Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz warsztatowy 0-30v 0-2a nie działa zabezpieczenie...

unibozu 25 Maj 2013 17:01 2118 13
  • #1 25 Maj 2013 17:01
    unibozu
    Poziom 9  

    Witam!
    Mam problem z zasilaczem z tego linku http://www.electronics-lab.com/projects/power/001/index.html
    Mianowicie, po zwarciu kabli wyjściowych +/- nie działa zabezpieczenie, pali mi u2 (tl081) i q2 (zamiennik z 2N2219 na BD136) po wymianie działa prawidłowo dopóki nie
    zrobię zwarcia na wyjściu.

    Proszę o wyrozumiałość, zależy mi na naprawie.

    0 13
  • #2 25 Maj 2013 17:51
    Rysiek2
    Poziom 33  

    unibozu napisał:
    zamiennik z 2N2219 na BD136


    Zamieniłeś 2N2219 (NPN) na BD136 (PNP) !?

    Dodano po 12 [minuty]:

    Zamiast tego 2N2219 daj BC211 albo BC141

    0
  • #4 25 Maj 2013 18:39
    Rysiek2
    Poziom 33  

    unibozu napisał:
    po wymianie działa prawidłowo dopóki nie
    zrobię zwarcia na wyjściu.

    Sprawdzałeś czy działa poprawnie ograniczenie prądowe?

    0
  • #5 25 Maj 2013 19:05
    unibozu
    Poziom 9  

    No właśnie nie jestem pewien które elementy odpowiadają za ograniczenie prądowe

    0
  • #6 25 Maj 2013 20:43
    Rysiek2
    Poziom 33  

    Nie czytałeś opisu ?

    CYTAT:
    "While the load is kept constant and the output voltage is not changed the circuit is stable. If the load is increased so that the voltage drop across R7 is greater than 1 V, IC3 is forced into action and the circuit is shifted into the constant current mode. The output of U3 is coupled to the non inverting input of U2 by D9. U2 is responsible for the voltage control and as U3 is coupled to its input the latter can effectively override its function. What happens is that the voltage across R7 is monitored and is not allowed to increase above the preset value (1 V in our example) by reducing the output voltage of the circuit."

    Dodano po 26 [minuty]:

    Przeczytaj też to:
    Ok. I bulid your project about a day ago. Mounted all the parts on the pcb and then concluded that there is some serious problems in this schematics. First, 2N3055 will overheat, so you have to connect two of them in parallel with emitter resistors 0.1ohm/5w. Second, maximal voltage between '+' and '-' of TL081 is 36VDC.If you connect them as it is shown in this circuit diagram that voltage will be about 45VDC, so they will burn down immediately. To fix this problem you have to reconnect all pins number 7 of U1, U2 and U3, emitter of Q3 and 'upper' end of R19 to out of an 7809 with 18V zener diode between 'common' pin and '-' of 3300uF cap, and input of 7809 connect to '+' of the same cap. Now, on pin number 7 and mentioned parts you'll have 27VDC, and total voltage will be 32.6VDC. Third, instead of using 3300uF, use 4700 or 6800uF/63VDC to reduce the ripple on higher currents (2-3A). The rest of the circuit is perfect. I like it cause it is so inexpensive and easy to make with those simple reconstructions i mentioned.

    0
  • #7 26 Maj 2013 17:08
    unibozu
    Poziom 9  

    Zasilacz działa :) po zwarciu +/- zapala się dioda, wcześniej zapalał się wzmacniacz operacyjny :)
    Wielki dzięki za pomoc!

    0
  • #8 26 Maj 2013 18:10
    Rysiek2
    Poziom 33  

    Miło by było gdybyś napisał jaka była przyczyna nie działania :)

    0
  • #9 26 Maj 2013 19:51
    unibozu
    Poziom 9  

    Posprawdzałem wszystkie ścieżki, znalazłem kilka drobnych braków.
    Wymieniłem D9 D7 D8 R7 tranzystory Q1 Q2 Q3 ponieważ te elementy były z odzysku
    i nie byłem pewien ich sprawności. Nie wiem czy to przez ścieżki czy przez elementy wymienione.
    Dodam jeszcze jeden tranzystor 2N3055 bo przy większych obciążeniach strasznie się grzeje.

    0
  • #11 27 Maj 2013 18:37
    unibozu
    Poziom 9  

    Jednak nie działa :(
    Po zwarciu +/- działało, ale gdy przytrzymałem dłużej tak na 5s R7 strasznie się nagrzał i najprawdopodobniej poszedł wzmacniacz operacyjny, bo na wyjściu jest ciągle 30V. Już nie mam sił i wzmacniaczy. :/

    0
  • #12 27 Maj 2013 22:09
    Rysiek2
    Poziom 33  

    Wzmacniacze padają bo mają za wysokie napięcie zasilania dodatniego (n.7 US). Rezystor R7 będzie się nagrzewał szczególnie mocno przy skręceniu PR2 w kierunku R18. Zasilacz przechodzi wtedy w stabilizację prądu ustawionego na wartość maksymalną więc na rezystorze wydziela się znaczna moc. To nie jest zasilacz z charakterystyką fold back.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Sprawdź i napisz jeszcze jakie masz napięcie AC na wtórnym uzwojeniu transformatora.

    0
  • #13 31 Maj 2013 00:12
    unibozu
    Poziom 9  

    Napięcie AC= 24.05v
    na wzmacniaczach
    u1=32v
    u2=38v
    u3=38v
    Noga 4 i 7 wzmacniaczy operacyjnych
    Na wyjściu zasilacza, nie zależnie od ustawień potencjometra 32,45v
    Poczytam jeszcze linki wyżej, może coś wymyślę.

    0
  • #14 18 Maj 2017 12:17
    silut
    Poziom 16  

    Udało się rozwiązać problem ? Na jakie komponenty wymieniłeś uszkodzone względem oryginału ? Mam podobny problem po pożyczeniu zasilacza znajomemu wrócił bez regulacji napięciowej ciągle 34 V . Na zasilaniu mam trafo 24v .

    0