logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja windows XP na starym komputerze

Wirtuozz 24 Sie 2017 12:12 8100 16
REKLAMA
  • #1 16660587
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam !

Szukałem już odpowiedzi na ten problem na różnych forach ale niestety nie znalazłem...

Obecnie mam dwa komputery i ostatnio chciałem zainstalować na tym starszym system operacyjny. Na początku zainstalowałem win 10 niestety okazał się on zbyt wymagający dla komputera więc postanowiłem zainstalować win xp i tu zaczął się problem...
    stary komputer to Dell optiplex gx 620 z procesorem intel d 920 i jakimś dyskiem SATA samsung 80gb.

Zacząłem normalnie od instalowania z płyty z windowsem, niestety cd-rom nawet jej nie odczytał. zrobiłem obraz płyty na pendrive i tu już instalacja ruszyła niestety po wypakowaniu składników instalacyjnych pojawia się blue screen z błędem 0x0000007B.
    Następnie wyjąłem dysk twardy ze starego komputera i zainstalowałem go w nowym. Dysk ze starego komputera sformatowałem (obecny na nim win 10) i przystąpiłem do instalacji XP na starym dysku przy użyciu nowszego komputera. Tam niestety nie chciał bootować z płyty chociaż po uruchomieniu systemu normalnie ją widzi i mam dostęp do jej zawartości. Po próbie z pendrivem instalacja na nowym komputerze działa ale nie widzi dysku twardego ze starego komputera mimo, że dysk jest widoczny w podłączonym sprzęcie i mam dostęp do jego zawartości po uruchomieniu systemu. Odłączenie zarówno SSD z windowsem jak i HDD i podłączenie samego HDD ze starego komputera też nie pomaga. Przy instalacji z płyty przy włączonym systemie mówi, że nie można instalować bo program nie będzie działał w systemie 64 bit. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, żeby XP zainstalować na starym kompie.
  • REKLAMA
  • #2 16660688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16660699
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Szczerze to nie wiedziałem o tych dyskach GPT i MBR. Ten dysk HDD, na którym chce XP zainstalować formatowałem. Czy po formacie jest on MBR ? Jeśli nie to jak go zrobić MBR ?
    O IDE i AHCI czytałem niestety w BIOS nie znalazłem takich ustawień a dokładnie go przeszukałem...
    Próbowałem instalować zarówno z FAT jak i NTFS, niestety nie idzie ani z tego ani z tego :(

PS
    Program Partition WIzard pokazuje wszystkie dyski jako MBR, ten z windowsem 10 też.
  • #4 16660747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16660802
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    BIOS wygląda jak na zdjęciu poniżej. Próbowałem z opcją "combination" ale nic to nie dało.

Instalacja windows XP na starym komputerze
  • REKLAMA
  • #6 16660879
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Wirtuozz napisał:
    Próbowałem z opcją "combination" ale nic to nie dało

Przydało by się jeszcze zintegrować sterownik z systemem lub podczas instalacji zainstalować z FDD.
  • #7 16661270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16661457
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    A jaki sterownik i jak zintegrować ? Próbowałem za pomocą programu nlite zintegrować sterowniki dysku sata z instalką windowsa ale się nie dało...
    Zainstalowałem windowsa na tym nowszym komputerze zmieniając w biosie ustawienia z AHCI na IDE. Niestety po przełożeniu dysku do starego komputera brakowało sterowników przez co nie działała ani klawiatura ani myszka. Przy próbie naprawiania systemu zaczęły wyskakiwać okienka z komendami i informacją, że nie ma dostępu do jakichś tam plików...
    Spróbuje teraz wypalić płytę z windowsem xp sp2.
  • REKLAMA
  • #9 16661490
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16661832
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    Będę bardzo wdzięczny za gotową instalkę ze sterownikami ;)
    Tego co radzą na expressit nie udało mi się zrobić ponieważ baza sterowników to torrent i nie chce się pobrać(brak peerów).
    Zrobiłem to co na programosach ale nie zadziałało... Nie wypalam płyt tylko tworze instalke programem WinSetupFromUSB i próbuje instalować z USB ponieważ płyt z windowsem czytnik nie chce czytać :/ Czy to robi różnice płyta-usb ?

PS.
    Na F6 komputer w ogóle nie reaguje a w późniejszym etapie instalacji wymaga dyskietki ze sterownikami. Da się coś z tym zrobić ? Obecnie to skopiowałem pliki z płyty za pomocą nlite do folderu na pulpicie, do plików w tym folderze dołączyłem sterowniki(też za pomocą nlite) a potem nagrałem to na pendrive za pomocą WinSetupFromUSB. Czy coś źle robię albo czegoś brakuje ?
  • #11 16662123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16663742
    szkieletor11111
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Dokładnie jest tak jak pisze szpoak i nie kombinuj, bo na nic sie to nie zda.

Chyba ze chcesz sobie sam je dogrywac do Xp-eka za pomocą np. NLite bodajże, ale po co skoro sa, instalki do ,sciągnięcia.
  • #13 16663756
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    Niestety PW od szpoak nie było. Dziś rano dostałem na PW linki od kiko80 za co bardzo dziękuję. Gotowe instalki nic mi nie dały, ten sam błąd co i na mojej płytce więc najwyraźniej nie da się tam xp zainstalować ;s
    Zainstalowałem system przekładając dysk do nowszego komputera, na którym jest możliwość zmiany na IDE w biosie a potem po przełożeniu z powrotem do starszego komputera instalowałem sterowniki ręcznie i jakoś działa... niestety inaczej się nie dało.

Temat do zamknięcia
  • #14 16663836
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 16664555
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Stek bzdur:
    szpoak napisał:
    Windows 10 tworzy dysk GPT z automatu.

szpoak napisał:
    Błąd 0x0000007B często powstaje przy partycjach FAT.

szpoak napisał:
    Te normal mozna uznać za AHCI

GX620 to sprzęt gdzie był fabrycznie XP; jak nie źle ustawione bootowanie to napęd optyczny niedomaga
    Skoro kontroler SATA jest w ICH7 to nie ma AHCI.

@Wirtuozz - pomęcz jeszcze sposób z pendrive ale wcześniej podmień na nim plik NTDETECT.COM na ten:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2501801.html#11959591

szkieletor11111 napisał:
    nie kombinuj, bo na nic sie to nie zda
    Właśnie, że trzeba czasem kombinować i nawet efekty są:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2809499.html#13570358
  • #16 16664848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 16665435
    Wirtuozz
    Poziom 8  
    Komp działa ale nie dało się na nim zainstalować XP, musiałem dysk przełożyć do drugiego komputera i tam instalować system co jest ryzykowne bo nie w każdym przypadku potem windows będzie działał. U mnie akurat się udało ale też nie wiadomo czy XP będzie działał w 100% jak powinien i pewnie też nie u każdego taka metoda zadziała...
    To prawda, gx620 miał fabrycznie Xp, mam jeszcze płyte do niego z dellowym Xp. W sumie to nie wiem dlaczego windows nie chce się teraz instalować. Co do płyt to napęd czyta wszystkie poza tymi z windowsem... Też nie wiem dlaczego... może chodzi o coś z wersją OEM ?? Dlatego "męczyłem" pendrive. Z pendrive instalacja ruszała ale kończyło się blue screenem.
    Póki co system działa i jest ok po manualnym instalowaniu sterowników ale dzięki za kolejną podpowiedź, może kiedyś mi się przyda albo komuś innemu kto tu zajrzy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował zainstalować system Windows XP na starym komputerze Dell Optiplex GX620 z procesorem Intel D 920 i dyskiem SATA 80GB. Po nieudanej instalacji Windows 10, która okazała się zbyt wymagająca, użytkownik napotkał problemy z instalacją XP, w tym błąd 0x0000007B. Wskazówki dotyczące ustawienia BIOS na tryb IDE zamiast AHCI oraz konwersji dysku na MBR były kluczowe. Użytkownik próbował różnych metod, w tym instalacji z pendrive'a oraz integracji sterowników SATA, jednak ostatecznie zainstalował XP na nowym komputerze, a następnie przeniósł dysk do starszego, co wymagało ręcznej instalacji sterowników. Problemy z odczytem płyt z systemem Windows również były istotnym czynnikiem w tym procesie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA