logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera TaskAlfa 300i - Niewłaściwe ładowanie bębna?

Bitels85 22 Sie 2017 21:13 1641 9
REKLAMA
  • #1 16657617
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Kyocera Taskalfa 300i.

Wymieniony zestaw konserwacyjny i toner na nowy oryginalny.

Podczas próby kopiowania mocno brudzi . Tył kartki wygląda tak jak w załączniku. Przód cały pokryty mocnym tłem. Papier nie wychodzi z fusera tylko zawija się na wałku dociskowym - za każdym razem.

Kiedy podczas kopiowania zatrzymam kartkę na wysokości bębna, bęben i rolka transferowa są całe pokryte tonerem. Kiedy anuluję zadanie, wyjmę kartkę i zamknę pokrywę boczną, a po przejściu urządzenia w stan gotowości otworzę ponownie, rolka i bęben są czyściutkie.

Objawy występują na dwóch różnych bębnach, wywoływaczkach, elektrodach i rolkach transferowych (w dowolnej kombinacji). Styki elektrody czyste, czyżby HV???
    Załączniki:
    • Kyocera TaskAlfa 300i - Niewłaściwe ładowanie bębna? 20170822_194005.jpg (1014.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16657980
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Tak by wyglądało ... Trzeba by podmienić elementy układu HV i wtedy sytuacja byłaby jaśniejsza .

C.
  • REKLAMA
  • #3 16658054
    JJL- Partner
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Rozumiem że wymiana dotyczyła kompletu włącznie z fuserem i wywołaniem jeśli tak to sprawdź ustawienie fusera jest tam suwak od regulacji ustawienia
  • #4 16659046
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    A jak było przed wymianą kitu?
    Druga DV'ka tez zasypana tym samym tonerem?
    Bo wygląda to właśnie na problem z tonerem. Nawet oryginalnym.
  • REKLAMA
  • #5 16659192
    Bitels85
    Poziom 25  
    JJL- Partner napisał:
    Rozumiem że wymiana dotyczyła kompletu włącznie z fuserem i wywołaniem jeśli tak to sprawdź ustawienie fusera jest tam suwak od regulacji ustawienia

tak kompletu, suwak sprawdzałem, kartki zawijają się bo są tak wysmarowane tonerem, że tył kartki wygląda, jakby był farbą pomalowany.

Zestaw był wymieniany bo bęben był uszkodzony a do tego szlag trafił fuser - rozorany cały wałek teflonowy.

Co do tonera też mam podejrzenia. Wiem, że można zweryfikować oryginalność tonera za pomocą przyrządu validation viewer, niestety takowego nie posiadam.

W trybie serwisowym jest opcja main charge adjust, kiedy ją wykonałem, cała rolka transferowa była zasypana górą tonera - to chyba nie jest normalne...

Nie wiem, co jeszcze mogę sprawdzić, nie mam tonera ani HV-ki na podmianę.

Chcąc oczyścić rolkę tansferową zdemontowałem ją i zauważyłem, że jest osadzona na dwóch różnych sprężynach, aczkolwiek o prawie równej długości i sprężystości, czy to może mieć związek?
  • REKLAMA
  • #6 16659234
    JJL- Partner
    Poziom 10  
    proponuję wymianę rolki transferu jeśli wcześniej był użyty zamiennik często zdarza się że brudzą , sprężyny są różne ich zamiana nie będzie tak istotna jak zamiana plastików czarny na biały jeśli rozbierałeś to czarny powinien iść po lewej stronie . ale zacznij od wymiany rolki transferu
    Toner Jeśli oryginał powinien chodzić bez problemów jeśli zamiennik to może być problem.
    To jest nowa wywoływaczka czy podmianka z używką bo czasem kółeczka po bokach takie szare potrafią się zatrzeć i efekt podobny

Dodano po 9 [minuty]:

A czy na wydrukach pojawia się jakiś obraz??? bo może elektroda ładująca robi zworę lub źle odcięty jest drut elektrody. choć jak wszystko nowe ???
  • #7 16659362
    Bitels85
    Poziom 25  
    JJL- Partner napisał:
    proponuję wymianę rolki transferu jeśli wcześniej był użyty zamiennik często zdarza się że brudzą , sprężyny są różne ich zamiana nie będzie tak istotna jak zamiana plastików czarny na biały jeśli rozbierałeś to czarny powinien iść po lewej stronie . ale zacznij od wymiany rolki transferu
    Toner Jeśli oryginał powinien chodzić bez problemów jeśli zamiennik to może być problem.
    To jest nowa wywoływaczka czy podmianka z używką bo czasem kółeczka po bokach takie szare potrafią się zatrzeć i efekt podobny

Dodano po 9 [minuty]:

A czy na wydrukach pojawia się jakiś obraz??? bo może elektroda ładująca robi zworę lub źle odcięty jest drut elektrody. choć jak wszystko nowe ???

obraz się pojawia a do tego dość intensywne tło, rolka też była nowa ogólnie cały MK był NOWY. Jak już wspomniałem mam takie same efekty na starym zestawie i nowym.
  • #8 16659566
    JJL- Partner
    Poziom 10  
    czy masz 100% pewności że toner jest oryginał ??? Jeśli nie wyczyść całą wywoływaczkę zasyp nowym oryginalnym tonerem powinno być ok. ( drobna sugestia na module bębna od góry jest regulacja ... zaznacz miejsce początkowe po czym przekręć w krańcową stronę jedną sprawdź po czym w drugą i również sprawdź. ustaw optymalny poziom i może być ok przy niektórych zamiennika da się wyregulować do normalnej pracy jeśli nie to wina tonera. Mam masę tego typu urządzeń w serwisie i jeśli chodziło o brudzenie zawsze wiązało się to z zmienikami mam sprawdzone zamienniki na dzierżawy ale na rynku jest masa badziewia
  • #9 16668186
    elektronik_86
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Podeślij foty tego tonera od strony korka i góry
  • #10 16669107
    Bitels85
    Poziom 25  
    Toner kupiony jako oryginał, na kasecie jest wytłoczony napis KYOCERA od strony korka jest nalepiony hologram sticker. Nie mam drugiego oryginalnego tonera. Zamiennika nie zasypię bo to strzał samemu sobie w kolano. chyba, że uczynię tak na starych materiałach, wtedy teoretycznie nic nie ryzykuję, a będę wstanie sprawdzić, czy jest jakaś różnica...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiowaniem na urządzeniu Kyocera TaskAlfa 300i, gdzie kartki brudzą się od tonera, a papier zawija się w fuserze. Po wymianie zestawu konserwacyjnego i tonera, objawy nie ustępują, a bęben i rolka transferowa są pokryte tonerem. Użytkownik podejrzewa problem z tonera, mimo że jest oryginalny, oraz z wysokim napięciem (HV). W odpowiedziach sugerowane są kontrole ustawień fusera, wymiana rolki transferowej oraz sprawdzenie oryginalności tonera. Użytkownik nie ma możliwości podmiany tonera ani HV, co utrudnia diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA