Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharp LC-32B20E - bład 2x power 3x opc

27 Sie 2017 21:31 1263 10
  • Poziom 29  
    Witam. Otrzymałem TV jak w temacie po ingerencji jakiegoś "Gienka". Brak było kondensatorów po stronie wtórnej i kondensatora sieciowego. Braki uzupełniłem po tym TV próbuje się załączyć jednak kończy się to miganiem diod 2x power i 3x opc wg. serwisówki jest to błąd napięcia UR15V. Zasilacz podejmuje próby włączenia jednak kończy się to niepowodzeniem i wyłącza się. Podając 3V na pin PS_ON uruchamia się i są poprawne napięcia. PFC wynosi 399V spada do 360V, wzrasta do 399V spada i tak kilka razy po czym stabilizuje się na 341V (wstawiłem 100uF/400V bo innego nie miałem). Sławne rezystory 512k po pierwotnej stronie były grzebane przez poprzedniego "mechanika". Jakieś rady?
  • Poziom 43  
    RDENCA230WJQZ?
    15V na DAS01 stabilne? Ile dochodzi do L6562?
  • Poziom 29  
    Tak to ten zasilacz. Przetwornica włączona bez obciążenia to na n.8 DAS001 i n.8 L6562D jest 13,5V, wówczas PFC pracuje (stabilne 398V). Przy włączonym obciążeniu spada zasilanie DASa i La do 0,5V, wzrasta (na mierniku przez ułamek sekundy pokazuje 21,4V) i zaraz spada do 0,5V i tak kilka razy aż do całkowitego wyłączenia. UR15V też wzrasta przez ułamek sekundy na 23,4V i spada do 1,5V i znów wzrasta itd.

    Poprzedniemu naprawiaczowi zwarł się "+" C7820 do radiatora (widać wypalenie :))
  • Poziom 43  
    JEDD napisał:
    Przy włączonym obciążeniu

    A tak dokładniej, to co to znaczy?
    JEDD napisał:
    wzrasta (na mierniku przez ułamek sekundy pokazuje 21,4V)

    Mimo wszystko trochę dużo, skoro od strony przetwornicy stby ma stabilizator 15V.
    Proszę obciążyć tylko Stby i dowolne inne, może być 60V.
  • Poziom 29  
    mirex napisał:
    JEDD napisał:
    Przy włączonym obciążeniu

    A tak dokładniej, to co to znaczy?


    Przy podłączonej reszcie TV z wyciągniętym PS_ON z kostki tak aby zapodać 3V z zewnętrznego źródła zasilania.

    Podłączyłem pod UR15V żarówkę halogenową 20W/12V. Pod BU5V i UR12V dysk twardy SATA. Pod 12V_PNL wentylator 12V 0,18A. Do 60V nie miałem co podłączyć. Wszystko się uruchomiło po za 12V_PNL, ale to jest włączane z MB. UR15V wynosiło 14,4V.
  • Poziom 43  
    Jakie PFC w tym układzie?
    Bo sugerowałeś niewydolność zasilacza i wskazałeś na niestabilne PFC.

    Do 60V możesz przecież jakąś żarówkę 230V podłączyć. ;) Zwykłą żarówkę.
    JEDD napisał:

    Przy podłączonej reszcie TV z wyciągniętym PS_ON z kostki tak aby zapodać 3V z zewnętrznego źródła zasilania.

    A dlaczego z zewnętrznego, a nie własnego stby?
    A jakie masz AC-DET?
  • Poziom 29  
    PFC pracuje poprawnie pod takim obciążeniem. Sprawdziłem 60V na żarówce i jest obecne. AC_DET wynosi 3,16V. Taka praca PFC może być spowodowana włączaniem i wyłączaniem przetwornicy przez MB?

    mirex napisał:
    A dlaczego z zewnętrznego, a nie własnego stby?

    Co to za różnica? :)
  • Poziom 43  
    JEDD napisał:
    Co to za różnica?

    No chyba spora z punktu widzenia roboty.
    JEDD napisał:
    Taka praca PFC może być spowodowana włączaniem i wyłączaniem przetwornicy przez MB?

    No przecież jest włączane przez MB. Piszesz jak się zachowuje PFC, ale jak PS_ON już nie.
    Przy czym owe 340V przy zawieszonym zasilaczu i sztucznym włączeniu też jakieś dziwne.
    O pozostałych napięciach w takim stanie też nic nie ma.

    Jeśli to ta płyta, co myślę, to możliwe, że problem w 3.3V.
  • Poziom 29  
    Na PS_ON pojawia się 5,7V i znika w takt prób uruchomienia przetwornicy. Po kilku włączeniach zasilacz wyłącza się. Przy sztucznym włączeniu, PFC nie jest dziwne, tylko jest prawidłowe 398V. Wniosek - zasilacz sprawny, działa bez i ze sztucznym obciążeniem. Sygnał PS_ON jest nie prawidłowy, co skutecznie uniemożliwia włączenie PFC jak i całej przetwornicy.

    MB DUNTKE237WE. Napięcia na cewkach, które na sekundę się pojawiają / napięcia które się pojawiają po podłączeniu zewnątrz BU5V i UR15V:

    L9601 od 2V do 2,5V / 3,3V
    L9602 od 2V do 2,8V / 5V
    L9603 od 0V do 1V / 1,3V
    L9604 od 0,8V do 0V / 1,2V
    L9605 od 1,5V do 0V /1,8V
    L9606 od 2,3V do 2,8V / 3,3V

    Pobór prądu BU5V 0,04A. UR15V 0,88A
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    JEDD napisał:
    Przy sztucznym włączeniu PFC nie jest dziwne, tylko jest prawidłowe 398V.

    No to musisz pisać dokładniej, bo jak inaczej poniższe rozumieć, niż "dziwne"?
    JEDD napisał:
    Podając 3V na pin PS_ON uruchamia się i są poprawne napięcia. PFC wynosi 399V spada do 360V, wzrasta do 399V spada i tak kilka razy po czym stabilizuje się na 341V (wstawiłem 100uF/400V bo innego nie miałem)

    Dopiero przecież całkowite odpięcie zasilacza od płyty i całkowicie sztuczne obciążenie spowodowało stabilną pracę.
    JEDD napisał:
    Przy podłączonej reszcie TV z wyciągniętym PS_ON z kostki tak aby zapodać 3V z zewnętrznego źródła zasilania.

    Podłączyłem pod UR15V żarówkę halogenową 20W/12V. Pod BU5V i UR12V dysk twardy SATA. Pod 12V_PNL wentylator 12V 0,18A. Do 60V nie miałem co podłączyć. Wszystko się uruchomiło po za 12V_PNL, ale to jest włączane z MB. UR15V wynosiło 14,4V.
    JEDD napisał:
    PFC pracuje poprawnie pod takim obciążeniem. Sprawdziłem 60V na żarówce i jest obecne. AC_DET wynosi 3,16V.


    W tym galimatiasie ja też już zaczynam się gubić, czy to zasilacz nie jest wydolny, czy może main wadliwy.

    Sugerowałbym jeszcze raz test ze sztucznym uruchomieniem zasilacza (PS_ON i PNL_POW) z podłączoną MB i dokładnie pomiary, co tam się właściwie dzieje.
  • Poziom 29  
    Podałem 3V na PS_ON i PNL_POW. Napięcia się pojawiły po za jednym 12V_PNL - w stosunku do masy jest do tego pinu 880Ω. Uszkodzony T-CON, a dokładniej zwarty jeden z dwóch kondensatorów ceramicznych (nie opisany na płycie) między FET3 i FET4.