logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] vw golf 3 TDI 1Z - gdzie jest bezpiecznik 50 A oraz nie odpala

robertrocky 16 Sie 2017 18:49 21357 12
REKLAMA
  • #1 16645729
    robertrocky
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    Witam mam pytanie gdzie w golfie 3 tdi silnik 1 Z znajduje sie bezpiecznik od swiec zarowych 50 A

A tak wogóle ma ktos schemat połącznia instalacji od akumlatora przez bezpiecznik 50 a , przekaznik do sterownika

poniewaz nastapiła gdzies przerwa w zasilaniu

a moze to którys z tych na zdjeciu nad przekaznikami

na zdjeciu nie ma załozonego przekaznika 109

vw golf 3 TDI 1Z - gdzie jest bezpiecznik 50 A oraz nie odpala
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16645854
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ocena: 280
    Witam, powinien być w komorze silnika bliżej prawej strony patrząc z przodu na ścianie grodziowej jeśli tam nie będzie to ten 50A z prawej strony na zdjęciu.
  • #3 16645898
    robertrocky
    Poziom 9  
    w komorze silnika jest w takim pudełeczku z przezroczysta pokrywka i tutaj tez własnie jest bezpiecznik 50 a i nie wiem który jest który i od czego
    Dodano po 3 [minuty]:
    a bo sprawa jest tego rodzaju ze nie chce zapalic wydawało mi sie z eto wina przekaznika 109 tzw zimne luty ale lutowanie jest ok nie dawno poprawiałe i było ok teraz sprawdzięłm i sie wszytko kupy trzyma tylko ze smierdzi spalenizna przekaznik wiec załozyłem nowy i dalej nie pali , kontrolka od swiec zarowych nie swieci i tak kombinuje czy jest połacznie ze sterownikiem tylko nie wiem gdzie po koleji sa umieszczone bezpiecznik itd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16645928
    sulof1601
    Poziom 26  
    Tak to jest ten w tym pudełeczku sprawdź czy nie spopielał bo nie raz wydaje się że jest dobry a jak go dotkniesz to się rozsypuje.
  • #5 16645930
    robertrocky
    Poziom 9  
    ok rano sprawdze i dam odpowiec
    a moze kolega wie co mogło sie stac ze nie pali ? :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16645941
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ale co?wcale zapalić nie chce?nawet jak się pokręci troszkę dłużej?
  • #7 16645961
    robertrocky
    Poziom 9  
    no dokładnie rozrusznik kreci jak szalony ale silnik nie zapala

a kontrolka od świec nie świeci może jakby żarzyła
    Dodano po 11 [godziny] 27 [minuty]:
    Witam dziś rano zabrałem się do dzieła na początku sprawdziłem ten bezpiecznik 50 A w pudełeczku z przezroczysta klapka koło zbiorniczka na wode czy płyn jest ok wyciągnołem go oczyściłem i prawie nówka sztuka
    następnie podpiłem jak kolega mi radził na krótko (dałem mu +) elektrozawór na pompie i zapalił od razu . Czyli wychodzi ze ten elektrozawór odpowiadający za gaszenie silnika jest do wymiany lub czyszczenia.

Mam jeszcze pytanie takie ze jak podpiłem ten elektrozawór było takie tykniecie i dalej taki odgłos jak by świece się załączały czyli wg mnie tak ma być.
    Ale po przekręceniu kluczyka nie zapalił a się kontrola od świec tylko dopiero jak zapalił to na chwilkę zaświeciła i teraz mam pytanie czy to prawidłowy objaw ?

W ogóle to dziękuję za doradę kolego sulof1601 bez twojej dorady by mi dynka chyba spuchła od myślenia
    a jeszcze mam takie pytanie czy to ze wcześniej jak jeździłem zauważyłem taki objaw ze czasami przy przekraczaniu 120 km/h jakby by siły brakowało czy to mógł być objaw padającego tego elektrozaworu czy to inna przyczyna?

Mam też taka przyczynę ze czasami po ruszeniu na 1 gdy dojdzie do 1200 obr tez go jakby go od cięło ale auto jedzie tylko ze na 1200 obr . na 2 biegu podobny przypadek ale jak puściłem pedał gaz i znów nacisnołem jest ok czy to coś z czujnikiem pedału gazu
    Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:
    Ach zapomniałem dopisać ze po odpaleniu podpiąłem kompa i VCDS pokazał takie błędy

bloki pokazują
  • #8 16659319
    robertrocky
    Poziom 9  
    Wracajac do tematu wymieniłem skrzynke bezpiecznikówale to nic nie dało wiec szukam dalej

na zaworek n 109 nie dochodzi prad z tego co sie orientuje kabel od tego zaworu leciu na sterownik tylko który to pin we wtyczce
  • #9 16659717
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Skrzynka wymieniona ale przekaźniki pewnie stare powsadzane. Szukaj gdzie Ci ginie zasilanie, zaczynając od stacyjki, chyba czarny przewód. I sprawdzaj żarówką, nie miernikiem.
  • REKLAMA
  • #10 16660231
    robertrocky
    Poziom 9  
    Przekaźniki są w większości nowe.

A ten czarny od stacyjki leci na skrzynkę?
  • #11 16660312
    sulof1601
    Poziom 26  
    Prąd na zawór odcinający idzie z pinu 53 sterownika silnika,Błędy które pojawiły się mają związek z tym że na priv nie dodałem że jak zasilasz ten zaworek na krótko zapłon powinien być już włączony.Jeszcze dodam że załączanie świec żarowych to podanie masy na przekaźnik z pinu 50 sterownika silnika.
  • #12 16663039
    robertrocky
    Poziom 9  
    Dla zainteresowanych postem pisze ze przyczyną nie odpalania był sterownik ECU i za porada kolegi sulof1601 poprowadziłem skrótową instalacje i auto pali . Na spokojnie będę szukał sterownika ECU

A tak w ogóle to jest sterownik ecu bosch 028 906 021 FB
  • #13 19133663
    robertrocky
    Poziom 9  
    Problem był module od alarmu zimne luty

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem lokalizacji bezpiecznika 50 A odpowiedzialnego za świece żarowe w VW Golfie 3 TDI z silnikiem 1Z oraz trudności z uruchomieniem silnika. Użytkownicy wskazali, że bezpiecznik znajduje się w komorze silnika w przezroczystym pudełku. Po sprawdzeniu bezpiecznika i podłączeniu elektrozaworu na krótko, silnik odpalił, co sugeruje, że elektrozawór może wymagać wymiany lub czyszczenia. W dalszej części rozmowy zidentyfikowano, że problem z uruchomieniem mógł być spowodowany uszkodzeniem sterownika ECU, co potwierdzono po wykonaniu skrótu instalacji. Użytkownik podał również numer sterownika ECU: Bosch 028 906 021 FB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA