logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przejściówka VGA (analog 15-pin) do s-video lub euro

jac25 01 Sie 2005 14:16 12668 3
REKLAMA
  • #1 1697611
    jac25
    Poziom 13  
    Witajcie
    Orientujcie się czy jest coś takiego??
    Chodzi mi o to że w laptopie nie mam s-video tylko zwykle wyjscie (to sie chyba d-sub nazywa - 15-pin) a chciałbym filmy na tv oglądać.
    Jest mozliwe zrobienie takiej przejściówki??
    A jeśli tak to macie może schemat??
    Byłbym bardzo wdzięczny
    Jacek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1701976
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    przejrzałem forum (jako że zbudowałem te przejściówke na tym układzie 74HC86 - koszt 1zł + reszta)
    Zmieściłem całość we wtyczce euro ale na płytce uniwersalnej (nie przepadam za "pająkami")
    Wszystko ruszyło pięknie (po długich zmaganiach z ustawieniami), tzn:
    Karta Matrox Millenium II 8MB - sterowniki nie pozwolą na ustawienie rozdzielczości 720x576 i kończy się zabawa - siedziałem 1.5h nad tym ale myśle że dałoby rade to ustawić w pliku inf karty
    karta Geforce 2 MX zaskoczył bezproblemowo ale problem był z filmami tzn ścina pół filmu i obniża o połowe w dół obraz. Dopiero po wyłączeniu sprzętowego wspomagania karty zadziałało ale film lekko przycinał.
    Czy chodzi o YUV? jeśli pobawie się tymi elementami to czy obraz będzie poprawny?
    Ogółem używam linuxa jednak tu troche problemów z konfiguracją karty Matrox (będe to robił na GF i wtedy powiem jak wyszło)

I czy istnieje możliwość zbudowania takiego konwertera VGA > SCART aby nie trzeba było kombinować z ustawienia karty w systemie?
REKLAMA