logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator obrotów wentylatora - Start przy niskich obrotach

rootmp38 07 Sie 2017 23:22 1329 3
REKLAMA
  • #1 16630545
    rootmp38
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć,

Chciałbym zamontować wentylator osiowy/kanałowy z regulacją obrotów. Sprzedawcy wentylatorów mają również w ofercie regulatory jednak znalazłem tam informację, że albo tuż po włączeniu wentylator chodzi na maksymalnych obrotach albo "UWAGA! Po włączeniu regulatora, należy natychmiast ustawić go w skrajne prawe położenie (maksymalna prędkość obrotów wentylatora), i dopiero po upływie około 15-20 s. wyregulować żądaną prędkość."

O ile jestem w stanie sobie wyobrazić, że w pierwszym wypadku gdyby wentylator miał startować od niskich obrotów, to miałby problem z ruszeniem z miejsca co mogłoby powodować przeciążenie układu, to drugi przypadek brzmi jak jakiś żart, bo dosłownie musiałbym pilnować procedury włączania wentylatora.

Czy możecie mi przybliżyć skąd takie zastrzeżenie przy opisie regulatora i ewentualnie jaki regulator natynkowy najlepiej byłoby zastosować do wentylatora o mocy rzędu kilkudziesięciu W?

pozdr
    Artur
  • REKLAMA
  • #2 16630564
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    Tak jak napisałeś, chodzi o rozruch wentylator co mogło by doprowadzić do uszkodzenia regulatora.
    Co do innych propozycji to musisz podać moc wentylatora oraz próg cenowy.
  • REKLAMA
  • #3 16630577
    rootmp38
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Planuję jakiś VKO E250, VENTS, ewntualnie Dospel. O średnicach do 250 mm.
    Z tego co widziałem to np: ten pierwszy ma pobór mocy 36W i do tego tani regulator TR-300N.
    To ma być do garażu, więc jakoś nie szukam rozwiązania high-end. Całość do ~150 zł.

pozdr
    Artur
  • #4 16630674
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Jak ustawisz za niskie obroty i załączysz wentylator to będzie on miał za mały moment obrotowy by wystartował. Będzie stał w miejscu aż się silnik spali.
REKLAMA