logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

budżetowa instalacja fotowoltaiczna do zasilania małej serwerowni

waluszek 16 Sie 2017 13:39 5274 59
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się tanio zasilać małą serwerownię pobierającą stale 600–1000 W instalacją PV pracującą jak UPS, z przełączaniem między panelami, akumulatorami i siecią?

Najrozsądniejsze i najtańsze będzie rozwiązanie on-grid z autokonsumpcją, a nie off-grid z akumulatorami, bo przy stałym poborze 600–1000 W koszty baterii, inwertera i ich wymiany szybko zabiją opłacalność [#16645261][#16649970][#16655456] Jeśli chcesz tylko obniżać rachunki, kilka osób sugerowało małą instalację rzędu 2–6 paneli 250 Wp do zasilania bieżącego zużycia, a przy większym pokryciu zapotrzebowania podawano też okolice 10 kWp i ok. 60 m² dachu [#16649970][#16656005][#16645326] W wersji „jak UPS” da się złożyć układ PV -> regulator ładowania/MPPT -> akumulatory -> UPS/przetwornica, np. z 4–6 paneli 250 W i większym bankiem 48 V, ale przy Twoich 42 Ah to za mało; padły sugestie, że sensowniejsze byłyby akumulatory min. 150–200 Ah [#16649970][#16653972] Trzeba jednak liczyć się z tym, że akumulatory w takim cyklicznym trybie mogą wytrzymać tylko 1–2 lata, a część urządzeń typu Volt SinusPro/chińskie hybrydy jest oceniana jako za słaba lub pracująca bardziej jak off-grid niż prawdziwy UPS [#16655456][#16656938][#16654813] Jeden z uczestników podał, że przy DG prosumenckie zasady dotyczące 80% rozliczenia nie muszą mieć zastosowania, więc warto sprawdzić kwestie prawno-podatkowe zanim wybierzesz on-grid [#16646042]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 16645135
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Chciałbym założyć budżetową instalację fotowoltaiczną, bez odsprzedawania energii do zakładu.

Myk polega na tym że mam małą serwerownie i padł pomysł zmniejszenia rachunków za prąd. Ciągły pobór to przedział między 600-1000W Praca ciągła.
    Mam budynek z dachem 2 spadowym, bez zacienionych miejsc, skierowany idealnie na południe.

Jakiego rozwiązania użyć, mam na myśli inverter oraz panele?
    Jaka ilość paneli do tego rozwiązania?
    Czy panele używane mają sens, jeżeli tak, to jakie panele są najlepsze do takiego zastosowania?
    Czy to rozwiązanie może pracować jak w pewnym sensie UPS, chodzi o to że kiedy jest słońce to instalacja pracuje ze słońca i ładuje akumulatory, kiedy zaczyna być niedobór słońca, przełącza się na pobór z akumulatorów ewentualnie z sieci miejskiej? Jaki inverter zastosować do takich potrzeb?

Będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16645198
    hostii
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    waluszek napisał:
    Chciałbym założyć budżetową instalację fotowoltaiczną, bez odsprzedawania energii do zakładu.

Myk polega na tym że mam małą serwerownie i padł pomysł zmniejszenia rachunków za prąd. Ciągły pobór to przedział między 600-1000W Praca ciągła.

Zapomnij o instalacji off-grid tylko on grid, a przy tym zużyciu co napisałeś to min instalacja 8kW tylko do "małej serwerowni". Taka instalacja nie będzie raczej tania
  • REKLAMA
  • #3 16645229
    waluszek
    Poziom 19  
    Nie do końca rozumiem, jak to 8KW "o0" żeby zasilić urządzenie 1KW. przeciez KW to KW nie zależnie od napięcia, zmienia się tylko prąd. chyba że ja się mylę?

Dlaczego mam sobie darować off-grid, nie chce mi się wić w odsprzedaż, a mam uządzeńa które konsumują energię w trybie ciągłym.
  • #4 16645238
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Taaa 1000W * 24 = 24kWh dobowo.
    Akumulator 100Ah * 12V = 1,2kWh
    Tym samym potrzebujemy około 20 takich akumulatorów tylko na dobę działania "małej serwerowni"
    Aby w dzień naładować te akumulatory potrzebujemy instalacji o mocy około 3,5kWp i to tylko w przypadku pięknej słonecznej pogody, i braku poboru prądu przez serwerownie.

Oczywiście zakładam że wszystkie urządzenia mają sprawność 100%, akumulatory nie mają samo rozładowania.

Jak na moje skłaniał bym się ku 8-12kW na dachu aby to było samowystarczalne. Koszty no jakby to powiedzieć taniej wynająć powierchnię na jakiejś farmie ;)

Kolea zapomniał że instalacja w nocy nie pracuje i musi ciągnąć kWh z akumulatorów a je jakoś trzeba naładować. Jeśli chcesz TYLKO WSPOMAGAĆ serwerownie to tylko ON GRID.
  • #5 16645251
    hostii
    Poziom 25  
    marcinbbb napisał:
    1000W * 24 = 24kWh dobowo.

=8500kWh rocznie to jest baaaardzo dużo,
    marcinbbb napisał:
    ak na moje skłaniał bym się ku 8-12kW na dachu aby to było samowystarczalne

dokładnie bo zapomniałem o 0,8

mówiąc inaczej zapomnij o off-gridzie taniej kupisz on-grida
  • #6 16645252
    waluszek
    Poziom 19  
    To co piszesz jest totalnie logiczne, może źle się wyraziłem, a raczkuję dopiero w temacie. Mnie raczej potrzebne jest rozwiązanie łączące of-grid i on-grid

Inverter w formie UPS, z możliwością pracy Solar, sieć. Jest słońce pracuje na solarach, kończy się słońce przełącza się znowu na sieć operatora.
    Tak jak pisałem jestem w temacie solarów laik, i nie wiem czy nie wygaduję bzdur?

Nie wiem czy to w ogóle dobry kierunek?
  • #7 16645261
    hostii
    Poziom 25  
    waluszek napisał:
    Inverter w formie UPS, z możliwością pracy Solar, sieć. Jest słońce pracuje na solarach, kończy się słońce przełącza się znowu na sieć operatora.

Szkoda kasy lepiej typowy on-grid z bilansowaniem, a do serwera dokupił bym agregat z autostartem i kontrolą zaniku napięcia, żeby przy braku zasilania serwer nie padł. Pytanie czy musi być gwarancja zasilania do serwera....
  • #8 16645272
    marcinbbb
    Poziom 26  
    @waluszek pakując się w off grida generujesz ogromne koszty same akumulatory będą kosztowały majątek + panele + inwerter. Akumulatory przy pomyślnych wiartach pożyją 5 lat w przeciwnym razie 2 lata i musisz wymieniać.

Nie ma czegoś takiego jak łączenie on grid i off grida owszem są inwertery hybrydowe i działają coś jak UPS ale kosztują około 5000 PLN a to TYLKO inwerter a gdzie reszta elementów instalacji?
    Pomyśl na ile czasu możesz wynająć wirtualny serwer na plantacji lub nawet dedykowany serwer z SLA na poziomie 99,98%.
  • REKLAMA
  • #9 16645277
    hostii
    Poziom 25  
    marcinbbb napisał:
    Pomyśl na ile czasu możesz wynająć wirtualny serwer na plantacji lub nawet dedykowany serwer z SLA na poziomie 99,98%.

no właśnie 8500kWhx0.60gr=5100zł :crazyeyes: :crazyeyes: :crazyeyes:

Ja w domu mam Chmurę Qnap ale ona pożera do 20W, chyba że świadczysz usługi ?
  • REKLAMA
  • #10 16645309
    waluszek
    Poziom 19  
    Akurat UPS i agregat z autostartem to ja mam. Serwerownia niestety musi być u mnie i pracować 24/7. Bardziej chodziło mi o obniżenie rachunków za energię elektryczną.
    Taki był zamysł aby działało to hybrydowo, jest słońce znaczy że urządzenie podstawowo korzysta z tego właśnie źródła, prąd spada poniżej zadanej wartości, bo np się ściemnia. urządzenie przełącza się na sieć miejską, aż do pojawienia się zasilania z solarów. Swoją droga to dziwne że nie jest to popularne rozwiązanie.
  • #11 16645322
    hostii
    Poziom 25  
    waluszek napisał:
    Swoją droga to dziwne że nie jest to popularne rozwiązanie.

Nie jest popularne bo jest drogie, takie rozwiązanie było by wymagane gdyby dość często były braki z sieci, lub jakieś wahania parametrów. A skoro już jesteś zabezpieczony to instalacja z 12 kW i za prąd nie zapłacisz złotówki, pytanie ile w sumie pożerasz razem z domem?
  • #12 16645326
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    waluszek napisał:

Tak jak pisałem jestem w temacie solarów laik, i nie wiem czy nie wygaduję bzdur?
    Nie wiem czy to w ogóle dobry kierunek?

Dobrze kombinujesz ale za dużo byś chciał sprzętu nawciskać ;)
    Upsy i akumulatory niepotrzebne, jak słońce świeci to energia jest zjadana na miejscu
    przez kompy a nadmiar idzie do sieci i tam się magazynuje za opłatą 20% tego, co włożysz. Jak zużywasz tyle ile piszesz
    to zapewne potrzeba by instalację około 10kWp, koszt czegoś takiego to około 45 tys. zł, powierzchnia potrzebna
    żeby zamontować to około 60 m2 niezacienionej powierzchni wyeksponowanej na południe.
  • #13 16645335
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Wybacz ale nie przemawia do mnie: " Serwerownia niestety musi być u mnie i pracować 24/7" bo nawet ci co wysyłają numerki do tunerów satelitarnych emigrują na plantację ale OK nie wnikam.

Ok więc potrzebujesz:
    - 8 do 10 paneli PV każdy o mocy około 250-280W koszt 1 szt to około 700 PLN = 7000
    - konstrukcja montażowa na dach płaski około 1200 PLN
    - 4 akumumulatory żelowe 200Ah każdy po około 1800 PLN = 7200
    - inwerter hybrydowy powiedzmy 5000 PLN
    W sumie 20.000 PLN + montaż

Mam nadzieję że pomogłem ;)
  • #14 16645363
    waluszek
    Poziom 19  
    Jestem operatorem telekomunikacyjnym, i potrzebne mi są na miejscu serwery, co mogłem jest już w kolokacji, niestety to co działa to absolutne minimum.

http://www.cdr.pl/p3309,przetwornica-sinuspro-1000s-12v-700w-1000va-solar.html
    edit:
    http://www.cdr.pl/p3581,przetwornica-napiecia-sinuspro-2000s-24v-1400w-2000va-solar.html ten jest mocniejszy.

A to urządzenie nie ma takich funkcji o jakich piszę ?

Tylko jedno ale działa na 12v a panele z tego co widziałem dają od 21 do 50v .

Wybaczcie poziom dyskusji ale jak pisałem nie jestem specem od energii solarnej.
  • #15 16645397
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    [quote="marcinbbb"]Wybacz ale nie przemawia do mnie zastosowanie akumulator i ta cena 7200zł co dwa lata.
    Dlaczego ludzie tak kombinują z akumulatorami jak jest współczynnik 0.,8 i już jest bardzo łatwo podłączyć się do sieci. Tylko ON-GRID.
    http://www.solar.bruk-bet.pl/products/wszystkie-produkty/ a tu masz sporo niższe ceny !
    Jak jest miejsce na dachu to proponuję jakieś 5KW - 8KW - np. trzyfazowe !
  • #16 16645415
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 847
    witekem napisał:
    Dlaczego ludzie tak kombinują z akumulatorami jak jest współczynnik 0.,8 i już jest bardzo łatwo podłączyć się do sieci.
    Bo jesteś wtedy całkowicie niezależny od ZE.
  • #17 16645427
    marcinbbb
    Poziom 26  
    waluszek napisał:
    Jestem operatorem telekomunikacyjnym, i potrzebne mi są na miejscu serwery, co mogłem jest już w kolokacji, niestety to co działa to absolutne minimum.

Nie będę tego komentował bo to chyba przekracza to poza poziom hobby fotowoltaika. A kierował bym się ku stwierdzeniu zakochałem się w PV i moi klienci zapłacą za moje hobby aby serwery pędzić na zielonej energii ;)
    Powodzenia życzę ;)

@witekem A kto bogatemu zabroni bawić się w akumulatory i miejsce na ten cały sprzęt? ;)
  • #18 16645434
    Leon444
    Poziom 26  
    Ocena: 352
    prose napisał:
    witekem napisał:
    Dlaczego ludzie tak kombinują z akumulatorami jak jest współczynnik 0.,8 i już jest bardzo łatwo podłączyć się do sieci.
    Bo jesteś wtedy całkowicie niezależny od ZE.

Niezależność kosztuje ogromne pieniądze, tylko po co ?
    Nie żyjemy w Somalii że prąd jest dwa razy na dzień po 2 godziny...

Tylko ongrid, i nie bój sie papierów w ZE tak na prawdę to jest tak proste że aż się dziwie że ludzie kombinują z tymi offgridami...
    ZE musi Cię przyłączyć Ty składasz zgłoszenie że masz makroinstrukcję a nie występujesz o pozwolenie, zgłaszasz a nie prosisz...

Przy obecnym bilansowaniu 1:0,8 żaden akumulator Ci tego nie da, co teraz jest oferowane w ongrid...

Po za tym jeśli przewymiarujesz instalację tak aby i w pochmurne dni coś z niej było to w słoneczne dni po naładowaniu akku panele praktycznie będą w czuwaniu i podtrzymaniu ładowania, czyli będziesz w plecy bo tak (w ongrid) mógł byś oddawać nadwyżkę do sieci a w nocy ją pobrać nie jako...
  • #19 16645470
    waluszek
    Poziom 19  
    Po to właśnie założyłem ten temat, aby rozważyć za i przeciw, przedstawiłem swój pomysł i swoje wątpliwości, i chciałem poddać to konstruktywnej krytyce. oraz uzyskać ewentualne rady ludzi którzy już takie instalacje mają.

nie jest to moje now-how przekazywać klientom że moja sieć leci na słoneczko, bo nie o to mi chodzi, szukam po prostu sposobu na zmniejszenie kosztów. i wydawało mi się takie rozwiązanie fajnym pomysłem.

On-grid jest ok, i pewnie nie było by z tym żadnego większego problemu, ale koszt instalacji 10KW takiej abym mógł to zgłosić do ZE, powala. zaczynamy od 30tyś zł.
  • #20 16645498
    Leon444
    Poziom 26  
    Ocena: 352
    Nie musisz od razu zakładać 10kW, możesz zacząć nawet od 3kW i rozbudowywać instalację w dalszej perspektywie czasu...
    Ja zaczynałem od 2kW a teraz mam 10kW, zużycie prądu mam na podobnym poziomie 8000-9000kWh ponieważ ogrzewam prądem dom w zimie, a przy obecnej ustawie ogrzewanie mam za darmo a i instalacja zwraca się bardzo szybko...

Dodano po 6 [minuty]:

waluszek napisał:
    ale koszt instalacji 10KW takiej abym mógł to zgłosić do ZE, powala.

Tego nie rozumiem, dlaczego takiej abyś mógł ją zgłosić?
    Każdą instalacje możesz zgłosić, ja robiłem wszystko samemu, 5 lata temu nie odróżniałem napięcia od natężenia...
    Spróbuj może coś samemu pomyśleć, jak dobrze poszukasz to możesz trafić kilka okazji a i sama robocizna też nie jest skomplikowana i można spokojnie zrobić to samemu...
    Najwyżej weźmiesz elektryka do podłączenia już samego inwertera i sprawdzenia instalacji oraz podbicia papierów...
  • #21 16645516
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 16645521
    prose
    Poziom 36  
    waluszek napisał:
    Po to własnie założyłem ten temat, aby rozważyć za i przeciw, przedstawiłem swój pomysł i swoje wontpliwości, i chciałem poddać to konstruktywnej krytyce. oraz uzyskać ewentualne rady ludzi kturzy już takie instalacje mają.
    Ja mam u siebie on grid i off grid i praktycznie z off grid nie korzystam bo się nie opłaca tylko sobie stoi i zapewne za parę lat go zlikwiduje bo aku nie wytrzyma. I tak jak @Leon444 pisze nie musisz od razu zakładać 10 kW, ja na początku miałem 3 kWp teraz ponad 6 kWp i zapewne do 10 kWp dobije.
  • #23 16645570
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    waluszek napisał:
    Akurat UPS i agregat z autostartem to ja mam. Serwerownia niestety musi być u mnie i pracować 24/7. Bardziej chodziło mi o obniżenie rachunków za energię elektryczną.
    Taki był zamysł aby działało to hybrydowo, jest słońce znaczy że urządzenie podstawowo korzysta z tego właśnie źródła, prąd spada poniżej zadanej wartości, bo np się ściemnia. urządzenie przełącza się na sieć miejską, aż do pojawienia się zasilania z solarów. Swoją droga to dziwne że nie jest to popularne rozwiązanie.

Skoro już masz UPSa który to podtrzymuje to masz i aku, pytanie tylko na jakie napięcie DC jest ten UPS i jakiej pojemności ma baterie, to teraz wystarczy kupić panele tak ok 2kW albo i więcej w zależności od pojemnośći i poprzez odpowiedni regulator podłączyć do baterii a zasilanie upsa włączać poprzez stycznik sterowany z tego regulatora w zależności od napięcia na aku, np. jak napięcie na jednym aku przekroczy np te 13V to stycznik rozłączy zasilanie upsa z sieci, jak spadnie do 11 to załączy.

Ja taki układ z UPS 2kVA i 16 akumulatorami po 100Ah używałem od marca do czerwca, teraz czeka w gotowości na wypadek awarii sieci i jeżeli bym miał stały pobór tak 1 - 1,5 kW to być może nie przechodziłbym na on-grid
  • #24 16645639
    prose
    Poziom 36  
    3301 napisał:
    Ja taki układ z UPS 2kVA i 16 akumulatorami po 100Ah używałem od marca do czerwca, teraz czeka w gotowości na wypadek awarii sieci i jeżeli bym miał stały pobór tak 1 - 1,5 kW to być może nie przechodziłbym na on-grid
    I tu jest ten problem , gdyby nie to, to bym się całkiem odłączył od ZE.
  • #25 16646042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 16649940
    waluszek
    Poziom 19  
    Cytat:
    Skoro już masz UPSa który to podtrzymuje to masz i aku, pytanie tylko na jakie napięcie DC jest ten UPS i jakiej pojemności ma baterie, to teraz wystarczy kupić panele tak ok 2kW albo i więcej w zależności od pojemnośći i poprzez odpowiedni regulator podłączyć do baterii a zasilanie upsa włączać poprzez stycznik sterowany z tego regulatora w zależności od napięcia na aku, np. jak napięcie na jednym aku przekroczy np te 13V to stycznik rozłączy zasilanie upsa z sieci, jak spadnie do 11 to załączy.

Mam ups APC 1500KVA pracuje na 48V mam do niego aktualnie podłączoną baterię akumulatorów 42Ah

Dokładnie o podobne rozwiązanie mi chodzi, wiem że to się kłóci z ideą of-grid i on-grid, ale ja nie mam potrzeby latać tylko na energii słonecznej, a z drugiej strony nie mam na dachu tyle miejsca aby załadować tam 10 KW paneli, co jeżeli dobrze liczę to koło 35 szt.

Chcę po prostu zasilić swoje ustrojstwo słońcem kiedy jest taka możliwość, kiedy jej nie ma, będzie pracowało tak jak do tej pory.

Ile muszę zainstalować paneli aby uciągnąć takiego UPS w pełnym obciążeniu np 1000W aby szedł tylko z zasilania słonecznego?
  • #27 16649942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 16649951
    waluszek
    Poziom 19  
    Ehh, ale ja nie chcę tej energii oddawać do ZE, chcę aby konsumowana była przez urządzenia w serwerowni, i zastosować do tego jakiś rodzaj automatu, kury będzie badał czy wydajność ogniw jest wystarczająca czy już trzeba się przełączyć na sieć. nie mam potrzeby zasilania niczego innego z paneli, chodzi mi tylko o serwerownie.

Czy dobrze to liczę?
    zakładając że mam stały pobór 1000W muszę dostarczyć ten 1000W do instalacji, więc muszę mieć 1000W w ogniwach + ewentualne straty. więc 2kW powinny wystarczyć, przepraszam ale już zgłupiałem, z tymi wartościami. Zakładam że każde ogniwo daje mi te 48V 200W.
  • #29 16649956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 16649965
    waluszek
    Poziom 19  
    Cytat:
    Jak to sobie wyobrażasz ? Przy obciążeniu 1000W ot tak po prostu pstryk i już ? To nie takie proste z kilku powodów. Najważniejsze to: łuk elektryczny, skoki napięć (zakłócenia), które trafią prosto do serwerowni.

Ale dlaczego przecież właśnie tak działa ups, zanika zasilanie z sieci przełącza się na baterie, a mnie chodzi o proces odwrotny, tak jak ktoś wyżej napisał, potrzebny jest układ który przy pewnej wartości napięcia ew. natężenia przełączy źródło, sieć/solar nie widzę tu niczego super skompilowanego.

Chodzi o to aby UPS działał jak przetwornica z awaryjnym zasilaniem z sieci.

Cytat:
    [edyta]
    Nikt nie mówi o oddawaniu do sieci. Po prostu takim "bezprzerwowym, płynnym przełączaniem" zajmuje się inwerter on-grid.

No to w końcu się zrozumieliśmy, ok ile potrzebuję ogniw aby napędzić pobór 1000W w czasie kiedy jest słońce, 2KW wystarczy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować budżetową instalację fotowoltaiczną do zasilania małej serwerowni, której pobór mocy wynosi od 600 do 1000W. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru między instalacją on-grid a off-grid, z zaleceniem, aby skupić się na systemie on-grid, który jest tańszy i bardziej efektywny. Użytkownik rozważał również zastosowanie inwertera hybrydowego, który mógłby działać jako UPS, jednak większość uczestników dyskusji wskazała na wysokie koszty akumulatorów i złożoność takiego rozwiązania. Proponowane rozwiązania obejmowały instalację paneli o mocy 2-10 kWp oraz inwerterów o odpowiedniej mocy, a także konieczność przemyślenia kwestii związanych z kosztami i zwrotem inwestycji. Wskazano również na możliwość zakupu używanych paneli oraz na znaczenie odpowiedniego doboru komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA