logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router do połączenia z siecią znajomego i stworzenia nowej sieci WiFi w domu

fir4 05 Sie 2017 02:46 789 7
REKLAMA
  • #1 16625871
    fir4
    Poziom 2  
    Witam.
    Odbieram od znajomego sieć wifi, jednak antena zewnętrzna dookulna jest za nisko zamocowana i muszę ją zamocować na sztycy koło komina bo zasłaniają mi ją drzewa. Antena ma 5mb koncentryka . Nie mogę pociągnąć koncentryka o dł. 25m bo będzie za duża strata. Karta sieciowa TP-link wn722 .
    I teraz pytanie :
    Czy mogę kupić jakiś router który podłącze do anteny i ten router będzie łączył się bezprzewodowo z siecią znajomego a zarazem bedzie tworzył drugą sieć wifi w moim domu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16625978
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Tylko dwa urządzenia, na komininie APC i potem kablem do dowolnego routera WIFI w domu.
  • REKLAMA
  • #4 16626468
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    fir4 napisał:
    Odbieram od znajomego sieć wifi

A znajomy wie o tym, masz dane logowania?

Jeśli tak, to go podziwiam...
  • #5 16628200
    fir4
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi.Znajomy wie że się podłączam. Możecie mi polecić jakieś dwa w miarę tanie routery żeby stworzyć tą sieć?
  • #6 16628218
    KOCUREK1970
    Ocena: 5493
    fir4 napisał:
    Możecie mi polecić jakieś dwa w miarę tanie routery żeby stworzyć tą sieć?

fir4 napisał:
    Odbieram od znajomego sieć wifi, jednak antena zewnętrzna dookulna jest za nisko zamocowana i muszę ją zamocować na sztycy koło komina bo zasłaniają mi ją drzewa.

A jaką antenę dokładnie masz, jest widoczność wzajemna obydwu anten, jaką moc sygnału odbierasz, jak daleko od siebie te anteny?
  • #7 16628318
    Heinzek
    Ocena: 494
    Kupuj coś w obudowie cpe np TP-Link CPE210 lub Ubiquity Loco M2.
    Skrętką puszczasz do pokoju gdzie masz dowolny router który rozprowadzi sygnał kablem i przez wifi.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia się do sieci WiFi znajomego za pomocą anteny zewnętrznej, która jest zbyt nisko zamocowana. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie routera z dwoma radiami, takiego jak AC-1200R, lub dwóch oddzielnych urządzeń połączonych kablem. Użytkownik został również poinformowany o możliwościach zakupu anten kierunkowych, takich jak TP-Link CPE210 lub Ubiquity Loco M2, które zapewnią lepszy odbiór sygnału i minimalizację strat na koncentryku. Ważne jest, aby zapewnić widoczność między antenami oraz odpowiednią moc sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA