logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rdzeń do przetwornicy w wzmacniaczu samochodowym - dobór

Przjaciel 13 Lip 2017 01:42 1074 3
REKLAMA
  • #1 16584598
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam!
    Założyłem ten temat ponieważ jestem na etapie budowy wzmacniacza samochodowego o pokaźnej mocy i mam problem z wyborem rdzenia do przetwornicy tego wzmacniacza. W temacie takich rdzeni obecnie to moja wiedza... Przemilczmy to, więc nie wiem nawet od czego zacząć poszukiwania i na co zawracać uwagę. Temu pytam tutaj, bo pewnie nie raz i nie jedna osoba przerabiała ten temat.
    Przetwornica ma mieć moc 2.5KW aby miała zapas, z czego obciążona będzie maksymalnie mocą 2.2KW. Częstotliwość pracy przetwornicy docelowo ustawiona jest na 50kHz, w lekko zmodyfikowanej przetwornicy Irka. Jeżeli to ułatwi zdobycie/zakup/nawinięcie/... to mogą być dwa mniejsze rdzenie pracujące równolegle. I prosił bym w miarę możliwości linki do konkretnych rdzeni, ponieważ zapewne jakieś fachowe określenie nie za wiele mi powie.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam Michał.
  • REKLAMA
  • #2 16584604
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Przjaciel napisał:
    Przetwornica ma mieć moc 2.5KW
    Wyobrażasz sobie (chociażby teoretycznie) jaki prąd by pobierała taka przetwornica 2.5kW z akumulatora 12V (2500W:12V)?.
    Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 16584852
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    Kol ma rację. Lepiej to wykonać na 4 lub 8 mniejszych rdzeniach. Np grit tie 1000W jest zbudowany na 6 rdzeniach 27/25/19
  • #4 16584870
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    gumisie napisał:
    Wyobrażasz sobie (chociażby teoretycznie) jaki prąd by pobierała taka przetwornica 2.5kW z akumulatora 12V (2500W:12V)?

Tak. Na pracującym silniku (13.5V) wyniesie to około 185A, temu samochód został wyposażony w instalacje miedzianą 100mm² skręcaną na śruby M8, trzy alternatory 90A, dwa akumulatory 195Ah (jeden pod maską, drugi pod podłogą bagażnika) i zabezpieczenie linii 250A.
    Skracając, zrobione jest w nim wszystko co trzeba było, oprócz tego jednego ferytowego rdzenia.
    ----------
    Da się jakoś oszacować moc nieznanego mi rdzenia? Mam sporo takich transformatorków i toroidów pochodzących z demontażu i wiem tylko że mają jakieś wymiary (konkretnie trzeba by każdy z osobna rozpatrzeć) i są grafitowo-czarne. Znajdzie się też kilka identycznych. Jestem w stanie jakoś oszacować ich moc?
REKLAMA