logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem rolety zewnętrznej - brak reakcji na STOP

robibest 20 Cze 2017 12:46 3687 7
  • #1 16540643
    robibest
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem ze sterowaniem silnikiem radiowym rolety zewnętrznej. Problem wygląda następująco - po załączeniu zasilania silnik lekko porusza roletą dół-góra więc wszystko ok, kiedy na nadajniku (DC169) nacisnę przycisk DÓŁ roleta opuszcza się (z położenia maksymalnego otwarcia) ale kiedy chcę zatrzymać ją w trakcie opuszczania przez naciśnięcie STOP na nadajniku roleta nie reaguje tylko zamyka się całkowicie. Po zamknięciu nie można już jej podnieść, nie reaguje na nadajnik. Kiedy ponownie wył/zał. zasilanie rolety i nacisnę GÓRA na nadajniku, roleta podnosi się ale również nie można jej zatrzymać w trakcie podnoszenia, zatrzymuje się dopiero po maksymalnym otwarciu. Z tej pozycji maksymalnie otwartej roleta ponownie nie reaguje na nadajnik, nie można jej opuścić.

Sytuacja taka nie jest tylko w skrajnych położeniach rolety. Na próbę w trakcie opuszczania się rolety wyłączyłem zasilanie aby zatrzymać roletę w połowie. Ponowne załączenie zasilania powoduje lekki ruch roletą góra-dól i po naciśnięciu na nadajniku przycisku DÓŁ roleta reaguje prawidłowo opuszcza się do maksymalnego zamknięcia ale nie można jej zatrzymać w trakcie opuszczania ani podnieść. To samo dzieje się kiedy z połowicznego położenia rolety dam GÓRA, otwiera się maksymalnie ale w trakcie otwierania nie można jaj zatrzymać ani potem opuścić.

Wygląda na to jakby sterownik radiowy silnika rolety reagował tylko na pierwsze naciśnięcie przycisku na nadajniku, a na kolejne sygnały z nadajnika już nie reaguje. Dopiero po wył/zał. zasilania reaguje na sygnał nadajnika ale tylko ten pierwszy, kolejne sygnały z nadajnika już ignoruje dopiero wył/zał zasilania resetuje ją.

Jest to silnik ze integrowanym sterownikiem radiowym.
    Czy ktoś może spotkał się z takim problemem i może coś zasugerować?
  • #2 16541987
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Mnie to wygląda na uczenie się rolety maksymalnych położeń bądź brak czujników krańcowych.
  • #3 16542313
    robibest
    Poziom 11  
    Czujniki krańcowe są i działają bo inaczej roleta nie zatrzymywałaby się poprawnie w skrajnych położeniach
  • #4 16543298
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Na moje oko to źle zaprogramowany nadajnik. Czy to jest nadajnik Yooda?
  • #5 16544300
    robibest
    Poziom 11  
    Tak jest to nadajnik Yooda DC169 15 kanałowy.
    Pozostałe dwie rolety działają prawidłowo, są zaprogramowane na oddzielnych kanałach. Programowałem wg dostępnej w necie instrukcji. Jednak nie ma w niej opisu jak dodać kolejny odbiornik. Po kilku próbach udało mi się zaprogramować rolety na oddzielnych kanałach ale na ogół programowały mi się dwie lub wszystkie do wybranego kanału. Czy podczas programowania wybranej rolety tylko ona ma być zasilona, a pozostałe wyłączone? I czy po zaprogramowaniu rolety trzeba ją wyłączyć z zasilania podczas programowania innej?
  • #6 16544996
    polaklbn
    Poziom 24  
    A jakie masz rolety? Z centralką czy bez?
  • #7 16660905
    robibest
    Poziom 11  
    polaklbn napisał:
    A jakie masz rolety? Z centralką czy bez?

Rolety są bez centralki, do sterowania tylko opisany pilot.
  • #8 16661167
    polaklbn
    Poziom 24  
    Miałem z tym do czynienia kiedyś. Pamiętam, że na kanale 0 sterowane są wszystkie rolety a każdą z osobna, można ustawić w aby działała trybie automatycznym bądź krokowym.
    Programujesz każdą z osobna, zmieniając kanał na pilocie.
    Jedna miała podobną do Twojej przyczynę: miała źle ustawioną krańcówkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiowym sterowaniem roletą zewnętrzną, gdzie przycisk STOP na nadajniku (DC169) nie zatrzymuje roletę w trakcie opuszczania ani podnoszenia, co skutkuje całkowitym zamknięciem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z błędnego zaprogramowania nadajnika lub ustawienia czujników krańcowych. Użytkownik potwierdza, że czujniki działają poprawnie, a roleta jest sterowana bez centralki. Pojawia się również pytanie o prawidłowy proces programowania rolet na oddzielnych kanałach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA