Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet Ecocondens crystal II - błąd 03

Zelu00 16 Jun 2017 20:19 5394 11
    Zelu00
    Level 15  
    Witam,

Użytkuję od 6 miesięcy piec Termet Ecocondens Cystal II - 1 funkcyjny. Wczoraj wyskoczył mi błąd 03. Przyjechał serwis i stwierdził, że to chyba wymiennik jest zakamieniony i trzeba go wymienić na nowy. Mimo, że piec jest na gwarancji to wymiana zakamienionego wymiennik jest odpłatna (1900PLN).
    Opis kodu błędu z instrukcji - "Przekroczona temperatura graniczna w instalacji c.o. (100C)
    Przekroczona została temperatura 100C na czujniku NTC c.o. lub czujniku NTC c.o.-powrót"

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co mogę sprawdzić zanim zdecyduję się na tą kosztowną wymianę? Troche niechce mi sie wierzyć że po 6 miesiącach pracy, aż tak się zakamienił (podobno u mnie w miejscowości jest bardzo twarda woda- tak twierdzi serwisant).
    Kocioł uruchamiany przez serwis, woda z centralnego nie była nigdy spuszczana.
    Doradźcie proszę, co można pomierzyć.
    GETomek
    Level 16  
    Nic nie sprawdzaj tylko dzwon do termetu....ciekawe czy pan serwisant po uruchomieniu odpowietrzył wymiennik? Jak była twarda woda to co zrobił w tej sprawie? Takich termet ma serwisantów niestety....
    BUCKS
    Level 39  
    Nie wiem jaka jest woda w Krakowie ale i tak diagnoza wydaje się być z czapy wzięta, bo trudno mi uwierzyć, aby jednorazowy zład był w stanie wytrącić kamień, który uszkadza wymiennik po 6 miesiącach eksploatacji. Poza tym zakamieniony wymiennik się czyści, a nie kupuje nowy.
    Prędzej uwierzyłbym jakby chodziło o kocioł dwufunkcyjny i wymiennik wtórny przez który przelewa się codziennie świeża woda z wodociągów.

Problem zapewne wynika z czego innego.
    Wg strony Termetu w Krakowie masz kilku serwisantów do wyboru, także zmień serwisanta. A tak jak pisał GETomek skontaktuj się z producentem o ile był to autoryzowany serwis i masz oficjalne potwierdzenie jego wizyty i diagnozy.
    Coyote75
    Level 15  
    Na początek trzeba by było sprawdzić w jakim stanie jest czujnik NTC C.O. W trybie informacyjnym zobacz co pokazuje parametr nr 2 i 3. Kocioł stoi wiec woda jest zimna, jeśli czujnik nic nie pokaże lub pokaże np.99 to jest do wymiany.
    Zelu00
    Level 15  
    Witam,

Parametr 02: 24C
    Parametr 03: 27C

Wygląda, że czujniki wskazują prawidłową temperaturę. Serwisant ma dzisiaj podjechać wymienić pompkę (na gwarancji). Jeżeli to nie pomoże i będzie nadal chciał wymieniać wymiennik na mój koszt to zmienię serwis.
    BUCKS
    Level 39  
    Nie wiem jak działa Twój kocioł ale zakładam, że pojawia się błąd, następnie Ty go "resetujesz" i używasz kocioł dalej, a potem znowu pojawia się ten sam błąd.
    Podane temperatury 24 i 27 stopni to rozumiem dla zimnego kotła. Spróbuj go odpalić i sprawdzić temperatury w chwili ponownego pojawienia się tego błędu. Potem jeśli nie masz żadnego zewnętrznego termometra to pozostaje organoleptycznie sprawdzić, czy temperatura z wyświetlacza na danym czujniku jest mniej więcej zgodna z rzeczywistością.

Moim zdaniem czujnik na zimnym kotle może pokazywać prawidłowo ale po podgrzaniu może już podawać błędne wartości dlatego postarałbym się ustalić, czy temperatury w chwili wystąpienia błędu też będą wiarygodne.
    Zelu00
    Level 15  
    Witam,

Błąd pojawia się po kilku sekundach od restartu. Serwisant wymienił pompkę i odpowietrzył wymiennik. W tym momencie kocioł działa prawidłowo, ale serwisant twierdzi, że nadal słyszy szumy od kamienia w wymienniku.
    serwo66
    Level 25  
    Miałem kilka nowych kotłów które po rozpoczęciu sezonu grzewczego i zaciąganiu zanieczyszczeń z układu od centralnego (wcześniej eksploatowanego w 70 % na zwykłym piecu a 30 na gazie ) zaczynały coraz głośniej pracować ale żaden nie wchodził w awarie . Wystarczy chemiczne czyszczenie wymiennika pompą.
    BUCKS
    Level 39  
    W przypadku podłączania nowego kotła do starej instalacji c.o. to przed podłączeniem nowego kotła wskazane jest wyczyszczenie tej starej instalacji.
    Brak takiego czyszczenia to proszenie się potem o kłopoty.

@serwo66
    W opisywanym przez Ciebie przypadku samo wyczyszczenie wymiennika nie rozwiązuje w 100% problemu, bo trzeba usunąć przyczynę, czyli wyczyścić całą instalację c.o., a potem można wyczyścić kocioł, aby mieć spokój na kolejne kilka lat.
    Zelu00
    Level 15  
    W moim przypadku nie ma takiego problemu, ponieważ jest to nowy dom z nowa instalacja.
    bro2004
    Level 30  
    Dla potomnych ten sam błąd. Kocioł to starszy brat Crystala II https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3001624.html

Z doświadczenia wiem, że czasami błąd pojawia się, gdy pracuje z zasobnikiem do CWU nie przystosowanym do kotła gazowego - poziomy jak do węglówki, który ma za małą wężownicę do odbioru ciepła, a w kotle nie zmniejszono mocy na CWU. Kocioł 25 kW, a zasobnik 10 kW.
    Zelu00
    Level 15  
    Zasobnik to Viessmann Vitocell montowany w zestawie z solarami.