logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór systemu Windows na serwer do udostępniania internetu przez LAN i Wi-Fi

OloWeb 31 Lip 2005 13:45 1398 9
REKLAMA
  • #1 1695077
    OloWeb
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam

Proszę o odpowiedz na pyanie w tytule:

Windows 2000 Pro PL
    Windows 2003 Standard ENG
    Windows 2003 Enterprise (darmowy) PL
    Widnows XP Pro + SP1 +uaktualnienia

Najlepszy na udostepnianie NETA droga radiową i poprze LAN ???
    Tylko do takich wersji mam dostęp :-( a na Liniksie sie nie znam a chciałem to uruchomić na początek

KOMP który mam do dyspozycji: D800,120G dysk,512DDR
  • REKLAMA
  • #2 1695104
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jak tylko do tego to i 98 wystarczy, sprzet nie jest najlepszy widze , a uslugi oferowane przez w/w systemy sa i tak zbyt bogate wiec wybierajac z w/w to juz xp pewnie, zalezy czy ten serwer ma tez byc stacja robocza czy nie, jak nie to jednak skusilbym sie o freesco, nie trzeba sie zbytnio znac na linuxie aby to opanowac.
  • REKLAMA
  • #3 1695589
    djjanek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    POlecam jak kolega wyżej freesco a jak się upierasz przy windzie to polecam Milenium bo 98 może mieć duże problemy z obsługą więcej niż jednej karty sieciowej a jak chesz inne to tylko profesional bo inaczej nie obsłuży dwóch albo więcej kart sieciowych.
  • #4 1696429
    Oszech
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    zainstaluj linuxa, nie ma wcale z nim tyle problemow.. jezeli bedziesz potrzebowal pomocy odezwij sie do mnie
  • #5 1696918
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 611
    Z listy, którą podałeś, polecam Windows Server 2003 Enterprise PL. Bez problemu da się go przystosować także do użytku na stacji roboczej. Natomiast ma on domyślnie bardziej bezpieczne ustawienia niż XP. Nie widzę w każdym razie żadnego sensu używania XP (no chyba, że ktoś kocha nowy wygląd XP).
    Ogólnie na taki serwer polecałbym jednak Slackware.
  • #6 1697068
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Ja bym polecał linuksa, ile w necie jest opisów żeby zrobić serwa na linuksie ;)
    P.S: Ja np. nie przepadam za nowym wyglądem i wogle za xp'ekiem ;) Win 2000 + SP4 is the best :P
  • REKLAMA
  • #7 1727702
    maszewl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A ja bym polecił W2003 Ent, bo zrobisz sobie wszystko z palca, klikniesz, zaptaszysz i gotowe. No tylko że on niue jest darmowy :-) Poza tym jest jeszcze więcej opisów w necie ;-)
  • REKLAMA
  • #8 1727941
    lefi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A ja polece Windows 2000 SERVER pracuje na tym i jest dobry chć drogi, i ma troszke wymagań co do sprzętu.

PS. Do twoich zastosowań to naprawde zastanów się nad linuksem bo w necie znajdziesz pełno gotowych porad jak go konfigurować i jest free.
  • #9 1728056
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    wygląd xp się zmienia na taki jak win 2000, 9x, wystarczy: Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Efekty wizualne -> Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności,

na początek to xp sp2 wystarczy,
    freesco chyba nie obsługuje kart pci wifi i problemy są ze zintegrowanymi kartami sieciowymi na płycie głownej, no chyba że masz przez zwykłe sieciówki to FreeSCO jest łatwizna ma setup konfiguracyjny podajesz wszystko po kolei i już działa, na www.freesco.pl jest wszystko opisane
  • #10 1728060
    Spookiepl
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Windows 2003 serewr ale XP SP2 też na początek styknie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru systemu Windows do udostępniania internetu przez LAN i Wi-Fi na komputerze D800 z 120 GB dyskiem i 512 MB RAM. Spośród dostępnych wersji Windows (2000 Pro PL, 2003 Standard ENG, 2003 Enterprise PL, XP Pro SP1 z aktualizacjami) rekomendowane są głównie Windows Server 2003 Enterprise PL oraz Windows 2000 Server ze względu na stabilność i funkcjonalność serwerową. XP SP2 może wystarczyć na początek, zwłaszcza po optymalizacji ustawień wizualnych dla wydajności. Wskazano jednak, że systemy Windows mają ograniczenia w obsłudze wielu kart sieciowych, gdzie wersje Professional lub serwerowe radzą sobie lepiej. Alternatywnie polecano systemy Linux, zwłaszcza dystrybucję Freesco, jako darmowe i dobrze opisane rozwiązanie do konfiguracji serwera internetowego, choć wymaga to podstawowej znajomości Linuksa. Problemy z obsługą kart PCI Wi-Fi i zintegrowanych kart sieciowych na płycie głównej mogą wystąpić w Freesco, ale konfiguracja jest stosunkowo prosta. Ogólnie, wybór zależy od wymagań sprzętowych i poziomu znajomości systemów operacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA