wikotka napisał: to ja mam nnastępne pytanie co do tej kostki a mianowicie w nocie katalogowej i wogule wszędzie piszą że ta kostka ma 4x11 albo 2x22
a czemu ja mam schemat z tą kostką i mam tylko jedno wyjście?? na jeden głośnik?? powieccie czemu bo niekapuje!!
Kostka swego czasu byla stosowana w radiach samochodowych ale nie znalazla szerszego zastosowania.
W kostce sa 4 wzmacniacze mocy kazdy po okolo 11 W wtedy moze kostka robic za wzmacniacz na 4 glosniki w samochodzie wtedy wspolnym przewodem moze byc masa samochodu a w obwod wyjscia trzeba wstawic kondensator 1000-2200µ aby oddzielic skladowa stala (rowna polowie napiecia zasilania) od sygnalu uzytecznego m.cz.
Jednak mozna wykorzystac go do budowy 2 mocniejszych stopni w ukladzie mostkowym.Nie trzeba robic odwracania fazy sygnalu bo kostka takowymi wyjsciami i wejsciami dysponuje.Zbedne sa konsensatory na wyjsciu bo uklad pracuje przeciwsobnie.
Poniewaz pracuje w ukladzie mostkowym żadne wyjscie nie moze byc polaczone z masa.
Na uwage zasluguje mala ilosc elementow zewnetrznych co czyni go prostym do wykonaia nawet na uniwersalnej plytce