Witam, zainstalowałem system Windows 10 (64-bit) Education. Dostałem oryginalny klucz i możliwość pobrania iso ze strony Microsoftu, tak zrobiłem, jednak po czystej instalacji, niektóre programy mi się nie chcą odpalić błędy typu: "Nie można kontynuować wykonania kodu, ponieważ nie znaleziono obiektu mss32.dll." Jako przykład mogę podać kilka takich plików SpeedTreeRT.dll, d3dx9_26.dll, xinput1_3.dll, x3DAudio1_7.dll. Czytałem na ten temat trochę i wyczytałem że powinno się zainstalować biblioteki Microsoft Visual C++, Direct X oraz Net Framework, ale po zainstalowaniu najnowszych wersji tychże programów nadal było to samo, pytanie teraz jakie wersje zainstalować i jak naprawić te błędy z bibliotekami.
Instalacja najnowszych pakietów Microsoft Visual C++, Direct X oraz Net Framework niewiele przyniesie, bo win 10 to przecież nowa dystrybucja, a poza tym chyba instalujesz jakieś starsze wersje aplikacji. Potrzebne więc będą starsze wersje bibliotek.
Visual C++ redistributables do not supersede each other. Some apps may be very specific to bind to the exact version of the Visual C++ dlls, for example, to make sure the app runs exactly as published. Most apps, however, bind to the latest edition of the same major version, as it is the default behavior and can benefit from Microsoft's security updates.
There could be multiple versions of Visual C++ redistributables required by one app. For example, if an app depending on Visual C++ 2008 redistributable uses a component depending on Visual C++ 2005 redistributable, the app's developer must ship both versions of Visual C++ redistributables.
Sądzę, że najlepiej jak zainstalujesz - DirectX End-User Runtimes (June 2010). Jest na tej stronie https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8109 Jeśli system będzie stawiał opór to ustaw tryb zgodności ze starszą wersją windowsa.
Nie mam Win 10 i nie wiem jak to się będzie sprawdzało.
Przede wszystkim kiedy instalujesz nowy program to poprawnie utworzony instalator powinien Cię uprzedzić o braku odpowiednich składników i dać możliwość ich doinstalowania, a conajmniej podać ich wersję.
Dziękuję za pomoc, ale problem rozwiązany, poprzez reinstalację systemu na Windows 7. Nowszy system najwidoczniej, nie jest dla mnie, zawsze mam z nim problemy.