logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR5618 - Blada druga strona kopii, wymiana materiałów nie pomaga

wieslaw1967_40 26 Lip 2017 16:03 939 10
REKLAMA
  • #1 16609693
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Witam,

Podobne tematy dotyczące tego problemu przestudiowałem. Nijak się nie mają do Sharpa. Wprawdzie nie podmieniałem elektrody transferowej a takie sygnały były.
    Mam ten sam model Sharpa podstawiony u klienta w którym ten blado bijący moduł działa idealnie. Może to zależy od innego parametru a nie od elektrody.
    Może to elektrostatyka kartki która przeszła przez maszynę i nie ma rozładowania ale grzebień jest ładny za piecem.
    Sprawny moduł bębna w tej "bladobijce", zachowuje się tak samo czyli bladość na drugiej stronie. Wymiana materiałów nic nie dała.
    Nie wiem jak kolejno inicjować nowe materiały w tym modelu. Od tego trzeba by pewnie zacząć. Może ktoś miał podobny problem i podzieli się doświadczeniem.
  • REKLAMA
  • #2 16609976
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Jakie materiały wymieniałeś?
    Czy też wymieniłeś Developer?
    Jaki jest bęben oryginał czy jakiś zamiennik.
    Czy ta maszyna jest z duplexem ?
    Anty35
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16612966
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Ponoć przed kasowaniem słoneczka działała obustronnie. Czyli maszyna potraktowała stary developer jako nowy i rozwaliła parametry - ale które. Nie ma w niej inicjacji nośnika.
  • #5 16613071
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Wyżej pisałeś że developer nowy to co ci skasowanie miało rozwalać? Skasowanie słoneczka równa się z wymianą DV zrób kod 25-2 to maszyna sama ustawi sobie parametry.
  • REKLAMA
  • #7 16613258
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    A jak kopiujesz większa ilość jednostronnych to kopie są dobre ?
  • #9 16613425
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Pytanie czy dałeś właściwe materiały ? Czyli bęben AR-205DM i deweloper AR-205DV - jeżeli dałeś AR-202DM i AR-202DV to wymień na właściwe. Jeżeli dałeś właściwe materiały to sprawdź masę bębna (trzpień) , styki i stan elektrody transferowej - choć tu awarii bym się nie spodziewał , a na koniec podmień generator HVT - miałem przypadek że po odkurzaniu wysypanego dewelopera został uszkodzony przeskokiem iskry z ładunków elektrostatycznych.
  • #10 16613503
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Bębny 202 -205 możesz spokojnie zamieniać między sobą (w przeciwieństwie do dewelopera) .
    Miałem podobny przypadek i winny okazał się wałek magnetyczny wywoływaczki .
  • #11 16727395
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Przyczyna była bardzo prozaiczna. Podwinęła się sprężynka na elektrodzie transferowej. Dziwaczne było to, że robiła pierwszą stronę zupełnie dobrze.
    Pozdrawiam
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kopiowaniem na urządzeniu Sharp AR5618, gdzie druga strona kopii jest blada, mimo wymiany materiałów eksploatacyjnych. Wymienione materiały są oryginalne, w tym developer. Inne sugestie dotyczą sprawdzenia stanu elektrody transferowej, masy bębna oraz ewentualnej wymiany generatora HVT. Po dalszej analizie okazało się, że przyczyną problemu była podwinięta sprężynka na elektrodzie transferowej, co wpływało na jakość kopiowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA