logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enkoder IR. Czy można zastosować czujnik odbiciowy?

wicy 02 Kwi 2006 14:38 3439 11
  • #1 2485266
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    Witam,
    W linefollowerach do detekcji linii stosowane są nadajniki i odbiorniki IR. Odbiornik odbiera sygnał odbity od podłoża> W "tradycyjnym" myszkowym enkoderze sygnał IR trafai bezpośrednio z nadajnika do odbiornika.
    Moje pytanie jest takie: czy można w roli enkodera zastosować czujnik "odbiciowy" nie "przelotowy"? Czy któś tak robił i czy efekt jest taki sam jak przy enkoderze "przelotowym"?
    Pytanie wzięło się stąd, że nie mam za specjalnie miejsca na montaż nadajnika, tarczy i dobiornika po drugiej stronie tarczy. Chciałbym nadajnik i odbiornik umieścić po tej samej stronie i odbierać odbicia od tarczy wyposażonej w czarne paski zamiast szczelin. Czy to ma sens i szanse powodzenia?
  • #2 2485282
    Marcin Sommer
    Poziom 11  
    Robiłem enkodery na transoptorach odbiciowych i efekt jest bardzo dobry. Tarczę drukowałem na papierze samoprzylepnym na drukarce laserowej i działa bez zarzutu. Podejrzewam, że wydruk z atramentu na zwykłym papierze przyklejonym na klej też spełni swoje zadanie. Wydaje mi się jednak, że precyzja jest mniejsza niż w myszce, ale to zależy jakie masz wymagania.
  • #4 2491302
    wicy
    Poziom 22  
    No właśnie mniej więcej o coś takiego, tylko nie będę rozbierał silnika do umieszczenia enkodera, a tarcze obrotową dam na kole.
    Jakie diody i fototranzystory (a moze komplet) były by do tego najodpowiedniejsze (symbole)? Mam jakieś noname z myszy, ale może są inne które bardziej się do tego nadają?
  • #6 2492219
    wicy
    Poziom 22  
    Tak... myślę że to dobry pomysł (jeśli nie jedyny :D) i będzie testowany :)
    Ciekawi mnie, czy ktoś już zastosował te czujniki i jakie były efekty.
  • #7 2493041
    Marcin Sommer
    Poziom 11  
    Ja użyłem TCRT7000. Malutki czujnik - 4mm średnicy i chyba 3mm wysokości. Zamontowałem to do silnika z przekładnią modelarskiej firmy GWS. Poniżej link do fotek.
    Ten mały robak to oczywiście transoptor. wklejony w otwór obok silnika (obok trybika - widać na którymś zdjęciu). Tylko cztery pola na tarczy, bo w sumie nie potrzebowałem dużej rozdzielczości, mierzyłem tylko większe prędkości. W środku gdzieś obok silnika są do transoptora dolutowane 2 rezystory - 330R do diody, jakiś pull-up do tranzystora i oczywiście dodatkowe wyprowadzenie (to z zielonym).

http://www.sommertech.pl/technika/enkoder.php
  • #8 2501914
    wicy
    Poziom 22  
    Udały mi się 2 rzeczy :D Zrobienie tarczy i dobranie czujnika. Tarcza średnicy 53 mm wydrukowana, skserowana na grubszym papierze (mógłby być jeszcze grubszy ale mieli tylko 180g) i zalaminowana standardową folią. Tarcze laminowane z kartki A4 i wycięte po obrysie. Naklejone na koło same się wzmocniły na brzegach od nadmiaru kleju. Koszt całych tarcz 3zł za laminowanie i 0,2 za ksero :D
    Enkoder na czujniku odbiciowym TCRT5000. Odległość czujnika od tarczy 2cm. Zlicza bezbłędnie impulsy z tarczy 6 polowej (6 czarnych pół co 30 stopni). Nie wiem jeszcze czy czujnik nie byłby w stanie zliczyć większej rozdzielczości, ale to sprawdze bo mam kilka rodzajów tarcz.
    Poniżej fotki. Na foto 2 czujnik.
  • #9 2502207
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    przy większej ilości pół możesz dodać przesłonę ze szczeliną pomiędzy czujnik a tardzę enkodera
    (tak jak to jest w niektórych myszkach)

mozna w ten sposób poprawić bezbłędność odczytu przy większych rozdzielczościach.
  • #10 2502314
    wicy
    Poziom 22  
    Zastanawiam się właśnie jaką powinienem mieć rozdzielczość pomiaru dla właściwej synchronizacji obrotów dwóch silników. Regulacja prędkości silnika miałaby się opierać na PWM.
    Prędkość obrotowa koła to ok 1,65 obr/sek, co przy 6 impulsach na obrót daje 1 impuls co ok 100ms. Czy to nie za mała dokładność dla procesora pracującego z 4MHz kwarcem? Wiem, że dla dokładniejszej synchronizacji obrotów 2 silników lepsza byłaby większa rozdzielczość pomiaru impulsów, ale nie powinna być zbyt duża. Czy da się to jakoś określić? Jaka byłaby optymalna rozdzielczość dla tej predkości obrotowej?
  • #11 2502461
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Nie odpowiem Ci wprost,
    ale do takich rzeczy trzeba radzej podchodzić od drugiej strony.

Powinienes na początku okreslić jaka dokładność pomiaru Cię interesuje.
    Z tego wyniknie rozdzielczość i w dalszej kolejności wymagania co do procesora, który ma informacje zbierać.

Jeśli się okaże, ze procesor musiał by pracować z jakąć abstrakcyjną prędkością, trzeba bzdzie przeliczyć wszystko w drugą stronę z przy określonej prędkości procka i wtedy zobaczysz czy otrzymana dokładność mieści się w kranicach,
    jakie sobie określiłwś (w stosunku do dokładnosci pierwotnie zakładanej).
  • #12 2502601
    wicy
    Poziom 22  
    Może i racja. Może i źle podszedłem do tematu, ale nie mam pojęcia jakie jest podejście właściwe. Mozolnie rozgryzę go może w końcu od drugiej strony :D To za co sie zabrałem jest masą kłód pod nogami i przy każdym kroku napotykam problemy. Na szczeście modułowość robota, pozwala na rozgryzanie każdego elementu jego budowy po kolei i w sumie (oby) doprowadzi do jakiegoś finału.
    Był problem z podwoziem - rozwiązał się, był problem z modułem sterowania napędem - chyba się rozwiązał, jest poblem z okiełznaniem kierunku ruchu - się rozwiąże :) Na początku wątku nawet nie miałem pojęcia jakie czujniki wybrać a teraz... zaczeło działać :D Pozostanie kwestia jak powinno działać żeby działało max dobrze :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania czujników odbiciowych IR jako enkoderów w miejsce tradycyjnych enkoderów przelotowych stosowanych w myszkach optycznych. Potwierdzono, że enkodery oparte na transoptorach odbiciowych działają skutecznie, choć precyzja może być nieco niższa niż w enkoderach przelotowych. Tarcze enkoderów wykonano z papieru samoprzylepnego lub grubszego papieru laminowanego z nadrukiem czarnych pasków zamiast szczelin. Jako czujniki polecano modele takie jak CNY70, TCRT1000, TCRT5000 oraz TCRT7000, które różnią się czułością i rozmiarami. Przykładowo, TCRT7000 o małych wymiarach (4 mm średnicy) został użyty do pomiaru prędkości obrotowej silnika modelarskiego z przekładnią. Zalecano także stosowanie przesłon ze szczelinami dla poprawy dokładności przy większej rozdzielczości impulsów. W kwestii rozdzielczości pomiaru i synchronizacji obrotów dwóch silników, sugerowano najpierw określić wymaganą dokładność, a następnie dobrać odpowiednią rozdzielczość i parametry procesora. Przykładowo, przy prędkości około 1,65 obr/sek i 6 impulsach na obrót, impuls pojawia się co około 100 ms, co może być wystarczające dla procesora z kwarcem 4 MHz. Całość projektu realizowana jest modułowo, co pozwala na stopniowe rozwiązywanie problemów konstrukcyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA