware, mam MU01, nowy to MU02. Próbowałem sposobem bootowalnego CD, pendrive i za pomocą dedykowanego programu Crucial Storage Executive. Firmware ściągałem ręcznie lub pozwalałem programowi ściągnąć automatycznie. Efekt zawsze ten sam, zamieszczony na screenie. Proszę o pomoc, bo z firmware MU01 mam mały problem na najnowszym UEFI pod Ryzena i miałem nadzieję, że MU02 pomoże. Updater Microna krzyczy, że są śmieci w skompresowanym archiwum, ale jakim cudem? O co chodzi? Inni ludzie porobili update tym sposobem i nikt problemu nie miał. A może to właśnie nowa platforma AMD AM4 i jeszcze niedopracowane UEFI jest winna? Ten problem z SSD na najnowszym UEFI o którym pisałem dotyczy właśnie tego, że po włączeniu PCta czasami nie wykrywa dysku SSD, trzeba zrobić reset i problem rozwiązany. Zwykły dysk HDD jest zawsze widoczny. Zamiana taśm SATA i portów na płycie nic nie zmienia.
    SSD Crucial MX100 256GB - Nie idzie wgrać nowego firmware
  • REKLAMA
  • #2 16525740
    jmnlabs
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    1. Wyłącz w Biosie UEFI.
    2. Spróbuj przeprowadzić aktualizację firmware w trybie legacy.
    3. Jeśli się uda aktualizacja włącz z powrotem UEFI.
    4. Daj znać czy się udało.
    5. Jeśli to zawiedzie to możesz spróbować zrobić aktualizację podłączając dysk do innego komputera. (o ile masz taką możliwość)
  • REKLAMA
  • #3 16525749
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Mam ustawione bootowanie Legacy+UEFI, samego Legacy nie mam, jest tylko to i samo UEFI, a dysk ma partycje MBR i zainstalowany Windows 7 Pro x64, więc to nie to chyba.
  • REKLAMA
  • #4 16525776
    jmnlabs
    Poziom 19  
    W poprzednim poście dopisałem:

5. Jeśli to zawiedzie to możesz spróbować zrobić aktualizację podłączając dysk do innego komputera. (o ile masz taką możliwość)
  • REKLAMA
  • #5 16525800
    WidgetSW
    Poziom 18  
    No mam, brat na Intel Skylake, ale chyba sobie odpuszczę, bo boję się ubić SSD'ka. Natomiast bardzo mnie ciekawi, co ten błąd powoduje. I chyba nikt z Crucialem go nie miał oprócz mnie, bo Google wyświetla tylko tematy z forów linuxiarzy, a tam to ja nic nie rozumiem :) Wszystko wskazuję więc na problem z UEFI na nowej platformie Ryzen, a nie samego dysku czy pliku z firmware. Tylko dlaczego wyświetlany jest tekst, że skopane jest archiwum z firmware (Initramfs unpacking failed - junk in compressed archive)? Dziwne.
  • #6 16525831
    jmnlabs
    Poziom 19  
    Może masz coś z płytą główną (zarządzanie pamięcią RAM?).
    Ja miałem kiedyś taką płytę jeszcze pod P4 na której żaden Linux nie chciał się uruchomić (kernel panic takie tam) a Windows XP chodził jak ta lala. Memtest też nic nie wykazywał.
    Zmiana płyty powinna pomóc w tym przypadku.
    Z ciekawości możesz sprawdzić swój nośnik na innym komputerze (nie podłączając dysku) czy prawidłowo się uruchamia. Jeśli tak to raczej nie widzę przeciwwskazań do podłączenia dysku i zrobienia upgradu.
  • #7 16525906
    WidgetSW
    Poziom 18  
    No z RAMem na Ryzenach to cały czas są jaja, a miałem brać i5-7500 i problemów bym nie miał, bo tam nie ma co kręcić :lol: Ja jadę na 2666 (Ryzen R5 1500X i MSI B350M Bazooka), chociaż kupiłem kości 3200, bo są na liście kompatybilnych. 3200 nigdy nie ruszyło, kilka dni chodziły stabilnie na 2933 po upgrade UEFI i potem znów coś odbiło płycie i już nie chciała zbootować, więc może jeszcze sprawdzę na defaultowych ustawieniach UEFI, czy to coś pomoże. Jak nie, to pozostaje tylko podpiąć dysk do płyty Intela u brata, coś czuję że pójdzie i pewnie tak będzie najprościej i najszybciej. Może ten linuxowy program rozruchowy jest niekompatybilny z Ryzenem, bo powstał na długo przed nim, a to przecież zupełnie nowa architektura z problemami wieku dziecięcego. Jakby co, to napiszę o efektach dla potomnych, bo wysłałem też opis problemu do Crucial Polska :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z aktualizacją firmware SSD Crucial MX100 256GB z wersji MU01 do MU02. Próby przeprowadzenia aktualizacji za pomocą bootowalnego CD, pendrive'a oraz programu Crucial Storage Executive kończą się niepowodzeniem, z komunikatem o błędzie związanym z uszkodzonym archiwum firmware. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z nową platformą AMD AM4 i jej UEFI, które mogą powodować problemy z wykrywaniem dysku SSD. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wyłączenie UEFI w BIOSie, przeprowadzenie aktualizacji w trybie legacy oraz sprawdzenie dysku na innym komputerze. Użytkownik rozważa podłączenie dysku do komputera brata z procesorem Intel Skylake, aby spróbować przeprowadzić aktualizację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA