logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fabia 2004 - awaria wspomagania kierownicy i szarpanie silnika na zimno

symndz 02 Sie 2005 22:05 11042 15
REKLAMA
  • #1 1701487
    symndz
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam

Mam rocznik 2004 Fabi - choice nowka na gwarancji Ale dzis jechalem nim i podczas jazdy zaswiecila sie kontrolka wspomagania kierownicy po czym przestalo wspomaganie dzialac. Zjechalem na bok a po ponownym uruchomieniu auta wrocilem bez problemow.

I pytanie .. czy to mozliwe ze moglo cos sie tac juz czujnikiem skretu, bo czlowiek w serwisie polecil mi zebym przyjechal go wymienic. Boje sie ze na gwarancji zrobia niewiele albo nic. Moze to komputer glowny, moze sterownik wspomagania, styki a moze styki na CAN? A to zagraza bardzo bezpieczenstwu, nie wyobrazam sobie co by bylo gdybu dzis wspomaganie nie wylaczylo sie na prostej a na zakretach!

Na dokladke od niedawna przy zimnym silniku na wolnych obrotach po ok 30-60 sek, zaczyna szarpac delikatnie silnik. Po ruszeniu czyli jakies 200-300 to 1szego skrzyzowania objaw ustepuje.

Dzieki za ewentualna pomoc z gory,
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 1701904
    radko_
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Co do wspomagania to kumpel mial identyczny problem, wymienili na gwarancji czujnik skretu i po problemie.
  • REKLAMA
  • #3 1702863
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    To co opisujesz to objawy padającego czujnika skrętu albo za mało płynu w zbiorniczku wspomagania. Zawsze możesz pojechać i powinni wymienić na gwarancji.
    A co do szarpania na wolnych to zdarzyło mi się tak kilka razy, po zmianie stacji benzynowej problem nie powrócił. Można kupić płyn do wtrysków za 15zł na stacji shell lub STP też podobno pomaga.
  • #4 1702952
    symndz
    Poziom 16  
    Niestety nie wymienili czujnika skretu bo komputer nie wskazal usterki (wylaczenia) wpomagania. W sumie sam tez nie dalem im grzebac w takiej sytuacji.
    Ale to dziwne bo kontrolke zaswiecil komputer glowny, on sam zas nie pamieta tej awari! A przeciez czujnik skretu przez przetwornik procesorowy na CAN dopiero jest wpiety do komp. glownego!

.. zagwozdka ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1703653
    nom
    Poziom 23  
    symndz napisał:
    Niestety nie wymienili czujnika skretu bo komputer nie wskazal usterki (wylaczenia) wpomagania. .. zagwozdka ...

Niktóre błędy te mniej ważne są kasowane po wyciągnięciu kluczyka. Być może bład był na tyle błahy, że został skasowany (może wiechałeś na jakąś przeszkodę i na chwilę poziom płynu w zbiorniczku wspomagania był mniejszy od minimum i ECU zanotował bład i wyłączył wspomaganie. Po po nownym załaczeniu stacyjki ECU sprawdził, że wszystko jest OK i wykasował. Miałem podobnie z czujnikiem temperatury. Jak na chwilę nie kontaktowal to ECU łapało bład i wskazówka temperatury nie podnosiła się mimo, że czujnik dzialał. Dopiero przekręcenie kluczyka przywracało działanie czujnika.
  • #6 1704292
    symndz
    Poziom 16  
    Zaiste jechalem akurat po kocich lbach i zaraz potem byly szyny tramwajowe. Poniekad na razie kamien spadl mi z serca. Przyobserwuje rozwoj wypadkow. Tylko ze w instrukcji Fabi, w takim razie, powinno pisac nie uzywac na terenie polski i czech w rejonach gorskich!

W kazdym razie dziekuje.

ps. ciekawe czy w skodzie jak w renault studenci ostatnich lat pisza soft na czujniki oparte o atmele uczac sie rejestrow CAN przy okazji :)
  • REKLAMA
  • #7 1704360
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1704465
    aras29
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam.Jak się wykonuje nastawy podstawowe czujnika skrętu?Wymieniłem ich dziesiątki i nigdy nie było problemu...
  • #9 1704521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1705005
    nom
    Poziom 23  
    elektrit napisał:
    Zadne bledy nie są kasowane z chwilą wyciągniecia kluczyka,

To sobie sprawdz czujnik temperatury w fabii, wystarczy na chwilę odłaczyć wtyczkę i ECU zanotuje bład czujnika temperatury. Ale po wyłaczeniu zapłonu i włożeniu wtyczki z powrotem i powtórnym włączeniu zapłonu błedu nie będzie. :-)
  • #11 1705193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1706928
    nom
    Poziom 23  
    elektrit napisał:
    Jak to nie?Będzie jak byk " sporadyczny-czujnik temperatury chłodziwa-zwarcie z plus"
    To samo będzie śpiewał silnik (01) jak i decha (17)
    Aa może nawet i CAN,choć nie sprawdzałem.
    Nawiasem mówiąc częsta usterka w fabii.

No właśnie, że u mnie czujnik raz działał prawidłowo a innym razem nie. To znaczy jak jechalem sobie to po jakimś czasie wskazówka temp. opadał w dół i już się nie podnosiła. Wystarczyło wyłaczyć i powtórnie właczyć zapłon, żeby znowu było OK. Jeździłem tak z 2 miesiące, bo nie zanotowałem żadnych problemów z działaniem silnika (spalanie w normie). Pojechałem na przegląd po 45 tys. km do ASO i pracownik podłączył do VAG, ale akurat czujnik tego dnia działał poprawnie i nie wykazywał błędu (wskazówka była na 90*C), więc włączyłem silnik i czekaliśmy tak z 10 minut po czym wskazówka opadła (VAG cały czas podłaczony), dopiero wtedy na VAG można było odczytać bład czujnika temp. Po wymianie na nowy czujnik wszysto było już dobrze.
    Przypuszczam, że ECU jak dostanie zawałszowaną wartość z czujnika temp. podstawia wartość domyślną i zapisuje bład. Po właczeniu stacyjki ECU sprawdza czujniki i jak dostanie prawidłową wartość z czujnika temp. to kasuje bład a i podstawia wartość rzeczywistą zamiast domyślnej.
    Co ciekawe stary czujnik po wyczyszczeniu styków działa prawidłowo. :-)
  • #13 1721730
    symndz
    Poziom 16  
    Niech mnie ktos oswieci! Po co wymieniac czujnik skretu i jak on moze zglosic awarie? Czujnik to czujnik martwy przetwornik skretu na (wlasnie na co?) i dopiero jego przetwornik na CAN moze sam zglaszac prawidlwowosci lub usterki. Czy nie tak? Generalnie wszelkie usterki ktore znikaja po ponownym wlaczeniu auta nie kwalifikuja chyba czujnikow do wymiany a komputerki wlaczajace je do CAN albo wrecz glowny?!

Sprawa druga .. co nie tak z CAN w Fabi? Ramki gubia komputerki czy elektrycznie pada? Moze "medium" trzeba im wymieniac?

Sprawa trzecia .. po wlaczeniu z zaciagnietym recznym .. autko raz piszczy a raz nie .. to normalne czy moze komputer fiksuje?
  • #14 1722457
    rawlik
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam podobny problem z czujnikiem skrętu w Fabii 1,4MPI z 2000r Czasami zapala mi się kontrolka wspomagania kierownicy, innym razem nie. Podobno przyczyna może tkwić w braku płynu w zbiorniku wspomagania. Czy ktoś wie, gdzie znajduje się ten zbiorniczek? , jaki płyn należy dolać (jego nazwa lub symbol) i gdzie go mażna kupić? Przepraszam jeżeli odbiegam od tematu ,ale nie chciałem zaczynać nowego watku.
  • #15 1860717
    hiszpan
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Panowie mialem podobny problem,kontrolka zaswiecila mi sie podczas jazdy uzupelnilem plyn nic to nie dalo,wymieniono
    mi czyjnik ..i wszystko wrocilo do normy ..za wyjatkiem jednego ..ze przed awaria kontrolka wspomagania gasla mi po okolo 2 sek a w tej chwili swieci i gasnie ale dopiero po uruchomieniu silnika o co tu chodzi??prosze o porade bede wdzieczny..dziekuje
  • #16 1984308
    symndz
    Poziom 16  
    generalnie z tego wynika ze nikt nic nie wie i to pewnie problem techniczny kwalifikujacy sie do wymiany masowej przez producenta, sadzac po ilosci odpowiedzi generalnie tych samych problemow, czestosci podobnych zjawisk i braku jednoznacznej odpowiedzi .. zaczynam sie zastanawiac czy dalej polecac znajomym skody .. btw. usterka sie nie pojawila wiecej

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z awarią wspomagania kierownicy w Skodzie Fabii z 2004 roku, objawiający się zapaleniem kontrolki wspomagania i chwilową utratą jego działania podczas jazdy. Podejrzewany jest czujnik skrętu, który może wymagać wymiany i kalibracji, jednak diagnoza jest utrudniona, gdyż komputer pokładowy (ECU) nie zawsze rejestruje błąd lub kasuje go po ponownym uruchomieniu pojazdu. Wskazano również na możliwe przyczyny takie jak niski poziom płynu wspomagania lub problemy z magistralą CAN, która łączy czujnik z komputerem głównym. Wymiana czujnika skrętu wymaga wykonania nastaw podstawowych (kalibracji) i jazdy próbnej. Dodatkowo opisano problem szarpania silnika na zimno przy wolnych obrotach, który może być związany z jakością paliwa lub zabrudzeniem wtryskiwaczy, co można poprawić stosując preparaty do czyszczenia wtrysków. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące sporadycznych błędów czujnika temperatury silnika, które znikają po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu, co jest typowe dla ECU Fabii. Użytkownicy wymieniali doświadczenia dotyczące diagnostyki i napraw, podkreślając, że problem jest technicznie złożony i niejednoznaczny, co może wymagać interwencji serwisu ASO lub producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA