logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T500 - Jak zdjąć hasło BIOS po odczycie z kości U77 (P24SQ8)?

spamdofirmy 26 Sie 2017 12:05 3549 7
REKLAMA
  • #1 16664177
    spamdofirmy
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam laptopa Lenovo t500 i chciałbym zdjąć hasło bios. Rozebrałem laptop, wy lutowałem kość u77(p24sq8) i na programator. Wsad kości załadowałem do programu ibmpas 2.1 lite i tak to wygląda:

Lenovo T500 - Jak zdjąć hasło BIOS po odczycie z kości U77 (P24SQ8)? Lenovo T500 - Jak zdjąć hasło BIOS po odczycie z kości U77 (P24SQ8)?

Z informacji dostępnych w internecie wyczytałem że offset 330 to hasło, więc u mnie to literka f. Więc złożyłem lapka i hasło nie działa. Ktoś spotkał się z taką sytuacją? Dodam jeszcze że kiedyś robiłem to samo w t400 (kość ta sama) i odczytane hasło zadziałało.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16664255
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Próbowałeś wgrać programatorem nowy bios?
  • REKLAMA
  • #3 16664285
    spamdofirmy
    Poziom 7  
    Kości bios nie ruszałem. Hasło jest zapisane w innej kości. Myślisz że bios może pomóc?
  • REKLAMA
  • #4 16664301
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Nie spotkałem się jeszcze z tym modelem, ale Lenovo z którymi robiłem miały hasło zapisane w biosie i wrzucenie nowego biosu programatorem pomagało, ale czasami bios miał zapisany w sobie klucz do Windowsa, numer seryjny itp. i wtedy był to problem. Wyczytałem kiedyś na stronie Lenovo, że w razie zapomnienia hasła można uruchomić laptopa bez baterii cmos i wtedy nie pyta o hasło. Obiło mi się też o uszy że jeśli nie ma się programatora to zwierając piny od komunikacji eepromu w odpowiednim momencie można wejść do biosu i usunąć hasło.
  • REKLAMA
  • #5 16664334
    spamdofirmy
    Poziom 7  
    Niestety u mnie hasło zapisane jest w osobnej kości a metody opisane przez ciebie działają gdy hasło jest zapisane w kości biosu.
  • #7 16664384
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2493

Prawdopodobnie to samo co wyżej tylko w praktyce. Radzę poszukać na YT jest sporo programów bootowalnych z CD, które mogą sobie poradzić z hasłem bios.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo T500 poszukiwał sposobu na usunięcie hasła BIOS po odczycie z kości U77 (P24SQ8). Po wylutowaniu kości i odczycie danych, stwierdził, że hasło zapisane jest w innej kości, co uniemożliwiło mu jego usunięcie. Użytkownicy zasugerowali różne metody, w tym wgranie nowego BIOS-u oraz odłączenie baterii CMOS, jednak te metody nie były skuteczne w jego przypadku. Ostatecznie, użytkownik znalazł skuteczną metodę, która została opisana w komentarzach na stronie internetowej, co pozwoliło mu na usunięcie hasła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA