logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik w skuterze tyka, akumulator dobry, kontrolki świeca, rozrusznika nie

elektronkamil 10 Sie 2017 11:00 4023 9
  • #1 16634491
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem ze swoim skuterem mianowicie jak już napisałem w temacie akumulator jest sprawny, kontrolki świecą, rozrusznik wykręciłem, sprawdziłem szczotki i wyczyściłem, rozrusznik na krótko z akumulatora od skutera tez nie kręci a za to z akumulatora od samochodu rozrusznik kręci jak wściekły.Gdy klikam w przycisk od zapalania napięcie na akumulatorze z 12V spada aż do 6V. Proszę o pomoc, wydaje mi się ,że uszkodzony jest przekaźnik albo regulator napięcia, jeśli się mylę to powiedzcie co to może być.
  • #2 16634525
    januszbe
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Akumulator do wymiany. Napięcie to może ma tylko "mało prądu daje".
  • #3 16634540
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Ahh akumulator dopiero co kupiłem :/
  • #5 16634583
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Rozrusznik nie zatarty uzwojenia również nie przypadnie siedzę przy nim już 2 dzień rozrusznik był odkrecany i czyszczony w środku.Wczoraj juz llądowałem akumulator i po tym klakson był głośniejszy i migacze jaśniej świeciły.
  • Pomocny post
    #6 16634594
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Zrób jakieś sensowne pomiary:
    1. Naładuj akumulator
    2. Zmierz napięcie po naładowaniu (tak co najmniej 15 minut po odłączeniu prostownika)
    3. Zmierz napięcie pod znanym obciążeniem (np. żarówka reflektorowa 55W)
    4. Zmierz ewentualnie napięcie na akumulatorze samochodowym w momencie odpalania z niego skutera
  • #7 16634601
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Po naładowaniu ma 12,6V a po podłączeniu żarówki 12V 55W napięcie wynosi 12,1V. Teraz nie mam dostępu do akumulatora samochodu

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

A i jeszcze nie mam dostępu do startera nożnego
  • #8 16635833
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    elektronkamil napisał:
    Po naładowaniu ma 12,6V a po podłączeniu żarówki 12V 55W napięcie wynosi 12,1V.

Skuter "kręci" i odpala?
  • #9 16635863
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Jaką w ogóle ma pojemność ten akumulator? 12,1 pod obciążeniem to trochę mało, ale z drugiej strony w malutkim akumulatorze, np. 4 Ah może tak spaść. Co to w ogóle za skuter? Czterosuwowy czy dwusuwowy, jaka pojemność silnika?
  • #10 16780959
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Dzięki działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozruchem skutera, mimo że akumulator jest sprawny, a kontrolki świecą. Po sprawdzeniu rozrusznika, który działa z akumulatora samochodowego, użytkownik zauważa spadek napięcia z 12V do 6V przy próbie uruchomienia. Użytkownicy sugerują naładowanie akumulatora oraz wykonanie pomiarów napięcia pod obciążeniem. Po naładowaniu akumulatora do 12,6V, napięcie spada do 12,1V pod obciążeniem 55W, co wskazuje na możliwe problemy z akumulatorem lub innymi komponentami, takimi jak przekaźnik lub regulator napięcia. Ostatecznie użytkownik informuje, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA