logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta Bizhub C360 - drukuje szary kolor na różowo

taxiarz 07 Wrz 2016 21:32 3057 9
REKLAMA
  • #1 15917917
    taxiarz
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Witam,

Mam drukarkę C360 Konica.
    Problem w tym, że zaczęła drukować szary obrazek na różowo,
    ale z ksero z szyby. Przy wydruku z programu Word jest ok.

Tonery jeszcze pełne. Ale pomieszane, oryginalny z zamiennikami Katuna.
    Był technik z serwisu i mówi, że drukarka jest ok.

W czym może być problem - szare na różowo z szyby ksero?
  • REKLAMA
  • #2 15918246
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    A może włącz "z ręki" kopiowanie czarno białe i zobacz jaki będzie efekt ... Podejrzewam że masz ustawiony pełen kolor dla każdej kopii i stąd taki przypadek. Maszyna miesza kolory i gubi się przy takich szarościach. Wydruki w tym przypadku korzystają z zupełnie innych ustawień.

C.
  • REKLAMA
  • #3 15918357
    taxiarz
    Poziom 14  
    Zrobiłem tak, cały herb problematyczny już
    jednak różowy wychodzi zamiast szarego z Worda.
    Natomiast przy kserze kolorowy wydruk wychodzi
    - czarno-biały normalnie.
    Kolor ustawiony jest na auto w drukarce, nie na pełny kolor.
  • REKLAMA
  • #4 15918639
    copyman
    Obawiam się że ten "szary" herb może nie być interpretowany przez maszynę jako skala szarości. Możesz ustawić w sterowniku druk czarno-biały i wtedy wyjdzie szary.

C.
  • REKLAMA
  • #5 15918675
    wojtasw
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Tak jak kolega napisał, szary kolor maszyny próbują drukować z pełnego koloru i wtedy właśnie on wychodzi w okolicach tego różowego bo nie nakładają się idealnie kropki toneru. Można jeszcze zrobić kalibracje ale obawiam się że dużo to nie przesunie barwy.

Pozdrawiam
    Wojtas
  • #6 15918817
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chodzi ci o to ze kopiowany dokument przelamuje szarosc na rozowy ? Jesli tak to zacznij od wyczyszczenia optyki a potem kalibracja.

Pozdrawiam
  • #7 15919783
    copyman
    Wlasnie chodzi o to że kopiowany jest ok a z Worda jest problem - znaczy wydruk szarości wychodzi różowy .

C.
  • #8 15920154
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

To warto worda zamienic na pdf i wtedy wydrukowac.

Pozdrawiam
  • #9 15920183
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    A jak jest przygotowany plik ? Tło napewno jest szare? RGB a CMYK to nie to samo. Jeżeli różowe tło wychodzi przy drukowaniu to kolorowe ksero tego wydruku raczej szare nie będzie. Z tego co wyczytałem to problematyczny jest JEDEN plik, a jak wychodzą inne wydruki?

Pozdrawiam
    k.
  • #10 15923507
    taxiarz
    Poziom 14  
    Dałem inny plik png herbu. Jest ok, natomiast napis kolorowy worda, czyli sam tekst robi różowaty. Technik był powiedział, że jest ok. Ale ja twierdzę, że nie jest ok.

Jeszcze mam identyczną drukarkę, ale świeżą C360 w szkole, wezmę tego worda plik, i tam się przyjrzę tematowi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Konica Minolta Bizhub C360, która drukuje szary kolor na różowo podczas kopiowania z szyby, natomiast wydruki z programu Word są poprawne. Wskazano, że problem może wynikać z ustawień kolorów w drukarce, gdzie szarość może być interpretowana jako pełny kolor, co prowadzi do nieprawidłowego nałożenia tonerów. Sugerowane rozwiązania obejmują ustawienie druku na czarno-biały, kalibrację urządzenia oraz sprawdzenie formatu pliku (RGB vs CMYK). Użytkownik zauważył, że inny plik PNG z herbu drukuje poprawnie, ale tekst z Worda nadal sprawia problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA