logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus T100TAM - Błąd formatowania dysków podczas instalacji Windows 8.1

vampiris 14 Sie 2017 12:28 1260 4
REKLAMA
  • #1 16641558
    vampiris
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Problem dotyczy komputera 2w1 Asus T100TAM (Posiada możliwość wypięcia ekranu, oddzielając go od klawiatury). Urządzenie jest kompletnie pozbawione oprogramowania, danych oraz Recovery Partition, po uruchomieniu urządzenia jedyne co się wyświetla to Bios (Aptio Setup Utility), chyba że wepniemy pendrive z systemem - odpali nam sie instalacja oprogramowania. Podczas instalacji dedykowanego systemu Windows 8.1 32bit, z pendrive wyskakuje błąd podczas formatowania dysków (które są kompletnie puste).Asus T100TAM - Błąd formatowania dysków podczas instalacji Windows 8.1

Gdy chcę zainstalować system na Dysku 0 Partycji 3 wyskakuje mi taki błąd:Asus T100TAM - Błąd formatowania dysków podczas instalacji Windows 8.1

Próbowałem już wszystkiego co mi przyszło do głowy oraz spędziłem mnóstwo czasu na znalezienie rozwiązania w sieci, niestety na próżno :cry:
    Próbowałem również instalować system na Dysku 3 Partycja 1 - czyli Dysku Twardym 500GB, oczywiście wcześniej przygotowałem go w cmd poniżej umieszczoną konfiguracją:
    diskpart
    list disk
    select disk NUMER
    clean
    convert gpt
    create partition primary
    format fs=ntfs quick
    assign
    exit
    Po wszystkim wyskakiwało mi to:

- Próbowałem przegrywać rózne systemy na pendrive, od systemu windows 7 po 10, w różnym systemie pliku: NTFS, Fat32 i nic nie pomogło,
    - W UEFI Biosie urządzenia, próbowałem instalacji z włączonym debugowaniem Pendrive oraz z wyłączonym,
    - Wyłączyłem Secure Boot Support, również nic się nie zmieniało
    - Pendrive podpinałem pod jedyny port USB w tym urządzeniu, jak również przez port microUSB za pomocą przejściówki.

Dziękuję z góry za wszelką pomoc!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16641584
    vampiris
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Sprawdź SMART dysku.
    Jeśli dysk sprawny, wyzeruj mu początkowe sektory i ponów instalację.

Jakim programem mogę to sprawdzić? Jak uruchomić taki program, nie mogąc zrobić niczego innego na urządzeniu prócz wejścia w BIOS?
  • REKLAMA
  • #5 16641639
    vampiris
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Przykładowo bootowalny MHDD, ewentualnie przepiąć dysk do innego komputera i w nim alternatywnym programem.

Udało mi się zrobić SMART i wszystko wyszło ok, zrobiłem to programem "smartmontools"
REKLAMA