logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz TDA1554? Schemat i instrukcje montażu

wikotka 03 Sie 2005 18:31 5423 25
REKLAMA
  • #1 1703693
    wikotka
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam mam problem z tda1554... a mianowicie NIEWIEM JAK TO PODŁĄCZYĆ!! co do czego bo niekapuje kąpletnie!! a może to dlatego że rysunek jest mało czytelny niewiem... pomocy!!! z góry dzięki
    ps. może to i najprostrzy wzmaq na świecie ale ja go nie kapuje!!

Dodano po 13 [minuty]:

acha i tu mam schemat tego wzmacniaczyka!!
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wzmacniacz TDA1554? Schemat i instrukcje montażu wzmaq.jpg (10.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1703747
    wikotka
    Poziom 15  
    w sumie to niewiem do czego służy nuzka nr.14 układu a co do reszty to wiem!
  • Pomocny post
    #3 1703949
    rexs
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam nuszka 14 od tego scalaczka sluzy do zalanczania go poprostu podajesz na ta nuszke napiecie 12 volt i zaczyna dzialac odlanczasz napiecie z tei nuszki i przestaje dzialac proste co nie ? hehe pozdrawiam
  • #4 1704140
    wikotka
    Poziom 15  
    wiesz co domyślałem się tego z opisu tego wzmaqa ale nie byłem pewien i chciałem się upewnić... ale itak bardzo wielkie dzięki za odpowieć!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1704873
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    14 noga po podlaczeniu zalacza koncowki mocy bez tego napiecia na 14 nodze PA jest w stanie standbay.
    Zmiejsza pobor pradu z zasilacza.
    Czesto stosowane w urzadzeniach o szybkim starcie :)
  • #6 1713694
    wikotka
    Poziom 15  
    to ja mam nnastępne pytanie co do tej kostki a mianowicie w nocie katalogowej i wogule wszędzie piszą że ta kostka ma 4x11 albo 2x22
    a czemu ja mam schemat z tą kostką i mam tylko jedno wyjście?? na jeden głośnik?? powieccie czemu bo niekapuje!!
  • #7 1713768
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Schemat jest OK, poprostu wykorzystujesz połowę układu scalonego. Poprawny schemat z dwoma kanałami pracującymi w mostku znajdziesz w nocie katalogowej.
  • Pomocny post
    #8 1713770
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Popatrz dokładnie na przykładowe schematy w naocie aplikacyjnej i na pinout tego układu.
    Odpowiedź jest beznadziejnie prosta.
    Nogi 1,2,6 i 8 to jest pierwszy kanał, natomiast nogi 17,16,12 i 10 to jest drugi kanał.
    Po prostu masz uproszczony schemat ponieważ układ w drugim kanale jest identyczny.
    Pozdrawiam
  • #9 1713793
    wikotka
    Poziom 15  
    acha też prawda nawet się schematowi nie przyjżałem!! dzięki za odpowieć!! i pozdrawiam!!
  • Pomocny post
    #10 1714152
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    wikotka napisał:
    to ja mam nnastępne pytanie co do tej kostki a mianowicie w nocie katalogowej i wogule wszędzie piszą że ta kostka ma 4x11 albo 2x22
    a czemu ja mam schemat z tą kostką i mam tylko jedno wyjście?? na jeden głośnik?? powieccie czemu bo niekapuje!!

Kostka swego czasu byla stosowana w radiach samochodowych ale nie znalazla szerszego zastosowania.

W kostce sa 4 wzmacniacze mocy kazdy po okolo 11 W wtedy moze kostka robic za wzmacniacz na 4 glosniki w samochodzie wtedy wspolnym przewodem moze byc masa samochodu a w obwod wyjscia trzeba wstawic kondensator 1000-2200µ aby oddzielic skladowa stala (rowna polowie napiecia zasilania) od sygnalu uzytecznego m.cz.

Jednak mozna wykorzystac go do budowy 2 mocniejszych stopni w ukladzie mostkowym.Nie trzeba robic odwracania fazy sygnalu bo kostka takowymi wyjsciami i wejsciami dysponuje.Zbedne sa konsensatory na wyjsciu bo uklad pracuje przeciwsobnie.

Poniewaz pracuje w ukladzie mostkowym żadne wyjscie nie moze byc polaczone z masa.
    Na uwage zasluguje mala ilosc elementow zewnetrznych co czyni go prostym do wykonaia nawet na uniwersalnej plytce :)
  • REKLAMA
  • #11 1719273
    wikotka
    Poziom 15  
    Witam mam jeszcze jedno pytanko dotyczące tego schematu który załanczam niżej!!! a mianowicie czy element C4 2200uf moge zamienić na 3300uf??
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wzmacniacz TDA1554? Schemat i instrukcje montażu schemat.jpg (12.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 1719332
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Możesz
    Pozdrawiam
  • #13 1719360
    wikotka
    Poziom 15  
    dzięki za odpowieć, tak myślałem ale wolałem sięę upewnić!!!
  • REKLAMA
  • #14 1726668
    wikotka
    Poziom 15  
    Witam mam następny problem... a mianowicie kupiłem tda1554q złożyłem wszystko jak trzeba i działało fajnie!!! aż nagle przestało grać i niewiem co jest przyczyną!!! napewno się nie przegrzał!!! bo nawet letni nie był!!! głośnik też na 100% działa a no i grał jeden głośnik 4ohmna na tym wzmaqu!!!! pomocy co mogło się stać z nim?? czekam na szybką odpwieć!!!!!!!!!1
  • #15 1727447
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Jak długo to działao?
    Może coś poknociłeś na płytce
    Dotknełeś układu jakaś nóżka się wygieła, dotkneła innej i poszło
  • #16 1727682
    wikotka
    Poziom 15  
    chodziło z godzinke!!!! na płytce nic nie mogłem sknicić bo zrobiłem to na pojąku!!! ale co jest najlepsze w tym wszystkim to to że znowu chodzi!!!! a ja niewiem zupełnie oco chodzi.... mam taikie potanie czy ten układ ma zabezpieczenia termiczne????
  • #17 1728433
    adam_16_
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Potrzebny jest w tym wzmacniaczu potencjometr?? czy mozna odrazu sygnal dac przez kondensator 220nF na nozke 1 i 2.
  • #18 1728954
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Potencjometru nie trzeba,
    ale jak ja sie kiedyś bawiłem tym układem to dałem przedwzmacniacz na tl072 i wzmocnienie 2x lub 4x i bezpośrednio do źródła dźwięku.

A co do tego układu co niedziałał i teraz działa to sądze że miałeś jakiś słaby lut i coś nie łączyło albo zadziałało jakieś zabezpieczenie.
  • #19 1728973
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    schemat który wrzuciłeś pochodzi ze strony kolegi z forum MDCSa http://www.mdcs.elektroda.net/sub1554/sub1554.html
    Kolega wykorzystuje tylko jeden kanał tego scalaka ponieważ schemat aplikacji został opracowany dla subwoffera samochodowego.A jak wiadomo sub potrzebuje tylko jednego kanału. Zresztą poczytaj sobie pod linkiem
  • #20 1729268
    adam_16_
    Poziom 16  
    Jak mam zrobic filtr taki jaki zrobil MDCS w swoim projekcie tda1554q+lw800. Zrobilem juz wzmacniacz. Sygnal puscilem prezez kondensator 220nF. Z jakich elementów ma się skladac ten filtr dolnoprzepustowy, bo nie moge sie odczytac z tego schematu MDCSa. Ja zastosowalem kondensator 220nF a na schemacie Mdcsa nie widzę takiego elementu. Bardzo prosze o wypisanie wszystkich potrzebnych elementów.
  • #21 1729331
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    adam_16_ -------220nF ; 1 mF ; 47nF ; 2x 2,4 kΩ , do tego potencjometr 47kΩ A (linowy) . Jeśli źle to czytam niech ktoś mnie poprawi
  • #22 1730673
    wikotka
    Poziom 15  
    hhhmmmm i to będzie filtr dolno przepustowy?? a moge go dołączyć do tego wzmaqa ale projektu avt?? schemat zamieściłem wyżej w moim poście

Dodano po 12 [minuty]:

dzik84 napisał:

A co do tego układu co niedziałał i teraz działa to sądze że miałeś jakiś słaby lut i coś nie łączyło albo zadziałało jakieś zabezpieczenie.

ja raczej myśle że zadziałało jakieś zabezpieczenie ale zupełnie niepotrzebnie!!!! dziś gra już 3 godziny i nic się nie dzieje!!!

Dodano po 23 [minuty]:

o o takie coś mi chodzi czy moge to tak podłączyć?? a no i jeszcze mam prośbe o rozszyfrowanie c1,c2,c3,r1,r2 z góry dzięki za pomoc!!!
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wzmacniacz TDA1554? Schemat i instrukcje montażu połączone.jpg (19.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 1733142
    wikotka
    Poziom 15  
    HHHhhhmmmmmm ja dołączam fotke mojego wzmacniacza jeszcze nie dokończonego ale niewiele brakuje (jeszcze tylko obudowa!!!) jak widać na zdięciu wzmacniacz zasilam akumulatorem od malucha( leżał sobie w garażu to go wziołem!!!) a co do radiatora to powinnien dać rady jak myśliće??

no i tak to sobie wygląda bez obudowy jeszcze!!!!
    wszystkim którzy ten wzmacniacz robią albo mają zamiar robić życze powodzenia !!!!!!
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wzmacniacz TDA1554? Schemat i instrukcje montażu następne.jpg (26.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć wzmacniacz TDA1554? Schemat i instrukcje montażu 1.jpg (21.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć wzmacniacz TDA1554? Schemat i instrukcje montażu na początku!!!!.jpg (18.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1777218
    adam_16_
    Poziom 16  
    mam juz subika na lw800 na tej koncówce, uklad zrobiony wedlug projektu MDCSa, gra to calkiem niezle ale nie slychac zabardzo slów w piosence. Chce wykorzystac drugi kanal, puścilem sygnal przez kondensator 220nf na dwie ostatnie nozki i podlaczylem kolumne z wieży panasonica 6 Ohm. teraz znowu to wszystko gra za wysoko, kolumna dominuje. Co mam zrobic zeby bylo ok??
  • #25 2301933
    bluedragon
    Poziom 11  
    mampytanie czy jak bym dał tylko samą kość bez kondensatorów i rezystorów to by działało
  • #26 2956691
    Trol 2006
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam !!!

Mam pytanko... ile kosztują te elementy wzmaczniacza tda1554 ??

Z góry dziekuje za szybką odpowiedź :)

Dodano po 14 [minuty]:

Sorry..poatrzyłem i ten scalak kosztuje okolo 12zl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i użytkowania wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA1554. Użytkownik miał trudności z interpretacją schematu i funkcji poszczególnych nóżek układu, zwłaszcza nóżki 14, która służy do załączania wzmacniacza (włączania końcówek mocy) poprzez podanie napięcia 12 V, co umożliwia tryb pracy i zmniejsza pobór prądu w stanie standby. Układ TDA1554 zawiera cztery wzmacniacze mocy po około 11 W każdy, które można wykorzystać jako 4-kanałowy wzmacniacz lub w konfiguracji mostkowej dla uzyskania większej mocy na dwóch kanałach. Schematy często pokazują uproszczone wersje z jednym kanałem, co wyjaśnia obecność jednego wyjścia głośnikowego. Wzmacniacz może być zasilany np. z akumulatora samochodowego, a radiator jest zalecany do odprowadzania ciepła. W dyskusji poruszono także kwestie doboru elementów filtrów dolnoprzepustowych (np. kondensatory 220 nF, 1 µF, 47 nF oraz rezystory 2,4 kΩ i potencjometr 47 kΩ) stosowanych w projektach subwooferów opartych na TDA1554, np. według projektu MDCS. Użytkownicy zgłaszali problemy z działaniem wzmacniacza, które mogły wynikać z luźnych połączeń lub działania zabezpieczeń termicznych układu. Potencjometr nie jest konieczny, sygnał można podać bezpośrednio przez kondensator na wejścia układu. Koszt scalaka TDA1554 to około 12 zł. Wzmacniacz jest prosty w montażu dzięki niewielkiej liczbie elementów zewnętrznych i jest popularny w zastosowaniach samochodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA