logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGX 18.480 - Różnica w spalaniu pomiędzy komputerem a rzeczywistością

Fast_international 15 Cze 2017 13:17 19839 4
REKLAMA
  • #1 16531168
    Fast_international
    Poziom 12  
    Ocena: 86
    Witam,

Posiadam Man-a TGX 18.480, automat. Auto porusza się w transporcie regionalnym, czyli w 90% jazda po mieście, ładunki to 24t, naczepa firanka i pojazdem jeździ pracownik.

I teraz moje pytanie. Po zrobieniu około 1500km +/- zawsze sprawdzam spalanie i zawsze przeliczam wszystkie auta kalkulatorem podczas tankowania, aby wiedzieć ile auto pali w rzeczywistości. W większości Man-ów Spalanie pomiędzy tym co pokazuje komputer, a tym co wychodzi na kalkulatorze wynosi max do 1litr/100km. Natomiast w w/w modelu, spalanie na kalkulatorze to 38l/100km a na komputerze wynosi 31l/100km. Czy istnieje jakaś możliwość kalibracji? Czym może być to spowodowane?

Miałem kiedyś podobną sytuację w Manie, gdzie do roboty był układ zasilania. Tutaj nie wygląda na to, bo to spalanie nie wiele odbiega od normy innych Mańków które wykonują tą samą pracę. (No mógłby palić mniej, ale kierowca jeszcze się dociera i powoli przyswaja wiedzę, że niskie obroty nie mają nic wspólnego z ekonomiczną jazdą :D:D)

Od razu dodam, że pracownik niema możliwość podbierania paliwa, z uwagi na pracę w taki otoczeniu, że już bym wiedział gdzie i o której godzinie i ile wziął a ile mu się rozlało :D.

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 16531230
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Piszesz że jazda w mieście (90 %). Są komputerki które poniżej pewnej granicy prędkości oraz na postoju (przy pracującym silniku) nie przeliczają spalania. Prawdopodobnie tu leży przyczyna zwiększonego zużycia paliwa.
  • REKLAMA
  • #3 16532444
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1277
    Nie mozesz patrzec tak na spalanie euro 5 spala okolo 26- 29l l plus 5 ton kontener i jedziemy na zaglebie - oszczednie! Od 31l do nawet 40l wiekszy ladunek i jedziemy sobie na Rumunie. Po plaskim liczymy 31- 34l - inaczej tyle liczy kierowca przykladowo benelux. Sam Man mowi ze okolica 10 % jest w normie. Mozesz kalkulator zresetowac komputerem.
    U nas w firmie jest setki tgx i widzialem spalanie 24l jak i 55l.
    90% miasto i ciezko - spalanie masz w normie.
  • REKLAMA
  • #4 16532840
    Fast_international
    Poziom 12  
    Ocena: 86
    kakibara napisał:
    Nie mozesz patrzec tak na spalanie euro 5 spala okolo 26- 29l l plus 5 ton kontener i jedziemy na zaglebie - oszczednie! Od 31l do nawet 40l wiekszy ladunek i jedziemy sobie na Rumunie. Po plaskim liczymy 31- 34l - inaczej tyle liczy kierowca przykladowo benelux. Sam Man mowi ze okolica 10 % jest w normie. Mozesz kalkulator zresetowac komputerem.
    U nas w firmie jest setki tgx i widzialem spalanie 24l jak i 55l.
    90% miasto i ciezko - spalanie masz w normie.

To co napisałeś, to są chyba założenia producenta. Chcesz mi więc powiedzieć, że jeśli naleję do pełnego, zrobię jakąś tam ilość kilometrów i ponownie naleje pod korek paliwa i przeliczę ilość paliwa/kilometry to będę w błędzie?

To, że sobie producent po doliczał jakieś procenty do ton jest tak samo śmieszne jak założenie wymian oleju w silniku co 100tys km albo po poinformowaniu przez komputer. Nie kłócił bym się z Tobą, ale mam kilka samochodów ciężarowych i prowadzę firmę o kilku lat, i uwierz mi, że gdybym eksploatował ciężarówki według zaleceń producenta, to wszystkie silniki remontował bym przy przebiegach 700tys km.

Zresztą, trochę odbiegliśmy od problemu, bo problemem nie jest spalanie, a różnica którą pokazuje komputer w ciężarówce a kalkulacja po przeliczeniu.

Pozdrawiam :)
  • #5 16532950
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1277
    Nie zrozumiales mojej wypowiedzi - ale nie ty jeden - bez urazy. Napisalem ci jak wyglada spalanie po zaladowaniu i trasie - z rozmow z kierowcami - przez moja firme w ktorej pracuje przewinelo sie setki aut od tga na 1 wtrysku po teraz euro 6 w ktorym zmienialem wlasnie wypalony tlok - i kazdy kierowca z ktorym rozmawiam mowi ze euro 6 jest najoszczedniejszy. Ciesze sie i rozumiesz kierowce,a chcesz sprawdzic spalanie - jedynym sposobem ktory bedzie kosztowal cie czas i prace jest podlaczenie banki za kabina - tylko masz problem bo tak przeliczysz tylko troche ponad 100km. Wiem bo jezdzilem tak wielokrotnie z kierowcami i to nie na swoje zyczenie - nie obchodzi mnie jaki bieg i gdzie jedzie kierowca podczas proby - i kierowca o tym wie doskonale.
    Wracajac do tematu jak pisalem wyzej mozna wykasowac spalanie. ZRESETOWAC.
    Dwa temat spalania przez moja firme jest poruszany czesto bo kazdy szuka oszczednosci - a to 5 czy 10 % - sam Man kazal dodac do spalania usrednionego - czyli masz na kompie 30 l MAN zaleca dodac 10% wiec wychodzi 33l i to jest rzeczywiste spalanie wedlug serwisu-ale czy prawdziwe?
    Po drugie nie ma stacjonarnego podgrzewania silnika nabijania powietrza - auto ma byc sprawne bez ubytkow powietrza zapalasz i w droge.

P.s. do zalecen producenta - wedlug zalecen producenta- zmieniamy oleje co 90 - do 110 tys km. - 110 tys km to przeginka planera i kierowcy i tgx euro 5 dociagaja do 700 tys km bez najmniejszego problemu , euro 6 maja u nas ponad 400tys km .Z bardzo duzej ilosci sztuk jakich posiadamy kilka wymian silnika na poczatku dociagnely do powiedzmy 15 - 20 tys km i pierwszy z dziura w tloku-robimy sami remont po gwarancji. I jezeli moge tu dodac to 6 tka jest lepiej dopracowana i sprawia naprawde malo klopotow.
REKLAMA