logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum MIG 330 za wysoki prąd spawania i brak jego regulacji.

jawoor 27 Lip 2017 14:45 4101 8
REKLAMA
  • #1 16611433
    jawoor
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    W spawarce Magnum Mig 330 mam za duży prąd spawania, większy od maksymalnego i regulacja tego prądu następuje w bardzo małym zakresie, praktycznie jakby jej nie było. Sprawdziłem potencjometr i przewody od bocznika - są dobre. Schematu nie mam więc może ktoś z Was nakieruje mnie gdzie szukać usterki, lub co i w jakim miejscu pomierzyć. Jeśli ktoś ma schemat tego urządzenia lub urządzenia o podobnej konstrukcji proszę o jego udostępnienie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18447372
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1710
    Do mnie trafiła MIG-350T i po wystrzale diod wyjściowych też spawa na maksymalnym prądzie bez możliwości regulacji - szukam schematu, albo podpowiedzi :) od czego zacząć
  • REKLAMA
  • #4 18618187
    endriuj23
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ludzie , podzielcie się informacją na temat tego problemu jakim jest brak regulacji prądu???? :cry: :cry:
  • REKLAMA
  • #5 18618204
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1710
    Ja zrezygnowałem z szukania przyczyny usterki. Maszyna poszła do spawania tylko MMA bo to pracowało poprawnie. Też na początek wymieniłem dwa układy w regulacji, ale po chwili przestała reagować i dałem sobie spokój.
  • #6 18618656
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Nie rozumiem, dlaczego piszecie o MIG. i ciągle szukacie bocznika i jego połączeń. Przecież MIG kontroluje napięcie...
  • #7 18620672
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 475
    W tych chinolach jest albo bocznik, albo przekładnik po stronie pierwotnej. Większość tych urządzeń pracuje również w trybie MMA.
    Kontrola maksymalnego prądu stanowi zabezpieczenie w procesie MIG/MAG przed wywaleniem tranzystorów w kosmos. W nowych 330-tkach Magnum falownik jest oparty zaledwie o cztery IGBT w układzie mostka H. A powierzchnia tych elementów nie sprzyja odprowadzaniu dużych ilości ciepła... co mnie niezwykle cieszy bo robota prosta.
  • #8 18621096
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Ok. Bocznik i pierwotna kontrola prądu jest powiązana z Mig, Ale prąd przez nie blokowany jest rzędu 500A. A tu się rozbija o regulację.
  • #9 18621653
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 475
    smd napisał:
    Ok. Bocznik i pierwotna kontrola prądu jest powiązana z Mig, Ale prąd przez nie blokowany jest rzędu 500A. A tu się rozbija o regulację.
    Dotychczas nie musiałem analizować dogłębnie układu. W ostatnich przypadkach takich usterek zwykle skapcaniały był jakiś 5050 w okolicy UC3525 (nie pamiętam dokładnie który, a nie mam akurat takiego mebelka w warsztacie).
    Wystarczało pół godzinki na wymacanie mierniczkiem.
    A! byłbym zapomniał! sporą zakałą są używane przez chinola złączki o rastrze 2,54 mm - to też trzeba sprawdzać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum zgłaszają problem z regulacją prądu w spawarce Magnum MIG 330, która spawa na maksymalnym prądzie bez możliwości dostosowania. Wiele osób wymieniało komponenty, takie jak LM 358, oraz sprawdzało połączenia, jednak problem nadal występuje. Inni użytkownicy, posiadający modele takie jak MIG-350T, również doświadczają podobnych usterek. Wskazano na możliwość uszkodzenia elementów w układzie regulacji prądu oraz na znaczenie kontroli maksymalnego prądu jako zabezpieczenia. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie złączek oraz elementów w okolicy UC3525.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA