logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen podczas ładowania Windows 7 na Asus K50AB po naprawie karty grafiki

Szmelton 27 Lip 2017 23:12 1197 8
REKLAMA
  • #1 16612451
    Szmelton
    Poziom 8  
    Witam wszystkich. mam problem. ostatnio w laptopie padła karta grafiki, po wygrzaniu odzyskała ona sprawność. teraz z kolei podczas ładowania systemu pojawia się blue screen i po ułamku sekundy restart kompa. może macie jakiś program z którego można wystartować i sprawdzić czy to są sektory dysku? można jakiś link do downloadu, żeby zrobić bootowalny pendrive?
  • REKLAMA
  • #2 16612474
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Szmelton napisał:
    może macie jakiś program z którego można wystartować i sprawdzić czy to są sektory dysku? można jakiś link do downloadu, żeby zrobić bootowalny pendrive?

Bootowalny MHDD =>
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
    http://www.fixitpc.pl/topic/8179-mhdd-tworzenie-bootowalnego-pendrivea/

Po uruchomieniu, zamieść SMART dysku (należy zrobić zdjęcie i wkleić tutaj).
  • REKLAMA
  • #3 16612587
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Szmelton napisał:
    po wygrzaniu

Dla takiego Mnie, "wygrzanie" grafiki, jakkolwiek to robiłeś, ma się nijak do stanu dysku.
    Ja oprócz sprawdzenia SMART, zalecam diagnostyczne uruchomienie bootwalnego linuxa z USB i test układu grafiki za pomocą furmarka/gputest.
    Szmelton napisał:
    padła karta grafiki

Mogły przy okazji "oberwać" jakieś pliki systemowe. Tryb awaryjny działa?
  • REKLAMA
  • #4 16612622
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Warto sprawdzić, co na tym Blue Screenie jest napisane. Przed startem Windowsa F8 i z menu wybrać, aby nie uruchamiał się ponownie przy błędzie. Wtedy BSOD da się odczytać.

To że karta jest wygrzana i wyświetla obraz wcale nie oznacza, że jest sprawna. Być może to ona nadal powoduje problem (może na podstawie informacji z BSOD da się to ustalić).
  • REKLAMA
  • #5 16613861
    Szmelton
    Poziom 8  
    Aktualnie jest tak. Wczoraj tego nie było. Udało mi się odpalić tryb awaryjny. Ponieważ nie znam hasła (ze względu na ochronę swoich danych szwagier nie chce podać mi hasła więc na razie się nie bawiłem w omijanie tego, lecz czuje się niedoceniony :P) nie odpalałem jeszcze żadnych programów diagnostycznych, ale po zamknięciu poprawnie systemu, chciałem ustawić, żeby nie restartował się po błędzie. zamiast okna wyboru ukazało mi się ładowanie systemu i odpalił już normalnie.
  • #6 16614112
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 373
    A dysk z tego laptopa też potrafisz sprawdzić?
    Załączniki:
    • HDDExpert 1.14.3.30.zip (726.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16614177
    Szmelton
    Poziom 8  
    nie wiem mogę spróbować, chętnie się uczę takich rzeczy

Dodano po 2 [minuty]:

dodam, że robie przy laptopach to hobbistycznie jak mam okazje ale przy takich które jakoś sporo warte nie są. zazwyczaj jak nie mogę naprawić to mi się koszt sprzętu zwraca przy sprzedaży na części :)

Dodano po 53 [minuty]:

Blue Screen podczas ładowania Windows 7 na Asus K50AB po naprawie karty grafiki
    tak wygląda ten blue screen. znowu padło
  • #9 16614246
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Zanim to zrobisz to sprawdź w BIOS, czy masz możliwość ustawienia trybu pracy kontrolera SATA (lub trybu AHCI). Jeśli tak to przełącz na opcję, która nie jest aktualnie wybrana, zapisz zmiany i spróbuj uruchomić system jeszcze raz.

Błąd 0x7b często dotyczy braku odpowiednich sterowników do kontrolera dysku (a to "samo z siebie" występuje najczęściej z powodu przełączenia wspomnianej opcji).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus K50AB, który po naprawie karty graficznej (wygrzaniu) wyświetla niebieski ekran (BSOD) podczas ładowania systemu Windows 7. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym użycie bootowalnego narzędzia MHDD do sprawdzenia SMART dysku oraz uruchomienie bootowalnego systemu Linux w celu testowania karty graficznej. Użytkownik został również poinformowany o możliwości odczytania kodu błędu BSOD oraz o sprawdzeniu ustawień BIOS dotyczących kontrolera SATA, co może pomóc w rozwiązaniu problemu. W trybie awaryjnym zaleca się skanowanie systemu za pomocą programów MBAM i ADWcleaner.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA