logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiał rdzenia do przekładnika prądowego dla przetwornicy 300kHz - jaki wybrać?

kula001 28 Sty 2017 16:10 1137 9
REKLAMA
  • #1 16234871
    kula001
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Witam

Potrzebuję zrobić przekładnik prądowy do przetwornicy pracującej na 300kHz, myślałem o TX4V ale się przyjrzałem dobrze i on raczej sobie nie poradzi z taką częstotliwością. Dodatkowo chciałbym zrobić sobie przystawkę do oscyloskopu w postaci takiego przekładnika prądowego, żeby móc badać tą przetworkę. Trafo mam z 3F4 przekładnik też dobrać z takiego materiału?
  • REKLAMA
  • #2 16235171
    _lazor_
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1130
    polecam nanopermy, dość drogi materiał, ale bardzo duża przenikalność początkowa i minimalne straty nawet dla kilkuset kHz.
  • #3 16236114
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    A może cewkę Rogowskiego? ma sporo zalet w porównaniu z przekładnikiem, ma dużą dynamikę (nie można jej nasycić) i szerokie pasmo, jedyna wada że wymaga integratora (najlepszy jest nieodwracający), ale to nie trudno zbudować.

Poniżej przykład jak taka sonda do oscyloskopu może wyglądać, na cenę nie patrz, to cena za gotowe skalibrowane urządzenie pomiarowe więc musi być wysoka.
    Link
    W warunkach domowych nawija sie taką cewkę na dielektryku z przewodu koncentrycznego.
  • REKLAMA
  • #4 16236379
    kula001
    Poziom 19  
    Świetny pomysł potrzebuje pomiaru do 100A a taki rdzeń mi się nie nasyci nawet takim prądem. Jeśli idzie o ten dielektryk to chodzi o koncentryk antenowy i tworzywo otaczające rdzeń jak rozumiem?
  • #5 16236424
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Z materiału 3F3.
  • #6 16237284
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Jeśli idzie o ten dielektryk to chodzi o koncentryk antenowy i tworzywo otaczające rdzeń jak rozumiem?

Cewkę trzeba na czymś nawinąć, najlepiej żeby to coś nie zmieniało przekroju przy zginaniu (dlatego nie rurka), izolator w kabla koncentrycznego się nadaje (ekranu i zewnętrznej izolacji nie potrzebujemy) środkowa żyła jest przydatna łączymy z nią koniec cewki, tym sposobem mamy wyprowadzenia z jednej strony i unikamy zrobienia pętli która mogła by reagować na pola nie pochodzące od badanego przewodu.

Sam planuję zrobić taką małą elastyczną sondę prądową, ale to w drugiej kolejności.
    Jako pierwszą zrobiłem względnie dużą cewkę nawijając ją na peszlu (utrzymuje przekrój przy zginaniu, ale obwód trochę się zmienia) mierzyłem nią prądy od kilku A do kA.

Czułość takiej cewki zależy od obwodu, liczby zwojów i przekroju - dobrze żeby były stałe, ważne też żeby początek i koniec były blisko siebie, wtedy położenie przewodu z mierzonym prądem nie będzie miało wpływu na pomiar.

Można też nawinąć cewkę na sztywnym rdzeniu - takie cewki są dokładniejsze od elastycznych.

Poniżej przykład wykonania, nie jest optymalny ale pokazuje o co chodzi.
    Link
  • REKLAMA
  • #7 16237402
    kula001
    Poziom 19  
    Ok dzięki za wskazówki jeszcze dziś zabiorę się za wykonanie tego układu, mam jednak pytanie odnośnie wymagań dotyczących wzmacniacza operacyjnego, sądzę że dla mojego zapotrzebowania tj do badan przetwornicy dc/dc 300kHz układ powinien mieć pasmo przynajmniej do 500kHz i ze względu na impulsowy charakter pracy szybkość wzmacniacza powinna być jak największą. Do tego napięcie wyjściowe takiej cewki to z reguły wartości uV lub mV zatem trzeba będzie tez skompensować wzmacniacz chyba trzeba to podzielić na dwa stopnie pierwszy wzmacniający z kompensacja napięcia niezrównoważenia drugi całkujący co o tym myślicie?
  • #8 16238068
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Ok dzięki za wskazówki jeszcze dziś zabiorę się za wykonanie tego układu, mam jednak pytanie odnośnie wymagań dotyczących wzmacniacza operacyjnego, sądzę że dla mojego zapotrzebowania tj do badan przetwornicy dc/dc 300kHz układ powinien mieć pasmo przynajmniej do 500kHz i ze względu na impulsowy charakter pracy szybkość wzmacniacza powinna być jak największą
    Wypadało by mieć pasmo z x10 szersze żeby przyzwoicie przenosił prostkokąt. Co do napięcia wyjściowego to przy 300kHz nie będzie tak źle, policzyłem właśnie że cewka nawinięta na rdzeniu średnicy 4mm i mająca 3zw/mm da 90mA/1A przy 300kHz, przy tak dużym sygnale to nawet pasywny "intergrator" ma sens, przy cewkach o szerokim paśmie to dobre rozwiązanie.

Do cewek rogowskiego zazwyczaj stosuje sie integrator nieodwracający bo w odwracającym pojawia się undershoot.

Link
    Ciekawy artykuł:
    Link
  • REKLAMA
  • #9 16239140
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4227
    Są wzmacniacze operacyjne z autozerowaniem, o typowym napięciu niezrównoważenia rzędu mikrowolta, np. ICL7650. Ale nie mają takiego pasma.

Poza tym chyba należy ograniczyć pasmo od dołu (w układzie integratora) - pytanie, jaka ma być minimalna częstotliwość, z jakimi zniekształceniami?
  • #10 16240648
    kula001
    Poziom 19  
    Dzięki za bardzo ciekawe artykuły, co do integratora to mam pomysł na pasmowe całkowanie tj. w sprzężeniu dać RC i równolegle C ale to szczegół. Przede wszytkim muszę dobrze policzyć i zrobić cewkę zmierzyć jej napięcie wyjściowego bo jeśli idzie o wzmacniacz to myślałem o AD8055 z kompensacją napięcia niezrównoważenia, fajny pod warunkiem, że wyrobię się ze wzmocnieniem do 10. Ale jak mówił kolega jarel_lnx napięcie na wyjściu może być jednak spore. Chyba póki co wiem co trzeba, dzięki wam za pomoc tematu nie zamykam bo może w trakcie zapytam jeszcze o jakieś szczegóły, dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór materiału rdzenia do przekładnika prądowego dla przetwornicy pracującej na częstotliwości 300 kHz. Użytkownik rozważał zastosowanie rdzenia TX4V, jednak zauważył, że może on nie sprostać wymaganiom. Uczestnicy forum polecili użycie materiałów takich jak nanopermy oraz rdzeń 3F3. Zasugerowano również zastosowanie cewki Rogowskiego, która ma zalety w postaci dużej dynamiki i szerokiego pasma, ale wymaga integratora. Użytkownik planuje zbudować układ pomiarowy z wzmacniaczem operacyjnym, który powinien mieć pasmo do 500 kHz oraz kompensację napięcia niezrównoważenia. Wskazano na modele wzmacniaczy, takie jak AD8055 i ICL7650, oraz omówiono kwestie związane z nawijaniem cewek i ich parametrami.
REKLAMA