logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

co z tego mozna ciekawego zrobic? - fotki w zalaczeniu 120kg

invx 30 Lip 2005 20:45 1247 1
REKLAMA
  • #1 1693915
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    jest to sprezarka, od duuzego regalu chlodniczego. wydajnosc jak na zalaczonym zdjeciu jest pokazane to 20,3. Ulegla uszkodzeniu, choc nie powinna majac tyle zebezpieczen. Do konca niewiadomo dlaczego (byc moze zatarlo sie lozysko). Przy pomiarach miernikiem, rezystancji pomiedzy fazami na silniku, przy dwuch jest 0,6 a na jednej 1,14. Wiec chyba spalone cos. Inna teoria jest ze niedostal silnik jednej fazy i byc moze tylko uzwojenie rozruchowe upalone. :)

i co z tym sensownego, i fajnego po naprawie ew. mozna zrobic ? myslalem nad sprezarka, ale przy takiej wydajnosci to by trzeba bylo jakis duzy, mocny zbiornik ... skad taki ?

wazy to to, ze 120 kg, moze i wiecej ... do pracy potrzebuje olej, ma tez grzalke oleju aby mogla go podgrzewac w niskich temperaturach. Wartosc nowego jak sie zorientowalem tj. ok 1400 euro. Sam silnik do tego podobno 1300 zl.

P.S.
    przydala by mi sie tez do tego jakas serwisowka :D
    Załączniki:
    • co z tego mozna ciekawego zrobic? - fotki w zalaczeniu 120kg tabl.jpg (56.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • co z tego mozna ciekawego zrobic? - fotki w zalaczeniu 120kg sprez.jpg (93.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1694778
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Mam agregat od klimatyzatora przemysłowego, silnik 3kW, sprężarka trzycylindrowa, ciśnienie:16bar. Silnik jest chłodzony olejem, też próbowałem z tego zrobić sprężarkę do powietrza, niestety ostro pluje olejem. Doczytałem się w książce na te tematy, że tego typu sprężarki razem z czynnikiem chłodzącym pompują mgłę olejową która smaruje i uszczelnia cały agregat, więc aby ją zastosować do powietrza trzeba by dać porządny odolejacz(albo dwa), najlepiej z automatycznym opróżnianiem oleju spowrotem do urządzenia tak by sprężara nie wypiła całego oleju do chłodzenia silnika.
REKLAMA