logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działał układ tego zasilacza sieciowego 2x USB 2A? Mam kilka pytań.

lukasz747 11 Lip 2017 21:46 582 2
REKLAMA
  • #1 16581969
    lukasz747
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zasilacz zamówiony z Chin. Popracował kilka tygodni, bez zewnętrznych objawów przestał działać. Po wstępnej diagnozie spalony rezystor R1. Po sprawdzeniu spalony: mostek B1, oraz tranzystory T1 oraz T2. Prawdopodobnie przyczyną było zwarcie do masy przewodu od gniazda USB. Przylutowany w innym miejscu niż otwory konstrukcyjne. Wartości rezystorów nie zgadzają się z oznaczeniami na obudowach (511, 365, 124). Nie do końca jednak rozumiem układ.

1. Czy transoptor służy tutaj jako zabezpieczenie?
    2. Czy przez zwarcie wyjścia mogła spalić się większość półprzewodników?
    3. Czy należy wymienić rezystory według oznaczeń na obudowie?
    4. Czy w normalnej pracy działa tylko uzwojenie 8-7 na transformatorze?

Jak działał układ tego zasilacza sieciowego 2x USB 2A? Mam kilka pytań.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16582115
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16585972
    lukasz747
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dzięki kol. Kraniec_Internetów za wskazanie na zasilacze impulsowe. Z większością rezystorów wyjaśniło się. Problem jest nadal z rezystorem 511. Powinien mieć 500R, a ma 1,2kR wylutowany. Drugi z rezystorów który jest problemem jest spalony, a symbol trudny do odczytania. Po obserwacji pod mikroskopem (zdjęcia) zakładam że jest to 6R47 1/4 W. Wskazuje to na dokładność 1%, która jest wątpliwa przy zasilaczu impulsowym.

Czy identyfikacja 6R47 jest prawidłowa czy to inny element w obudowie 1206?
    Czy te dwa rezystory (511, 6R47) pracowały razem jako dzielnik napięcia?
    Czy dwukrotnie większa rezystancja 511 mogła doprowadzić do spalenia po pewnym czasie układu po stronie pierwotnej?
    Czy spalenie samego 6R47 pociągnęło za sobą resztę półprzewodników ?
    Rozumiem że bez oscyloskopu pomiary w takiej konstrukcji, zasilaczy impulsowych, nie mają sensu?

Jak działał układ tego zasilacza sieciowego 2x USB 2A? Mam kilka pytań.Jak działał układ tego zasilacza sieciowego 2x USB 2A? Mam kilka pytań.
REKLAMA