logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie pomiędzy N a PE (wiem, że było ale inaczej)

mmazur 27 Sie 2017 08:53 6420 5
REKLAMA
  • #1 16665534
    mmazur
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam.

Przyłącze główne jest typu TN-C. Jest punkt podziału na TN-C-S (swoją drogą do korekty bo nie uziemiony). Odchodzi z tablicy kilka zasileń różnych budynków (przez 3xL+N+PE). Od jednej linii odchodzę kablem 3xL + N (nie mogę zastosować piątej żyły aby odgałęzić też PE - ograniczenie fizyczne). Odgałęzienie idzie do małej rozdzielnicy a tam jako PE wykorzystuje uziom (3m szpila) czyli przechodzę na układ TN-TT.

I teraz pomiar napięcia pomiędzy N a PE (z uziomu jak powyżej opisałem) wskazuję na napięcie ok 230V.

Czy to jest prawidłowe zachowanie układu?

Dziękuję i pozdrawiam
    MM
  • REKLAMA
  • #2 16665552
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Zrób jakieś schemat tego co opisujesz.

mmazur napisał:
    Od jednej linii odchodzę kablem 3xL + N

Przekrój, długość tego kabla :?:

mmazur napisał:
    czyli przechodzę na układ TN-TT.

Niema takiego układu.
  • REKLAMA
  • #3 16665603
    mmazur
    Poziom 10  
    Oczywiście nie ma czegoś takiego na TN-TT.. Wstyd... Po prostu TT.

Załączam schemat.

MM
    Załączniki:
    • Napięcie pomiędzy N a PE (wiem, że było ale inaczej) schemat.jpg (162.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 16665728
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    mmazur napisał:

I teraz pomiar napięcia pomiędzy N a PE (z uziomu jak powyżej opisałem) wskazuję na napięcie ok 230V.

Napięcie między N a PE często wynosi kilka, kilkanaście woltów. (układ TN-C-S). Chociaż w tym ostatnim przypadku nie najlepiej świadczy to o spadkach napięcia w lokalnej instalacji (od punktu rozdziału PE i N). Słyszałem, że w dużych firmach ktoś miał nawet 50V - ale to tylko słuchy, ja nigdy takich wartości nie widziałem. Napięcie miedzy PE i N ok. 230V w sieci nN jest ewenementem i przede wszystkim tworzy niebezpieczną sytuację, którą wymaga szybkiej likwidacji

pzdr
    -DAREK-
  • REKLAMA
  • #5 16665770
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Pomyliłeś przewody, mierzysz między ziemią a L. Pomierz napięcia między wszystkimi przewodami a twoją ziemią.
  • #6 16665791
    mmazur
    Poziom 10  
    Idę właśnie jeszcze raz sprawdzić...

Dodano po 19 [minuty]:

Błąd na odejściu kabla!!!

N i L zamienione tak jak zwróciliście uwagę.

Jak to dobrze, że zanim cokolwiek podłączyłem zrobiłem prosty bo prosty (amatorski) ale pomiar. Odruchowo.

Swoją drogą napięcie pomiędzy N a PE z uziomu obecnie na poziomie <0,5V.

Dziękuję i zamykamy temat.

Pozdrawiam
    MM
REKLAMA