logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 64 + Gsm LT-1 - brak SMS-ów po zmianie nazw zdarzeń

AJTeam 02 Sie 2017 15:18 981 6
REKLAMA
  • #1 16621605
    AJTeam
    Poziom 2  
    Witam szanowne grono,

Zwracam się do Was z prośbą o ewentualne sugestie dotyczące działania ww urządzeń-jak w temacie. Dobre dwa miesiące temu podłączyłem do centralki GSM LT-1. Po przestudiowaniu wielu tematów i instrukcji udało mi się sparować ze sobą te urządzenia i otrzymuje tylko sms-y o alarmie do których przypisałem tylko jeden komunikat " SABOTAŻ" natomiast dzwonienia - brak. ( zrobiłem tylko tak bo nie miałem czasu ). Dwa dni temu postanowiłem doprowadzić system do porządku tzn. przypisać osobne komunikaty z danej czujki w danym pomieszczeniu i zrobiłem to. Po zapisaniu zmian do centrali i do pamięci flash postanowiłem sprawdzić działanie alarmu. Okazało się, że po pobudzeniu alarmu nie otrzymuje żadnego sms-a, kompletnie nic. Nie zmieniałem żadnych ustawień typu: centrum sms, prefiks, pager itp itd. Tylko nazwy zdarzeń. Przez dwa dni studiowania forum, instrukcji nie znalazłem odpowiedzi, Zmieniałem nr prefiks w różnych kombinacjach z 0048, +48, nawet bez i to nie pomogło a w międzyczasie w centrali przed nr telefonu także miałem różne konfiguracje tj. 1111xxxxxxxxx, 111148xxxxxxxxx i także nic. Po czasie postanowiłem sprawdzić sam moduł gsm i udało mi się wysłać z niego testowego sms-a lub zadzwonić. Tyle mi ulżyło ale po pobudzeniu alarmu dalej nic. Kombinowałem na wszystkie sposoby: wyciągałem kartę sim, ściągałem napięcie z modułu ale z samej centrali nie. Na chwilę obecną pomysły mi się wyczerpały. Dlatego zwracam się do Was o pomoc.

Za pierwszym razem do programowania miałem innego laptopa niż obecnie. Czy mogłoby to coś powodować? Może w centrali wisi jakiś dziwny alarm czy coś co blokuje komunikacje między urządzeniami. Czy możliwe by w jakiś sposób wyjścia tip, ring przestały działać? Nadmienię, żę w centrali mam oprogramowanie 1.06 a LT-1 1.15 bodajże i sądzę, że tu też może być jakiś problem ale dlaczego wcześniej to działało?

Proszę o radę co mogę sprawdzić, co zrobić czego szukać. Jak potrzebne będą jakieś zdjęcia z czegoś to wrzucę w temat.

Nadmienię, że nie jestem instalatorem systemów alarmowych ale w pracy zajmuję się zabezpieczeniami w rozdzielnicach niskich i średnich napięć a problem mam w swoim prywatnym domu.

Z góry dziękuję za zainteresowanie się tematem.

Pozdrawiam Artur
  • REKLAMA
  • #2 16621653
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    A czy kolega te testy robi na podłączonym kablu do centrali czy wypietym kiedyś też się o męczyłem z powiadomieniem a okazało się ze centrala nie chciała wysyłać komunikatów jeśli była połączona z laptopem po wypiciu kabla z centrali wszystko było ok.
  • REKLAMA
  • #3 16621700
    AJTeam
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie.

Raczej ciągle miałem podpięty kabel. Co prawda zamknięty program ale funkcja downloading-u ciągle uruchomiona. Sprawdzę ustawienia raz jeszcze i spróbuję przy odłączonym kablu.
  • REKLAMA
  • #4 16622005
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    Ja raz straciłem chyba ze 3 godziny próbowałem różnych opcji i cały czas lipa a zypelnie przypadkowo odkryłem jak juz się zacząłem poddawać ze po wypiciu kabelka i zakończeniu komunikacji ruszyło .
  • REKLAMA
  • #5 16622055
    AJTeam
    Poziom 2  
    Po kilku godzinach walki ogarnąłem temat. Na początku zastosowałem się do Twojej rade i przy okazji odłączyłem całkowicie zasilanie z centralki - po przeprowadzeniu prób wszystko gra. Jest powiadamianie sms z każdej czujki ( nie wyzwalałem wszystkich ale z połowę ) oraz jest powiadomienie telefoniczne.

Przyczyną jak się okazało nie był kabel wpięty w centralę i połączenie komputera z centralą w fazie testu, ale zbyt szybkie kasowanie alarmu z manipulatora co powodowało, że centrala nie zdążyła wysłać alarmu na telefon. I tu mam kolejne pytanie - czy jest jakaś funkcja i gdzie ona jest by zaraz po naruszeniu wejścia był wysyłany sms? Teraz by otrzymać sms-a z centrali muszę czekać na niego około 15-20s, Jeżeli szybciej potwierdzę alarm z manipulatora a zarazem wyłączenie czuwanie to żadnego komunikatu o naruszeniu wejścia nie dostaję.
  • #6 16622192
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Niestety nie ma funkcji "turbo" do włączenia.
    Dodano po 1 [minuty]:
    AJTeam napisał:
    jeżeli szybciej potwierdzę alarm z manipulatora a zarazem wyłączenie czuwanie to żadnego komunikatu o naruszeniu wejścia nie dostaję

Można wyłączyć opcję globalną (opcje->zakładka "pozostałe"), która kasuje powiadomienie przy kasowaniu alarmu. Wtedy skasowanie alarmu nie powoduje kasowania powiadomienia.
  • #7 16622240
    AJTeam
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Jutro podejdę do tematu i dam znać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z systemem alarmowym Integra 64 i modułem GSM LT-1, polegający na braku powiadomień SMS po zmianie nazw zdarzeń. Po podłączeniu urządzeń i przypisaniu komunikatów, użytkownik otrzymywał jedynie SMS-y o sabotażu. Po kilku próbach i sugestiach od innych użytkowników, okazało się, że problemem było zbyt szybkie kasowanie alarmu z manipulatora, co uniemożliwiało centrali wysłanie powiadomienia. Użytkownik zdołał rozwiązać problem, odłączając zasilanie centrali i testując system bez podłączonego kabla. Została również zasugerowana opcja wyłączenia globalnej funkcji kasowania powiadomień przy kasowaniu alarmu, co może pomóc w szybszym otrzymywaniu SMS-ów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA