logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link WR-1043NDv1 czy Archer 1200v1.0 zredukowana prędkość pobierania po WiFi

FRANQ_23_PL 23 Lip 2017 19:26 945 8
REKLAMA
  • #1 16604065
    FRANQ_23_PL
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam taki problem, którego w żaden sposób nie mogę rozwiązać.
    Mam łącze 100/100Mbit/s. Kiedyś miałem 20/10, potem 40/20. Wpinam kabel bezpośrednio do laptopa czy PC z kartą 1GBit, czy przez wpiecie kabla w WAN wymienionych w temacie routerów, a drugi w LAN routerów również Speedtest pokazuje 100/100. Problem jest natomiast w przypadku połączenia przez WiFi i dotyczy TYLKO prędkości pobierania,
    Otóż na obu routerach pobieranie na 2,4GHz nie przekracza mi 25MBit/s, na 5GHz w TP-Link Archer 1200 trzyma się w okolicach 40MB/s, gdzie wysyłanie mam odpowiednio ~75MBit/s i ~100MBit/s
    Testy na laptopie z kartą na Atherosie, PC z kartą Asus również w standardzie n z dwoma antenami 7dBi stojącymi na biurku i "widzące" się z routerem (odległość koło 5 czy 6 metrów bez przeszkód), Samsung S4, S7 i Huawei P8 Lite.
    Nawet Archer 1200 był wymieniany na nowy i dalej to samo. Oba routery najnowsze dostępne oprogramowanie, a w 1043ND to samo na stocku, DD-WRT czy OpenWRT.
    Na nic kombinacje ze zmianą położenia anten, routera, szerokością i numerem kanałów. Wyłączanie firewalla, szyfrowania, ograniczanie klientów tylko do jednego, wszelkie możliwe patenty wyczerpałem.
    Pytanie:
    Czy może to być wina mojego sprzętu czy to coś po stronie operatora? Coś w stylu że wykrywa, że pośredniczy router i samo obcina download?
  • REKLAMA
  • #2 16605968
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5360
    FRANQ_23_PL napisał:
    Czy może to być wina mojego sprzętu czy to coś po stronie operatora? Coś w stylu że wykrywa, że pośredniczy router i samo obcina download?

Karty sieciowe w komputerach winny być 5 GHz, wspierać pełne pasmo MiMO i żadnych innych sieci w okolicy (a te które są winny mieć odstęp co najmniej 2 kanałów od Ciebie).

Instalacja InSSIDerav2/Home i tu wstawić wynik pomiaru sieci.
  • REKLAMA
  • #3 16606226
    FRANQ_23_PL
    Poziom 9  
    Na 5G jest po kilka kanałów odstępu między kanałami. Telefony działają na sieci 5G i jak już pisałem download nie przekracza 40MBit/s (gdzie upload ma maximum czyli ok 100Mbit/s). Problem jest tylko z prędkością pobierania. Zdaje się, że gdyby problem dotyczył zagłuszania sieci przez inne routery, wówczas zredukowany byłby również upload?
  • REKLAMA
  • #4 16606452
    KOCUREK1970
    FRANQ_23_PL napisał:
    Problem jest tylko z prędkością pobierania.

Sieć zabezpieczona? - zdejmij zabezpieczenie i zobacz.
    FRANQ_23_PL napisał:
    gdyby problem dotyczył zagłuszania sieci przez inne routery, wówczas zredukowany byłby również upload?

Gdy uploadujesz, to TY generujesz moc i sygnał z wbudowanej karty sieciowej - Ty w tej chwili jesteś najmocniejszą częścią Twojej sieci wifi.
    Kiedy pobierasz, to jesteś jednym z wielu.
    To jak z normalną komórką - jak dzwonią do CIEBIE, to bateria wystarczy na dłużej (potrzeba mniejszej mocy odbiorczej na odebranie połączenia).
    Kiedy to Ty będziesz dzwonił do innych, bateria wystarczy na krócej (bo musisz większą moc wydatkować na "wbicie" Twojego sygnału w sieć komórkową operatora).
  • #5 16606507
    FRANQ_23_PL
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:

Sieć zabezpieczona? - zdejmij zabezpieczenie i zobacz.
    Gdy uploadujesz, to TY generujesz moc i sygnał z wbudowanej karty sieciowej - Ty w tej chwili jesteś najmocniejszą częścią Twojej sieci wifi.
    Kiedy pobierasz, to jesteś jednym z wielu.
    To jak z normalną komórką - jak dzwonią do CIEBIE, to bateria wystarczy na dłużej (potrzeba mniejszej mocy odbiorczej na odebranie połączenia).
    Kiedy to Ty będziesz dzwonił do innych, bateria wystarczy na krócej (bo musisz większą moc wydatkować na "wbicie" Twojego sygnału w sieć komórkową operatora).

Bez zabezpieczeń jest to samo. Nie wydaje mi się, żeby z tym nadawaniem było jak piszesz, bo w takim wypadku każdy by tak miał, a u mnie nie jest to problem jednostkowy, bo dotyczy trzech routerów (WR1043NDv1 i dwóch sztuk TP-Link Archer C1200v1.0) i kilku urządzeń odbiorczych przy czym testy były robione w stosunku 1:1 (router-urządzenie podłączone do sieci).
  • REKLAMA
  • #6 16606757
    KOCUREK1970
    FRANQ_23_PL napisał:
    Nie wydaje mi się, żeby z tym nadawaniem było jak piszesz, bo w takim wypadku każdy by tak miał

No i u każdego tak jest - bo:
    FRANQ_23_PL napisał:
    Kiedyś miałem 20/10, potem 40/20

Przy tak nędznym wysyłaniu do sieci (właśnie uploadzie) nawet nie zwróciłeś na to uwagi, bo upload był mniejszy niż download.

Skoro na kablu działa pełna prędkość, a na wifi nie - to problemem jest samo wifi, i wszystko co się z nim wiąże pośrednio i bezpośrednio (nie bez przyczyny działania wifi nie gwarantuje żaden operator i nie przyjmuje w związku z tym reklamacji).
    Może to być wina:
    - tych routerów,
    - ustawień kart sieciowych,
    - propagacji fali w Twoim domu,
    - budowy ścian, tynków i odbijania, przenikania ich fal radiowych,
    - samego ukształtowania "terenu" mieszkania"
    - innych urządzeń wifi w domu,
    - innych sieci wifi,
    - anten internetów komórkowych.
    I co tam sobie jeszcze wymyślisz.
  • #7 16642818
    FRANQ_23_PL
    Poziom 9  
    To o czym piszesz tłumaczyło by ograniczony transfer w obie mańki, a tu problem jest tylko z downloadem. Wnioski ogólne w żaden sposób nie pomagają zidentyfikować przyczyny i nie rozwiązują mojego problemu.
  • #8 16642880
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    FRANQ_23_PL napisał:

Jak chcesz to wyelimnować to usuń operatora z testu, jak poniżej

(komp1) === (wan)(router)====(komp2)

na komp1/komp2 uruchomm iperf3.exe i przetestuj download/upload m
  • #9 16643409
    KOCUREK1970
    FRANQ_23_PL napisał:
    Wnioski ogólne w żaden sposób nie pomagają zidentyfikować przyczyny i nie rozwiązują mojego problemu.

Co zrobiłeś więcej sam oprócz narzekania?
    Co sprawdziłeś, co wykluczyłeś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością pobierania przez WiFi na routerach TP-Link WR-1043NDv1 oraz Archer C1200v1.0, gdzie prędkość pobierania na 2,4 GHz nie przekracza 25 MBit/s, a na 5 GHz osiąga maksymalnie 40 MBit/s, mimo że upload wynosi odpowiednio 75 MBit/s i 100 MBit/s. Testy przeprowadzono na różnych urządzeniach, w tym laptopach i smartfonach, w bliskiej odległości od routerów. Użytkownik wykluczył problemy z zabezpieczeniami sieci oraz zakłóceniami od innych routerów, ponieważ problem występuje na trzech różnych routerach. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie ustawień kart sieciowych, propagacji sygnału oraz przeprowadzenie testów z użyciem narzędzi takich jak iperf3, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA