logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamocować głośniki w drewnie bez użycia wkrętów?

Kszol 30 Lip 2005 18:05 10017 28
REKLAMA
  • #1 1693570
    Kszol
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    w jaki sposób wykonujecie otwory do mocowania głośników, wkręty raczej odpadają na gołe drewno, a koszulki na wkręt tez nie mogę włożyć bo za mało miejsca.
    Co polecacie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1693582
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    śruby metryczne M4,łeb płaski(prostokątny)+"złączki wbijane do drewna",czyli raki,taka nakrętka,która ma kolce do wbicia się i zablokowania w płycie.zobacz np w castoramie.
    ale wkręty do drewna też mogą być,jeżeli nie planujesz zbyt często wykręcać.tylko otwór pod wkręt powinien mieć taką średnicę jak rdzeń wkręta,albo iut większą,żeby się drewno nie rozłupywało.
    jeśli pytasz o sam otwór pod głośnik,to bez frezarki albo wyrzynarki najłatwiej narysować obwód i wiercić otwór przy otworze,potem wyrobić tarnikiem i papierem ściernym.
    -------
    raki lepiej kupić w Lerua merlin->patrz post mizgu.
    dzięki mizgu!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1693599
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    zioolass tylko nie w castoramie tam zdzierają za raki sprzedają je na sztuki za 0,60gr zdzierstwo w biały dzień,lepiej iść do lerła merle(niewiem ja się to pisze),ja za 16 szt w castoramie zapłaciłem 10zł !!! a w tym 2 za 25 szt 3,23zł
  • Pomocny post
    #5 1693722
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    wyglada np tak:
    Załączniki:
    • Jak zamocować głośniki w drewnie bez użycia wkrętów? rak.jpg (2.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1693869
    radocha
    Poziom 28  
    No dziury na śruby muszą być, w te dziury wsadzisz śruby - od przodu, nakręcisz lekko tą nakrętkę (od środka, "na ginekologa") zębiskami w kierunku łeba śruby tak coby śruba jeszcze nie wylazła tyłem nakrętki. Wtedy za łeb podciągasz śrubsko do górym coby te zęby dotknęły drewna w środku obudowy. I teraz najważniejsze- młotkiem SRRRU ! w tę nakrętkę od środka - tak coby lekko chyciło. Jak palniesz za słabo to będzie się obkręcać i nerwy wtedy straszne, jak za mocno - to wiórówka alegancko się rozchrzani a wtedy to dopiero nerwy!!!
    Ja zawsze dzień wcześniej podklejam jakąś sklejke z resztek
  • #8 1693916
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    wbija;]
    _________
    No i sie spóźniłem z postem:) Radocha szybciej pisze:)
  • #9 1694031
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Ja w weksszosci kolumn urzywam zwyklych wkretów ktore nie wymagaja wiercenia dziurek np takich stosowanych do plyt regopsowych ale z rzadkim gwintem (sa dwa rodzaje z gestszym do metalu i zadszym do drewna) np rozmiaru 3,5x20mm i podobnych trzymaja porzadnie o ile sie nie wykreca glosnika wiecej jak 2-3 razy inaczej po spraawie
  • #10 1694178
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    o tak, wkręty do gipsu wogóle rox. Nawet jak sie wykręca to nie jest strasznie, zawsze mozna obrócic głosnik o kilka stopni i wkręcic tam gdzie jeszcze nic nie było ;).
  • #11 1694338
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Hm. Pozdrawiam na początek obecnych kolegów. Dołączając do tematu powiem jak ja z tym walczę. Otóż otwory każdej wiekszej średnicy wiercę po obwodzie, wiertarką na stojaku i wiertełkiem 1,5-2,0 mm dziurkę koło dziurki jak najgęściej i narówniej można. Później piłką do metalu (bo drobniutki ząbek i dobrze tnie wszystkie twarde płyty) nacinam jakby szprychy, nacięcia od środka na zewnatrz do krawędzi (do linii tych otworków). Później biorę kombinerki i po prostu odłamuję kawałek po kawałku między tymi nacięciami. Na zakończenie wyrównuję papierem ściernym najpierw grubym później drobnym ( do papieru mam taki gruby drewniany wałek aby nie zepsuć krawędzi dla głosnika), cały obwód i już jest gotowy otwór prawie jak fabryczny. Acha, zapomniełem dodać, że aby włożyć piłkę do metalu w środek wycinanego koła musi oczywiście być na początek jakiś otwór, ale ten może być byle jaki, byle tylko piłka się zmieściła. Na przykład zrobiony otwornicą. Po wyłamaniu chodźby jednego odcinka (Te odcinki nie mogą być za duże bo może uszkodzić się płyta, reszta idzie jak z płatka Całość zajmuje około 10 minut. No, 15 dla wiekszej średnicy. Przypominam, że żąbki piłki MUSZĄ być skierowane do tnącego, bo inaczej piłka szybko może się złamać i POKALECZYĆ groźnie rękę. W ogóle należy przy tej czynności zabezpieczyć się przed pęknięciem piłki. Chciażby zrobić sobie "rękojeść" z jakiej szmaty i ostroznie! Natomiast śruby do głosnika wkręcam tak: Po wymierzeniu miejsca, najpierw wiercę otwór np. 4,5 mm (dla śróby 4 mm). Po drugiej stronie przykładam na klej nakretkę i zabezpieczoną podkładką śrubę mocno wkręcam przez co nakretka wgniata sie trochę w drewno (wystarczająco), po czym wykręcam śrubę, czekam jakiś czas zależny od uzytego kleju. Teraz wkładam głosnik i spokojnie bez przeszkód go sobie przykręcam Jak mi się to nie podoba to można wiele razy wkręcać i wykręcać bez obawy, że drewo się "wyrobi". Ważne jest aby nakrętka dobrze sie wcisnęła a klej dobrze WYSECHŁ! bo inaczej skutek będzie odwrotny (nie będzie można głosnika odkręcić. Przy głośnikach mocowanych od wewnątrz należy zastosować zdejmowaną płytę przednią, Nie ma innego wyjścia. Zresztą to jest najlepsze rozwiązanie w każdym przypadku. Przy śrubach o wielokątnych łbach można spróbować wkleić śrubę i dokręcać nakrętką, ale to jest gorszy pomysł, bo później jest kłopot jak obciąć wystające za długie śruby ( można szybkoobrotową wiertareczką zaopatrzoną w miniaturową tarczkę, ale nie każdy to ma. Na zakończenie dla wątpiących. Zrobiłem już bardzo wiele zestawów gośnikowych i kolumn, jeszcze nigdy nic złego mi się nie przydarzyło. Warunek jeden: dobrze wklejona nakrętka i głośnik przykręcony z "pomyślunkiem" ( nie na "chama"). Pozdrawiam Nemo
  • #12 1694450
    radocha
    Poziom 28  
    Iiii tam, najwazniejsze to dobrze mlotkiem SRRU ! zrobic :)))
    A pro-pos "rakow" - w tych odlewanych zdarzalo się ze kolec sie ukruszyl, a w tloczonych z blachy rozjezdzaly sie jak nogi u starej .....
    Macie jakies doswiadczenia gdzie warto kupowac ???
    Ja bralem komlety od monacora sie sprawdzaja ale drogie nieludzko
    Gdzie sie znowu podzialy polskie literki ????!!!!
  • #13 1694653
    UKey
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Chlopaki a jestescie pewni ze fachowo te nakretki sie "rakami" nazywa?? szukam ich po necie i mi wyskakuja same "alpinistyczne" stronki !:D takze jakbym poszedl do sklepu chialbym zeby mnie nie wylachali albo patrzyli jak na kola z marsa :D
  • REKLAMA
  • #15 1694707
    radocha
    Poziom 28  
    Te z Dexona znam, bywalo roznie.
    U.Key - na pewno tak sie nie nazywa, to tylko my tak uparcieee
    Najczesciej to sie wabi "nakretki montazowe" plus jakies przymiotniki jeszcze
    Taka pierdulka niby, a jak potrafi czasem krwi napsuc...
  • #16 1694899
    zioolass
    Poziom 20  
    "złączki wbijane do drewna"-tak je nazwali w cas...amie. jak "dirty dancing"..;)
  • #17 1695105
    chrischris
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    W OBI sa to nakretki wbijane ocynkowane i kosztuja 5 zl za 10 sztuk.
  • #18 1695176
    radocha
    Poziom 28  
    A mocne som ???
    Odlewane ? Blaszaki ? na jaka srube ?
    Patrzcie ile sie tego narobilo !
    Kiedys jak cie wpuscili ze srubokretem do magazynu z pofajczonym zlomem i pozwolili odzyskac takie rzeczy, to czlek 2 dni pil ze szczescia ! Jaki to skarb byl !!!
    Kto mi zwedzil polskie literki ??
    Kawe tez ktos wypil, dopiero co byla !
  • #19 1695236
    zioolass
    Poziom 20  
    moja kawa tęż poszła..
    te z castoramy (no dobra,kupiłem,ale jak już mam,to sprawdzę..) są błaszane,tłoczone chyba,a kolce _nacięty i zagięty kołnierz.daleko im do tych z Twojego zdjęcia.odlewane powiadasz? rarytas,ale pewnie kosztowałyby ze złoty trzydzieści..zrobię jutro fotkę i dorzucę do posta.
  • Pomocny post
    #20 1695314
    radocha
    Poziom 28  
    To nie zdjecie, to rysunek. Troche optymistyczny.
    Z dexona.
  • #21 1696663
    mufi
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kurde dobre ze sie temat pojawił bo sam niedługo będe sklejał własną konstrukcje :)
  • #22 2069484
    tomekflak
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    NIewiecie może czy dostane coś takiego na śrubki takie same jak są w obudowach komputerowych ? MOgą byc minimalnie różniące sie. Chciałem zrobić własną obudowe do mojego kochanego PC ale niewiem jak rozwiązać problem z ciągłym rozkręcaniem, drewno niszczy się od wkrętów. Pozdrawiam
  • #23 2069551
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Panowie, temat wkrętów i wkręcania mocno obrabiany, ale nic nie piszecie o materiałąch z jakiego robicie kolumny. Tutaj mamy mdf, sklejkę i płyte wiórową. Ta ostatnia wystepuje w wielu odmianach, powiedzmy, jakościowych. Te płyty są różnej gęstości. Dla nas najlepiej jak będą geste. Wtedy głośnik można wkręcić na wkręt do regipsu (wkręty do regipsu mają luźniejszy niż te do płyt gwint, jest on natomiast głębszy - z praktyki: te do drewna wkręcane w mdf miały tendencję do "wycinania" się w otworze i ciągłego kręcenia, te gipsowe raczej nie ale do nich najlepiej było wykonać otworek :prowadzący" małej średnicy). Gęstość płyty wiórowej widać po jej przecięciu. Unikajcie takich, które gęste są po zewnętrznych stronach, a luźne w środku, a już szczególnie tych najtańszych, które między okleinami nie mają prawie nic (kto oglądał meble pewnej firmy - mocne zdrobnienie od Bogdana, ten wie).
  • #24 5139046
    dutchman
    Poziom 11  
    Witam,

Na marginesie rozwazan o srubkach : wie ktos z Was jak najlepiej rozwiazac problem z rozkalibrowanym otworem w drewnie w ktory wkrecony jest wkret ktory juz nie siedzi dobrze w otworze ?.
    Problem czesto spotykany - luzne uchwyty od szuflad czy wkrety trzynmajace zamek u drzwi etc.
    Byc moze jest lepsze miejsce na naszej "elektrodzie" do zamieszczenia tego pytania - jesli tak, to z gory przepraszam.

pozdrawiam serdecznie
    dutchman
  • #25 5139195
    radocha
    Poziom 28  
    są 2 metody:
    1. Rozwiertasz "na gładko" trochę większym rozmiarem - dobranym pod drewniany kołek - który wkleisz wikolem lub klejem kostnym. Jeśli to do wiórówki czy MDF - kołek musi być z lichego drewna, nie za twardy, i dobrany "na wcisk" .Fabryczne są karbowane naobkoło, żeby ciasno właziły, popukując młotkiem. No, znowu się okazało że najważniejszy jest młotek i odpowiednie SRRRU ! - tak żeby wlazło a wiurówki nie rzp....
    2. zalanie dziury żywicą epoksydową - jak się nie ma gdzieś w pudle gotowych kołków, pasującego wiertła i wprawy - lepsze. Kawałkiem tektury czy kąskiem sklejki na pineski czy gwózdki od spoda trza przytkać - coby się nie lało. Takturka często nieszczelna - trza od środka maznąć lakierem od pazurów podprowadzonym żonie. Schnie raz-dwa.
    Zywica musi być specjalna - odpowiednio badziewiata, bo normalna strasznie twarda po utwardzeniu. Ja zalewałem taką wycyganioną od kablarzy z TPSA - komplet do zalwania muf kablowych, w kartonie są 2 słoiki ok 0,5 litra żywicy i 2 mniejsze z utwardzaczem - kolorek ma jak szczyny, śmierdzi myszami. Utwardzacza trzeba deć ok 1/3 mniej niż normalnie (normalnie jaden słoiczek utwarszacza nasłój żywicy). Po zastygniąciu wychodzi tekie jakby mocno twarda guma. Najlepiej jak zestaw przeterminowany - fajny wypełniecz wtedy wyłazi.
  • #26 5153572
    dutchman
    Poziom 11  
    Radocha;

Dzieki dozgonne !. O tych kolkach to moglem sam wymyslec, ale jakos nie wpadlem na tak prosty pomysl.
    A z tymi zywicami mi sie tez bardzo podoba - jak znajde jakas taka nie za twarda zywice tu w Amstardamie to sie pobawie :)

serdecznie pozdrawiam !

dutchman
  • #27 5166481
    radocha
    Poziom 28  
    No akurat w Amsterdamie to gumiastych żywic pełno.
    Wszyscy tylko to jarają zamiast napchać do dzióry!
    Dziwni jacyś !
  • #28 5166647
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    albo wkręć większy wkręt ;)
  • #29 5180476
    dutchman
    Poziom 11  
    He he he....
    Nie mam w domu zapasu bo nie uzywam...:) Moze trzeba bedzie zaczac ? :)
    najlepsze pozdrowienia z mokrego dzis ale cieplego Amsterdamu
    dutchman

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod mocowania głośników w drewnie bez użycia tradycyjnych wkrętów, które mogą uszkadzać materiał lub nie mieć miejsca na zastosowanie kołków rozporowych. Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie śrub metrycznych M4 z płaskim łbem oraz specjalnych nakrętek montażowych z kolcami (zwanych potocznie "rakami" lub "nakrętkami wbijanymi do drewna"), które wbija się młotkiem w otwór w drewnie, zapewniając stabilne mocowanie bez ryzyka rozłupywania drewna. Wskazano, że takie nakrętki można kupić w marketach budowlanych, np. Castorama, Leroy Merlin czy OBI, choć ceny i jakość się różnią. Alternatywnie, do mocowania można używać wkrętów do płyt gipsowo-kartonowych o rzadszym gwincie, które lepiej trzymają się w gęstych płytach wiórowych lub MDF. Wykonanie otworów pod głośniki najłatwiej przeprowadzić przez wiercenie wielu małych otworów po obwodzie i wyłamywanie fragmentów, a następnie wygładzanie papierem ściernym. W przypadku luzujących się otworów w drewnie zalecane są metody naprawcze: wklejanie drewnianych kołków dopasowanych na wcisk lub zalewanie otworów żywicą epoksydową, co pozwala na trwałe wzmocnienie mocowania. W dyskusji podkreślono znaczenie odpowiedniego doboru materiału obudowy (MDF, sklejka, płyta wiórowa o odpowiedniej gęstości) dla trwałości mocowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA