logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym są enkodery i do czego służą w elektronice i mechanice?

valarian 02 Sie 2005 20:03 3522 27
REKLAMA
  • #1 1701141
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Hmmm, tak sobie czytam forum i trafim na pojecie "enkoder". Niby juz troche mialem stycznosci z elektronika, mechanika, ale nie wiem, co to jest... I do czego to sluzy? :-)
    Moglby mnie ktos oswiecic? :-)
    Z gory thx...
  • REKLAMA
  • #2 1701166
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Wyjśnie ci na przykładzie - jeżeli masz plik WAV i chcesz go zakodować w MP3 to właśnie używasz do tego enkodera, a jak chcesz odtworzyć teraz to MP3 to używasz dekodera.
  • #3 1701187
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    ozman : Top nie forum o kompach więc nie oto my chodzi !
    Pozatym niechodzi o koder lub dekoder tylko o enkoder a to zupełnie co innego !
    Pomyśl 2x zanim wyślesz posta ! :D

enkodery to takie urządzenia , które obracający się wałek i wysyłają odpowiednią ilość (np. 1 ) impulsów na obrut tego wałka .
    Służy on między innymi do pomiaru przebytej drogi .
  • REKLAMA
  • #4 1701285
    valarian
    Poziom 22  
    Aha, rozumiem, dzieki. Wiec mozna nimi mierzyc np. predkosc itp? Fajne :-) A podlacza sie to zapewne w sposob mechaniczny do silnika, przez jego wal czy jakos tak?
    W kazdym razie wiem, czego i kiedy juz szukac, dziex :-)
  • #5 1701509
    daniel93
    Poziom 29  
    Sa jeszcze enkodery , które dają więcej impulsów na obrut np. 10000 .
    Prędkość oblicza się z wielkości odstępów impulsów (szybkości obrotów).
    Np. koło , które ma obwud 10cm robi 5 obrotów w ciągu 1 sek , co daje 50cm na 1sek c daje 30m na min. i 1.8 km na godzine .

Jeśli cię to interesuje mogę opisać sposób wykonańa enkodara od 1 do 8 impulsów na obrut .
  • #6 1701553
    valarian
    Poziom 22  
    Bardzo chetnie, troche sie tym zainteresowalem, wydaje sie bardzo przydatne i uzyteczne :-)
    Dzieki za pomoc :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1701657
    daniel93
    Poziom 29  
    Dobra oto opis :
    W zależności ile ma dawać impulsów wycinasz odpowiedni kawałek laminatu np. jeśli jeden impuls to mały pasek o długości ~1cm z dziurką (ośrednicy ośki) na środku jedngo końca , jeśli dwa to pasek o długości 2cm z dziurką na środku tak żeby laminat wystawał od dziurki o ~1cm . Do odpowiednio łożyskowanej ośki nasadzasz pasek laminatu. bierzesz diode LED ultra jasną obwijasz czarną taśmoą tak żeby dioda promieniowała tak jak laser . Tak przygotowaną diodę i fototranzystor przylutowujesz do płytki drukowanej tak aby led świecił na fototranzystor i została 3-5mm przerwa między nimi . Tak przygotowaną płytkę montujesz tak aby laminat mugł się obracać i nie ocierał o żaden element , ale musi przecinać promień światła świeconcego na fototranzystor . Treaz zaśilasz leda i obracając ośką na fototranzystorze otrzymujesz impulsy.

Oczewiście można kombinować z diodą ir .
  • REKLAMA
  • #8 1701727
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Ale po kiego grzyba sie męczyć i tworzyć wlasny enkoder, skoro są już gotowe? Mają one najcześciej formę transoptorów szczelinowych bądź refleksyjnych, koszt to niecałe 5zł. Można również wymontować ze zwykłej myszy komputerowej... Do tego oczywiście trzeba zbudować układ zliczający i przeliczający to na interesujące nas wielkości.
    Złożenie zwykłej diody i fototranzysotra niekoniecznie musi dać pożądany efekt (ze względu na szybkość zmian, ewentulanie zbyt wolną w tym przypadku). Co do tarcz enkoderów (z dziurkami lub czarno-białymi wzorkami - zależnie od typu enkodera) to w miarę możliwości moim zdaniem najlepiej zastosować takie, które dadzą jak najwięcej impulsów na obrót.
  • #9 1701826
    daniel93
    Poziom 29  
    valarian : pod moimi odpowiedziami jest tam taki klawisz z napisem "pomugł" . :D
  • #10 1701858
    valarian
    Poziom 22  
    Dzieki daniel93, nie wiedzialem, ze jest takie "cus", ale juz kliknalem na przycisk :-)
    A do zerpo: czy moglbys mi podac jakies adresy stronek z takimi gotowymi enkoderami, bo szukalem troche po znajomych stronach z elektronika, ale nic podobnego nie znalazlem.
    Pozdro...
  • #12 1701892
    daniel93
    Poziom 29  
    Dzienki za kliknięcie . :D
    Co do tych 5zł trzeba doliczyć koszty wysyłki .
  • #13 1701899
    valarian
    Poziom 22  
    Dzieki.. Tylko, qrcze... Sporo tu tego, ponad 150 sztuk :-)
    Staram sie jakos zorientowac w symbolice... Powiedzmy, ze mam silniczek od CD, i chcialbytm, zeby na kazdy jego obrot wypadalo 1, 10 albo 200 impulsow... Jakich parametrow mam szukac?
    Nie wiem, czy to dobry przyklad, ale nie jestem w temacie enkoderow zbyt doswiadczony...
  • #14 1701912
    daniel93
    Poziom 29  
    zerpo: jesteś pewien że to oto chodzi ?
    Bo mi się wydaje że to są scalaki do opto izolacji :!::!::!: :|
  • #15 1701921
    zerpo
    Poziom 22  
    Jeszcze też nie jestem zbyt dobrze obeznany, ale w tym tygodniu może jeszcze zaczne testy.
    Co do ilości impulsów, to zależy ona od Ciebie, jaką zbudujesz tarcze. Najwtgodniej chyba jest wymontować z myszki. Mamy elementy optyczne + dopasowaną tarczę...
  • #16 1701933
    valarian
    Poziom 22  
    Hmmm.. Troszke mnie zbiles ztropu, zerpo. Myslem, ze te urzadzenia maja gotowe tarcze [zdjec raczej duzo nie ma]. A ten moj przyklad to byl taki orientacyjny, chcialem zobaczyc, co oznaczaja poszczegolne parametry i jakich mam szukac, jak cos...
    A myszke jutro sobie kupie i sie zobczy, jak to dziala :-)
  • #17 1701934
    daniel93
    Poziom 29  
    zerpo : dla informacji dla valerian-a : możesz powiedzieć ile enkodery z myszki mają impulsów na obrut ?
  • #18 1701944
    zerpo
    Poziom 22  
    Ilość impulsów zależy od samej myszki, mam jedna która ma ok 50 i drugą, ze 2x więcej... kwestia indywidualna.
  • #19 1701950
    valarian
    Poziom 22  
    A jezeli juz poruszamy kwestie myszek, lekko odbiegajac od tematu, to moze wie ktos, czy sensowne jest wykorzystywanei myszki optycznej [a wlasciwie jej srodka :-)]. Na jakiej zasadzie to dziala i czy byloby zdatne do wykrywania przeszkod lub podobnych rzeczy...?
  • #20 1701958
    zerpo
    Poziom 22  
    Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa, ale cięzko to wykorzystać ze względu na to, że aby działać to czujnik musi znajdować sie bardzo blisko poruszającego sie przedmiotu (poniżej 0.5cm).
  • #21 1701959
    daniel93
    Poziom 29  
    Na myszcze optycznej jedyne co zrobisz to wykrywanie braku podłoża .
    Do wykrywania przeszkud lepiej wykorzystać 2x odbornik ir i 2x dioda ir bo te z myszki mają za mały zaśięg .

Dodano po 5 [minuty]:

valerian : jeśli szukaś czegoś o robotyce to może http://www.edw@edw.com.pl/index.php?module=Co...&POSTNUKESID=78115c6f4c9eeeaf32978c29aca32aed
    bo jest tam troche przydatnych schematów .
  • #22 1701966
    valarian
    Poziom 22  
    Dzieki... Do wykrywania braku podloza faktycznie by sie nadawaly... Gorzej z reszta...
    Jak na razie, do wykrywania przeszkod robie testy z prostym sonarem, efekty sa wzglednie zadowalajace...
  • #23 1701974
    daniel93
    Poziom 29  
    Chce doda że to nie Chat :!::!::!::D:D:D:!::!::!:
  • #24 1701999
    valarian
    Poziom 22  
    No nie, ale funkcje ma czasem podobna :-)
  • #25 1702335
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    przede wszystkim powinien pojawić się wątek pt. "Co to jest GOOGLE, do czego służy i jak tego używac?" :|

co do samych enkoderów i robienia ich we własnym zakresie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic317294.html

poza tym, poprostu trzeba najpierw trochę poszukać ;>
    choćby na tym forum.
  • #26 1702519
    valarian
    Poziom 22  
    Problem w tym, ze enkoder to dosc szerokie pojecie, spotykane w innych dziedzinach [o zupelnie roznych znaczeniach, nawet ogolnych]. Wiec takie szukanie mogloby zajac duuuzo czasu [wiem, probowalem :-)].
    Natomiast na forum troche sie rozejrzalem, znalazlem pare inforamacji, ale nic konkretnego nie moglem z nich wyciagnac... Dlatego chcialem zaczac od poczatku...
    Zawsze szukam, zanim napisze posta... Moze czasem niedokladnie, ale :-P Nie czepiajmy sie szczegolow :-)
    Pozdro...
  • Pomocny post
    #27 1702749
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    ok, respect.

w takim razie pozostaje tylko kwestia "jak tego używać?" ;)

skoro przejrzałeś to forum, to powinienes przynajmniej wyłowić takie zbitki wyrazowe jak
    "enkoder absolutny/inkrementalny"
    a takie cuda juz tak szeroko nie wystepuja w przyrodzie

otwórz sobie google i wpisz w okienko choćby
    define: incremental encoder

zajrzyj tez na przykład na stronę polskiej firmy wobit.
    poza swoja ofertą mają równiez sporo materiałów edukacyjno/informacyjnych.

pozdrawiam
  • #28 1702960
    valarian
    Poziom 22  
    Dzieki wielkie, to mi sie przyda...
    Pozdro...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Enkodery w elektronice i mechanice to urządzenia służące do pomiaru ruchu obrotowego wałka poprzez generowanie impulsów elektrycznych proporcjonalnych do kąta obrotu. Umożliwiają one pomiar przebytej drogi, prędkości obrotowej oraz pozycji wału. Enkodery mogą generować różną liczbę impulsów na obrót, od pojedynczych do kilkunastu tysięcy, co wpływa na precyzję pomiaru. Budowa enkodera optycznego może polegać na zastosowaniu tarczy z otworami lub wzorami, diody LED (lub diody IR) oraz fototranzystora, które razem tworzą układ generujący impulsy przy obrocie wału. Gotowe enkodery dostępne są w formie transoptorów szczelinowych lub refleksyjnych, często wykorzystywanych w przemyśle i hobbystycznych projektach, a także można je pozyskać z urządzeń takich jak myszki komputerowe, które mają enkodery o różnej liczbie impulsów na obrót (np. 50 lub więcej). Enkodery dzielą się na inkrementalne i absolutne, co jest istotne przy ich zastosowaniu. Wykorzystanie enkoderów wymaga odpowiedniego układu elektronicznego do zliczania i przeliczania impulsów na wartości fizyczne, takie jak prędkość czy pozycja. W dyskusji poruszono także temat wykorzystania elementów z myszek optycznych do detekcji ruchu i przeszkód, jednak ich zastosowanie jest ograniczone ze względu na mały zasięg działania. Wskazano również źródła informacji i materiały edukacyjne, m.in. firmę Wobit oraz fora internetowe, które mogą pomóc w dalszym zgłębianiu tematu enkoderów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA