logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować zamkiem elektromagnetycznym przez port LPT?

swietlikq 30 Cze 2006 13:19 3490 11
REKLAMA
  • #1 2777460
    swietlikq
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    witam wszystkich chcialbym zrobic zamek magnetyczny (od domofonu) ktury byl by sterowany przez port lpt i nie wiem jak sie do tego zabrac czy sa moze gotowe programiki takie zeby po wpisaniu kodu na kturyms pinie pojawilo sie napiecie.za pomoc z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 2785403
    Rudolf2
    Poziom 16  
    mogl bys wyjasnic mi nieco bardziej dokladnie o co CI chodzi? chcesz z kompa wlaczac zamek magnetyczny od domofonu ? Czyli z kompa chcesdz otwierac zamek furtki tak ? rozumiemy sie ?
  • #3 2785421
    swietlikq
    Poziom 12  
    poprostu mam zamontowany taki zamek w szufladzie i chcial bym modz go otwierac z komputera np.po wpisaniu kodu
  • #4 2786139
    Rudolf2
    Poziom 16  
    z tym wpisywaniem kodu to nie takie proste trzeba by szukac jakiegos programu ewentualnie taki napisac jak ktos potrafi. Ja Ci moge pomoc jak chcesz zrobic otwierany zamek w tej szufladzie (o ile jest on otwierany elektrycznie ale takie sa w domofonach czyli pewnie tak) po nacisnieciu np guzika w programi :) do tego mozesz zrobic tanim kosztem odbiornik IR do kompa i bedziesz otwieral szuflade pilotem ;) pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2793129
    swietlikq
    Poziom 12  
    ciekawy pomysl z tym pilotem tylko jak to wykonac?
  • #6 2793709
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Witam. W pliku znajduje sie schemat + plytka pcb aby zrobic "wylacznik otwierajacy elektrozamek)
    i schemat irdy do coma (uklad zmiesci sie w tyczce com) przy schemacie montazowym jest opisane
    dokladnie co gdzie nalezy podpiac. W miejsce 230V nalezy podlaczyc zasialenie Gdy wykonasz ten schemat
    zainstaluj programy do sterowania (czytaj instrukcje programu w notatniku) ten uklad do lpt
    dzial tak ze po nacisnieciu guzika w programie (w kompie) obwod sie zamyka czyli dziala
    jak zwykly guzik wlaczajacy ;) do tego podpinasz zasilanie od elektrozamka (jezeli masz na nmiej niz 230V to musisz uzyc transformatora i dopiero
    przed transformatorem podpinasz uklad :) nie jest to trudne. Ale jak bys mial problem to pisz.
    pozdro i owocnej pracy
    Załączniki:
    • zamek z kompa + irda.rar (64.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2795120
    swietlikq
    Poziom 12  
    mam problem bo nie wiem w kture miejsce podlaczyc zamek do plytki i co z irda
  • REKLAMA
  • #8 2795430
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ja tez za bardzo nie wiem bo nie mialem zamka takiego w rece ale to pewnie zaden poblem ;) opisz dokladnie ew. jakis schemat zamka jak on wyglada i w jaki sposob sie go zalacza (wedlug instrukcji) podaj napiecie na jakie on jest i dokladnie jak sie go otwiera ;) Co do irdy to ten schemat jest do irdy do kompa. Ropbisz jak na schemacie podlaczasz pod com. Jak zrobisz irde ze schematu to wrzuce na elektrode program z instrukcja jak ustawic program ale tym zajmij sie na samym koncu. Opisz dokladnie zamek to Ci powiem jak nalezy podlaczyc. Pozdro
  • #9 2795598
    swietlikq
    Poziom 12  
    zamek to nic innego jak zwykly elektromagnes z rygielkiem na ok9v ale nie mam pojecia o tej podczerwieni
  • REKLAMA
  • #10 2795668
    Rudolf2
    Poziom 16  
    podlaczyc nalezy jak na schemacie (prosciej juz sie nie da) a co do podczerwieni to jest zwykly odbiornik IR Wykonaj najpierw sam uklad jak na schemacie ktory sciagnoles. Jak go wykonasz i podlaczysz do kompa jak na schemacie to daj znac bedzimy dzialac dalej ;)
    Załączniki:
    • Jak sterować zamkiem elektromagnetycznym przez port LPT? podlaczenie zamka.JPG (59.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2798093
    swietlikq
    Poziom 12  
    ok rano biore sie do roboty
  • #12 2798130
    Rudolf2
    Poziom 16  
    ok zycze owocnej pracy ;)

Dodano po 2 [minuty]:

gdybys chcial moge zrobic ale rano schemat najprostrzego najdajnik i odbiornika IR (irda) ktory by zalaczal zamek bez uzycia komputera :] ;) pzdro ;) tak czy inaczej musisz miec diode nadawcza i odbiorcza najlepiej na 36mHz pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania zamkiem elektromagnetycznym (np. z domofonu lub szuflady) za pomocą portu LPT komputera. Autor chce otwierać zamek po wpisaniu kodu lub naciśnięciu przycisku w programie. Wskazano, że do realizacji potrzebny jest układ elektroniczny podłączany do portu LPT, który działa jak przełącznik zamykający obwód zasilania zamka. Zaproponowano wykonanie prostego schematu płytki PCB oraz zastosowanie odbiornika podczerwieni (IR) do sterowania pilotem, co umożliwi otwieranie zamka bezpośrednio z komputera lub za pomocą pilota IR. Omówiono konieczność dopasowania napięcia zasilania zamka (np. 9V) oraz użycia transformatora, jeśli zamek nie jest zasilany bezpośrednio z 230V. Użytkownik został poproszony o dokładny opis zamka i jego parametrów, aby prawidłowo podłączyć go do układu. Schematy i programy do sterowania mają być dostępne, a dalsza pomoc oferowana po wykonaniu podstawowego układu. Wspomniano o konieczności posiadania diody nadawczej i odbiorczej IR, najlepiej na częstotliwość 36 MHz, do budowy prostego nadajnika i odbiornika IR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA