logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1997 - awaria wskaźników po problemie z oświetleniem schowka

gmati 02 Sie 2005 23:19 2779 8
REKLAMA
  • #1 1701747
    gmati
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

autko o które chodzi: opel astra (1997), 1.6, 75KM, na gaz

Mam problem. Dziś paliło się cały czas światełko w schowku zamykanym (nawet jak był zamknięty - widać było od dołu). Więc pomyślałem, że rozłącze żarówkę poprzez jej wyciagniecie. NIestety nie udało mi się jej wyciągnąć, ale zgasła - być może ją potrząsnąłem i przestała działać...) Niestety włączyła się czerwona kontrolka ładowania [+/-], przestał chodzić obrotomierz, wskaźnik temperatury silnika, i wskaźnik ilości paliwa. Gdy nie dodaje wogle gazu w czasie jazdy (jade na luzie), to kontolka czerwona gaśnie, ale obrotomierz, ani inne wskaźniki się nadal nie ruszają. Co to może być, i jak temu zaradzić... Mam nadzieję, że poszedł tylko jakiś bezpiecznik albo coś niedrogiego co szybko i łatwo można usunąć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1701768
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Przy wyciąganiu żarówki zwarłeś zasilanie , sprawdż bezpiecznki jeden będzie padnięty.
  • REKLAMA
  • #3 1701785
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Sprawdź bezpieczniki. Jak będą OK trzeba będzie wyjąć liczniki i zobaczyć co z tym nie tak. Często bywają zimne luty na płytce licznikowj, przy stabilizatorze i wtykach. Sprawdź też masy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1701822
    jackol68
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Szkoda Jerzy, że nie każesz mu wyciągać skrzyni biegów, GMATI wymień poprostu bezpiecznik. pozdrawiam jackol68
  • #5 1701856
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    jackol68- przeczytaj pierwsze dwa słowa mojej wypowiedzi!!!
  • #6 1701928
    gmati
    Poziom 11  
    ok panowie. Jutro zasiądę do bezpieczników;) Dostałem na gg propozcyje, ze najprawdopodobniej bezpiecznik odpowiedzialny za moje usterki to "czerwony 10A". Macie jeszcze jakieś pomysły, na to który może być uszkodzony? (jestem świerzym kierowcą, i dosyć zielony w naprawie usterek samochodowych, nawet tak banalnych jak bezpieczniki)
  • #7 1702333
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Dlatego powierz to auto dobremu mechanikowi bo jak widzisz chciales dobrze a wyszlo jak wyszlo.Niekiedy warto dac komus zarobic pare groszy niz pozniej wydawac pieniadze za nasza niewiedze.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 1702452
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Spalony bezpiecznik zasilający deskę. Lampka ta zapala dopiero po włączeniu zapłonu. Kombinując z nią zrobiłeś zwarcie (a to jest na tym samym bezpieczniku). Aby dojść do włącznika oświetlenia schowka oraz ewentualnie, usunąć zwarcie musisz wyjąć schowek. Trzeba odkręcić parę wkrętów widocznych gołym okiem. Przed wyjęciem schowka trzeba wyjąć tą nieszczęsną lampkę. Podważyć ją śrubokrętem.
  • #9 1702645
    gmati
    Poziom 11  
    Dobra chłopaki, dzięki za pomoc. był to ten czerwony bezpiecznik, 3majcie się. wszystko juz chodzi i jest okey.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra 1997 1.6 75KM na gaz pojawił się problem z ciągle świecącą lampką oświetlenia schowka, która mimo zamknięcia schowka była widoczna. Próba wyjęcia żarówki spowodowała zgaśnięcie lampki, ale jednocześnie zapaliła się czerwona kontrolka ładowania, a obrotomierz, wskaźnik temperatury silnika i paliwa przestały działać. Po odpuszczeniu gazu kontrolka gaśnie, lecz wskaźniki nadal nie reagują. Przyczyną okazało się zwarcie podczas manipulacji żarówką, które spowodowało przepalenie bezpiecznika zasilającego deskę rozdzielczą, najprawdopodobniej czerwonego 10A. Zalecane było sprawdzenie bezpieczników, a w razie ich poprawności – demontaż licznika w celu kontroli zimnych lutów i mas. Usunięcie usterki wymagało wyjęcia schowka, odkręcenia kilku wkrętów i wyjęcia lampki oświetlenia schowka. Po wymianie bezpiecznika wszystkie wskaźniki i kontrolki wróciły do prawidłowego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA