logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Bizhub C360 zostawia kolorowe smugi i jak to naprawić?

Dj Haker 04 Sty 2019 13:26 1383 11
REKLAMA
  • #1 17675132
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Dzień dobry,
    zwracam się z prośbą o pomoc w rozpoznaniu problemu w Konica C360.

Od kilkudziesięciu ostatnich wydruków zaczęła robić kolorowe smugi. Zdarza się to przy kolorze czerwonym, zielonym i żółtym. Problem nie występuje przy kolorze niebieskim i czarnym.

W załączniku przesyłam zdjęcia poglądowe usterki.

Ponadto na papierze grubszym niż 80g na wydrukach kolorowych wydruk nie jest w pełni pokryty tylko wygląda jak chmurka (zdjęcie w załączniku).

Macie jakiś pomysł co za to odpowiada?

Dlaczego Bizhub C360 zostawia kolorowe smugi i jak to naprawić? Dlaczego Bizhub C360 zostawia kolorowe smugi i jak to naprawić?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #2 17675547
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Sprawdź czy bębny nie są pooklejane tonerem. Już takie kreski na powierzchni kiedyś widziałem . Jaki przebieg ma maszyna i materiały ? Bębny oryginalne czy zamienniki ? Co z jakością tonera ? Co do bledszych wydruków to sprawdź czy nie masz wypalonego styku od rolki transferu przy bocznej pokrywie .

C.
  • #3 17677134
    Dj Haker

Poziom 35  
    Postanowiłem podmienić bębny i przy wyjmowaniu ukazał się moim oczom taki widok:

I teraz pytanie - jak to doczyścić? Bo powietrze sprężone nie myśli tego ruszyć...
    Oczywiście podmiana bębna rozwiązała problem.

Teraz sprawa bledszych wydruków na grubszych papierach. Podmieniłem rolkę transferu i udało mi się dojść do takiego etapu:

Czyli jest lepiej ale dalej bez szału. Nie mogę zlokalizować tego styku od rolki. Możesz jakoś określić położenie?

Bardzo dziękuję za trafne podpowiedzi. Wygląda na to, ze obie diagnozy postawione trafnie.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #4 17678462
    morron1
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    bebny mozna wyczyscic izopropanolem nie jest dla nich szkodliwy. Wiadomo glebokich bruzd nie usunie nic. najlepiej do czyszczenia wyjac sama rurke bebna. i tak samo wyczyscic rolke ladowania bebna. w ricohach to pomaga na konica minolta sie nie znam na tyle
  • REKLAMA
  • #5 17678649
    copyman
    W Konica-Minolta nie ma tu rolki ładującej. Jest grzebień. Rolka pojawiła się od modelu C258/308/368. Mozna przeczyścić izopropanolem . Ja używam ... płynu do rolek z Katuna. Idealnie czyści ! Bez demontażu bębna . Jeżeli to nie pomoże to bębny do wymiany. Warto kupić i „przerobić” bebny K - te od czarnego . Cena niska a co oryginał to oryginał ;)

C.
  • #6 17682637
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    bębny do wyrzucenia, wytarcia po bokach świadczą o sporym zużyciu/drugi przebieg.Moga po wyczyszczeniu działać ale jak długo nie wie nikt a dewelopera szkoda . Ja zakładam kpl bębnów czarnych /kolory po przeróbce(chip) i maszyna śmiga .Na oryginałach 2 przebiegi pewne.A jak kolega z Krakowa to pomogę przy okazji
  • #7 17683195
    copyman
    Nie koniecznie do wyrzucenia :) Jeżeli tylko się okleiły tonerem to wystarczy wytrzeć dokładnie i po kłopocie . Winny najczęściej jest słabej jakości toner.

C.
  • REKLAMA
  • #8 17686870
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Zużyte bębny, tylko wymiana. Żadne czyszczenie tutaj nie pomoże.
    Myślę , że temat do zamknięcia; szkoda dalej się rozpisywać, co można zrobić, co wyczyścic... , o ile zmienić"prądy" ładowania. transferu.... , rzeźba w g.
    Tym bardziej , że zakładający posta , nie śledzi wątku (ostatnia wizyta 5 sty.).
  • #9 17686926
    copyman
    Kolejny raz powtarzam - nie koniecznie do wymiany - na zdjęciu widać wyraźnie bęben oblepiony tonerem. Nawet jeżeli zainstalujemy nowy i oryginalny unit to za kilkaset kopii problem powróci ! Winny z reguły jest tu słabej jakości toner i dopóki to nie zostanie wyeliminowane problem nie ustąpi ! Takie przypadki już miałem i po wyczyszczeniu bębna oraz zmianie tonera sytuacja wracała do normy.

C.
  • #10 17722113
    Dj Haker

Poziom 35  
    Dzień dobry.
    Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. Czekałem na przyjazd serwisanta, ponieważ miałem do wymiany developery.

Bębna żółtego nie udało się doczyścić. Te zabrudzenia są bardzo utrwalone. Zainstalowano nowy bęben.

W kwestii stosowania zamienników: maszyna została zakupiona (teraz już to wiem) od nieuczciwego sprzedawcy. Używał w tej maszynie tonerów zamienników, bębny również były zamienniki.

W tym momencie maszyna pracuje na wszystkich oryginalnych tonerach, ma wymieniony developer i zdaje się wszystkie bębny.

Niestety nadal problem bladych wydruków na papierze powyżej 100g nie został rozwiązany.
    Jak się przypatrzymy na zdjęcia tych wydruków to można zauważyć, że problem jest z niebieskim kolorem. Czerwień wychodzi super, żółty wychodzi super. Tam gdzie jest dokładany niebieski, czyli na przykład na zieleni widać, że jest gorzej. Niebieskie niebo już całkowicie leży.

Podmiana rolki w bocznej pokrywie poprawiła sytuację ale jej nie rozwiązała. Gdzie teraz szukać problemu? Upalony styk? Niestety nie potrafię go zlokalizować :(
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #11 17723292
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    W sm jest procedura kalibracji dla druku i kopii jak to nie pomoze to kwestia dv,bebnów i ładowania pasa na danym kolorze
  • #12 17766381
    chesterfield74
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Skoro w tej maszynie były zamienniki i ktoś kiedyś używał jej po taniości to możliwe jest też że pas transferowy nie jest oryginalny tylko wymieniona sama taśma na zmiennik chin. Jeśli tak to kolor pasa będzie bardziej ciemny niż oryginału. Na pasach zamiennikach są właśnie takie kłopoty przy druku na grubym papierze. Problem można rozwiązać (nie wiem czy do końca) zwiększając w manu serwisowym prąd drugiego transferu z auto na maksa na (chyba +7). Rozwiązanie nr 2 podnieść temperaturę w piecu i drukować podając fizycznie gruby papier a nastawiając normalny papier.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Konica Minolta Bizhub C360, która zaczęła zostawiać kolorowe smugi na wydrukach w kolorach czerwonym, zielonym i żółtym, a także niepełne pokrycie na grubszym papierze. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie bębnów pod kątem zanieczyszczeń tonerem oraz jakość używanego tonera. Wymiana bębnów rozwiązała część problemów, jednak nadal występowały trudności z bledszymi wydrukami na grubszym papierze. Użytkownik wymienił rolkę transferu, co poprawiło sytuację, ale nie całkowicie. Dodatkowo, zasugerowano kalibrację maszyny oraz sprawdzenie, czy pas transferowy nie jest zamiennikiem, co mogłoby wpływać na jakość druku. W końcu, użytkownik zainstalował oryginalne tonery i bębny, ale problem z niebieskim kolorem nadal się utrzymywał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA