logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD13202 - Regeneracja baterii w odkurzaczu Medion MD13202.

fran3k 21 Cze 2017 00:09 2349 3
  • #1 16542037
    fran3k
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam odkurzacz Medion MD13202, w którym skończył się żywot baterii. Niestety nie udało mi się znaleźć baterii na wymianę dlatego postanowiłem ją zregenerować, ale nie bardzo wymiana ogniw zadziała. Opis na obudowie baterii zamieszczam poniżej:
    Medion MD13202 - Regeneracja baterii w odkurzaczu Medion MD13202.
    Po otwarciu obudowy można zobaczyć ogniwa sztuk 4 oraz układ jak poniżej:
    Medion MD13202 - Regeneracja baterii w odkurzaczu Medion MD13202. Medion MD13202 - Regeneracja baterii w odkurzaczu Medion MD13202.
    Ogniwa są połączone szeregowo i na płytkę są podłączone 5 przewodami (plus , minus i dodatkowo przewód pomiędzy ogniwami wskazującymi stan poszczególnych ogniw). Dostępne miałem ogniwa 18650 które połączyłem wzorując się na starych połączeniach. Niestety po wymianie sprzęt w ogóle się nie uruchamia. Zmierzyłem wtyczkę wyjściową i było tam napięcie 14,8V, ale po podłączeniu i wciśnięciu włącznika napięcie spada do 1,5V. Po podłączeniu do stacji ładującej pojawia się kontrolka ładowani i po jakimś czasie gaśnie i nic się dalej nie dzieje.
    Przyznam szczerze, że nie bardzo się na tym znam więc może ktoś ma jakieś sugestie jak to zrobić żeby działało prawidłowo ?
    Z góry proszę o wyrozumiałość :)
  • #2 16543185
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Bo niestety tych typów ogniw zamiennie nie można stosować dla tego samego układu ładowania i nadzoru zasilania . Dla tego typu ogniw ,co nagminnie jest wszędzie opisywane należy stosować elektronikę dedykowaną .
    Dodatkowo tego typu rozwiązania mają zwykle zabezpieczenie programowe dla uszkodzonych ogniw , wymiany .

O nowe baterie zapytaj w firmie Batimex ,może coś doradzą posiadają ofertę do modeli innych producentów.
  • #3 16543922
    fran3k
    Poziom 2  
    Ok rozumiem mój błąd, zasugerowałem się opisem z obudowy "LITHIUM ION".
    Jaka jest szansa, że po zakupie akumulatora LI-POL i jego wymianie bateria zadziała ?
    Jest możliwość sprawdzenia czy elektronika nie jest zabezpieczona przed wymianą ogniw ?
  • #4 16544331
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Może być właśnie taka opcja jak było napisane wcześniej . Ten model i nazwa dotyczy produktu konfekcjonowanego przez niemiecką sieć sprzedażową . Czasem są to odpowiedniki innych marek znanych producentów . Trzeba się skontaktować z jakimś dystrybutorem baterii zamiennych do odkurzaczy może będzie zorientowany w temacie i coś doradzi i poleci zamienny komplet .
REKLAMA