logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta Bizhub C360 - błędny wydruk w pełnym kolorze

pawel06 11 Lip 2017 18:25 1884 2
REKLAMA
  • #1 16581465
    pawel06
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam.

Mam problem z urządzeniem Konica Minolta Bizhub C360. Przy wydruku strony w pełnym kolorze np: kartka ma tło w odcieniu różowym ale w jednym miejscu po całej długości tło ma inny odcień - jakby fioletowy. Tak się dzieje na wszystkich wydrukach tak jakby nie dawało wszystkich kolorów. Myślałem, że to laser ale wymieniałem go. Podmieniałem pas transferowy, wywoływaczki, bębny. Teraz myślę, że może być to płyta wysokiego napięcia ale gradacje drukuje dobrze.
    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16582683
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    A wydruki półtonów ? Masz możliwość wydruku całej kartki z dowolnie regulowanym nasyceniem (od 0 do 255) . Sprawdź jak wyglada wydruk składowych na niższym pokryciu (np.160) Tą metodą powinno dać się to wyłapać .

C.
  • #3 16599546
    pawel06
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Sprawdziłem i wydruki półtonów są ok. Dziwne, że niektóre wydruki np. krajobraz gdzie jest dużo zielonego i niebieskiego drukuj dobrze a przy kolorze mniej intensywnym z odcieniu przypominającego szarość, niebieski drukuje z prześwitem w dolnej części kartki (pasek w odcieniu fioletu). Przestawiłem ustawienia w sterowniku drukarki na CAD i jest ok ale to nie jest do końca kolor, który chciałbym uzyskać. Czy jest możliwe, że urządzenie źle przetwarza dany kolor i trzeba ustawić odpowiedni profil ? (temat był poruszany na elektrodzie). Jeżeli to jest ten sam problem to powinien drukować całą kartkę w innym odcieniu a nie tylko pasek w jednym miejscu.
REKLAMA